Uzanlar’a kaçak cep suçlaması
Gümrük Muhafaza, Uzanlar'ın 6.5 milyon cep telefonunu kaçak olarak yurda getirdiklerini belirledi. İşte, Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Gümrük Muhafaza Başkontrolörlüğü'nün Uzan Grubu şirketleriyle ilgili hazırladığı raporu..

Uzan Grubu'nun 1998-2002 yılları arasındaki faaliyetlerini mercek altına alan uzmanların raporu, Uzanlar'ın 15 haneli hayali IMEI numarası kullanarak 6.5 milyon cep telefonunu kaçak yollarla yurda soktuklarını ortaya koydu.
Başkontrolör İlter Kuşoğlu'nun savcılığa gönderdiği üst yazıda, yolsuzluğun terör ölçüsünde olduğu belirtilerek, "Ülkemiz geleceğini tehdit eder halde bulunan yolsuzluğun ulaştığı boyut ve kapsamı ile vahim noktadadır. Olayın ciddiyetinin üst düzey önem arz ettiği aşikardır" dedi.
Uzan şirketleri ile ilgili raporda, çalışma koşullarının yetersizliği nedeniyle Uzan Grubu şirketlerince ithal edilen eşyaların gerek gümrük tarife istatistik pozisyonu açısından, gerek miktar ve gerekse değer açısından sağlıklı tetkiki ve tasnifinin gerçekleştirilemediği belirtildi.
23 ŞİRKET MERCEK ALTINDA
Raporda, CDR kayıtlarında yapılan deşifrelerde 000000 şeklinde 15 haneli IMEI numarasından oluşan 6.5 milyon adet telefon tespit edildiği kaydedildi. Cep telefonlarının ana belleğinde yer alan IMEI numarasının, kaçak telefonların izlenmesini önlemek amacıyla değiştirildiği ve yerine 00000.., 11111.., 222.. gibi 15 haneden oluşan hayali rakamlar kaydedildiği de raporda ifade edildi.
Başkontrolörlük, Uzan Grubu'na ait aralarında Güray Elektrik A.Ş, Rumeli Telefon, Pamukova Telekomünikasyon A.Ş. ve Telsim'in de bulunduğu 23 şirketin incelemeye alındığını belirtti. Bu şirketlerden 22'sinin cep telefonu ithalatı yapmadığı tespit edilirken, Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş'de, 1998- 2002 döneminde cep telefonu ithalatı yapıldığına ilişkin belgeler ele geçirildiği bildirildi. Raporun savcılığa gönderilmesi üzerine Uzanlar’a "telefon kaçakçılığı"ndan da soruşturma açıldı.
Gümrükçüler Almanya ve İngiltere’de iz sürdü
GÜMRÜK Muhafaza'nın raporunda cep telefonu kaçakçılığına ilişkin olarak Almanya ve İngiltere'den de destek istendiği belirtilerek Almanya'dan gelen bilgi şöyle ifade edildi. "Almanya Gümrük İdaresi tarafından gönderilen yazıda, 'Gönderici şirketi olan Flensburg'daki Motorola GmbH nezdinde soruşturmaların yapıldığı, eşyanın satıcısının Motorola LTD. Bathgate/ West Lothian EH2 Euster İnch. İskoçya olduğu, bu nedenle faturalandırılmış miktarların yanı sıra ödemelere ilişkin olarak da inceleme açısından İngiliz Gümrüğü ile irtibat kurulması gerektiği' belirtildi. Kiel Ana Gümrük Ofisi bulgularında ise Motorola tarafından ibraz edilen belgelere göre incelenecek sevkıyatın en azından bir kısmının Türkiye'ye teslimatının gerçekleştirildiği, Motorola'nın belgelerini ibraz ettiği işlemlerdeki teslim şartının 'fabrikada teslim' olduğu, nakliyecilere taşıma emrini Motorola değil Telsim'in verdiği bilgisine ulaşıldı. Bu nedenle, Motorola'nın bütün sevkıyata ilişkin nakliye belgelerine ait kopyaları tutup tutmadığından emin olunamadığı ifade edildi."
Tolga Atar/İstanbul