Umut Oran Anadolu yollarında

Umut Oran Anadolu yollarında

TGSD eski başkanı Umut Oran, tekstil kuruluşları ve yatırımcıların en verimli ortamda çalışması ve sektördeki sorunların giderilmesi için Adıyaman'da düzenlenen Tekstil-Konfeksiyon Kümelenme Toplantısına katıldı.

Umut Oran Anadolu yollarında
16px
24px
02.04.2006 15:51
ABONE OLgoogle

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) eski başkanı Umut Oran, Güneydoğu'da önemli fırsatlar olduğunu, ifade ederek, "Özellikle ekonominin yerinde tesis edilmesi gerekiyor. Burada yapılması gereken umutsuz olmamak, buralarda ekonomi nasıl canlandırılacak onun çalışmalarını yapmak gerekiyor" dedi.

Oran, tekstil kuruluşları ve ilgili yatırımcıların en verimli ortamda çalışması ve sektördeki sorunların giderilmesi konusunda görüşlerin alındığı Tekstil-Konfeksiyon Kümelenme Toplantısı için geldiği Adıyaman'da gazetecilerin sorularını cevapladı.

Oran, Türkiye'nin sosyal, siyasi ve bölgesel sorunlarının devam ettiğini kaydederek, "Bunu çözmek için bir takım sektörel ve bölgesel uygulamalar yapmak gerekiyor. Özellikle ekonominin yerinde tesis edilmesi gerekiyor. Bizim hep savunduğumuz yerinde iş ve aş oluşturma projesinin gerçekleşmesi gerekiyor. Bir tarafta sorunların temelinde ekonominin olduğunu görüyoruz, insanların işsiz olduğunu, eğitim ve gelecek sorunlarının olduğunu görüyoruz. Böyle bir ortamda istenmeyen hadiselerin daha kolay ortaya çıktığını görüyoruz. Burada yapılması gereken umutsuz olmamak, buralarda ekonomi nasıl canlandırılacak onun çalışmalarını yapmak gerekiyor" dedi.

Umut Oran, bir tarafta işsizliğin, diğer taraftan da kayıt dışının ciddi bir şekilde arttığını belirterek, bölgesel farklılıkların devam ettiğini, bu sorunu çözebilmek için ülke olarak rekabet gücünü artırmak gerektiğini ifade etti. Ülkeyi, üretmeye ve yatırıma teşvik etmek gerektiğini belirten Oran, "Şu anda ülkede uygulana ekonomik politikalara baktığımız zaman yatırımdan ve üretimden uzaklaştıran bir politika var. Dolayısıyla cari açıkla büyüyen, ithalatla büyüyen bir ekonomi modeliyle ülke şuanda gidiyor. Böyle olduğu zaman da hem borcumuz artıyor, hem cari açığımız artıyor, hem dış ticaret dengemiz ters çalışıyor, işsizlik ve kayıt dışı artıyor, yatırımlar azalıyor ve bunlar olduğunda da ekonomi kötüye gidiyor. Reel ekonomi kötüye gidiyor ve böylece bir takım sosyal ve ekonomik sorunlar başlıyor. Göç devam ederken belli bölgelerde bir takım güvenlik sorunları ortaya çıkıyor. Bunların temel çözümü sonuç itibarıyla ekonomiye dayanıyor. Bu nedenle bölgesel ve genel bir takım farklı politikalar uygulamak gerekiyor" diye konuştu.

Doğu ve Güneydoğu'nun esas sorununun ekonomik olduğunu söyleyen Umut Oran, yıllardır Batı ve Doğu arasında ekonomik, sosyal ve kültürel bir sorun söz konusu olduğuna işaret ederek, "Bu bölgelerde ekonomiyi nasıl tesis edebilir ve kalkındırabiliriz ona bakmak lazım. Benim son üç yıldır özellikle Başbakanla tartışmış olduğum ve süreklide kendisiyle yapmış olduğum görüşmelerde hep teşvik politikasının yanlış olduğun ifade ettim. Sayın başbakan 49 ile aynı vergi muafiyetini uyguladı. Hâlbuki bizim bu teşvik yasasını hazırlarken önermiş olduğumuz model özellikle doğu ve güneydoğuyu bir pilot bölge olarak görüp, buralardaki vergi muafiyetinin çok daha teşvik edici ve kademeli daha yüksek olmasıydı. Yine 59. Hükümet yatırım indirimini kaldırdı. Bu da son derece yanlış bir şey" dedi.

Umut Oran, şu aşamada hükümetin 81 ile tek politika uyguladığını, ancak, bununla sorunların çözülemeyeceğini savunan Oran, hükümetin acilen bir şeyler yapması gerektiğini söyledi. Oran, hükümetin Doğu ve Güneydoğu'da merkezi bir yere giderek ülkeyi, ülkedeki sorunlara daha yakından daha derinlemesine bakması gerektiğini savunarak, şöyle dedi:

"Benim önerim, hükümetin, bu ülkede kara vericilerin en azından bizler sivil toplum örgütleri ve temsilcileri olarak, sektör temsilcileri olarak birçok sorunları anlatmaya gayret ediyoruz ama bunda yeterli olamıyoruz. Mutlaka olayları yerinde görebilmeleri için hükümet gitsin en az 3 ay ülkeyi Ankara yerine bu bölgelerden yöne

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde