Üç büyükleri arkasına aldı
TİM BAŞKANLIĞINA YENİDEN ADAY OLAN FENERLİ SATICI'NIN ARKASINDA BJK VE GS VAR.

Celal Toprak'ın yazısı
BİRLİKLER BAŞKANLARINI SEÇTİ SIRA TİM BAŞKANI SEÇİMİNDE
İhracatçı birliklerinde yönetim seçimleri tamamlandı. Ancak başkanları belirleme bazı bikliklerden biraz uzun sürdü. Hatta bazı sürprizler oldu.
Önce sürpriz olmayan birliklerden başlayalım. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) seçimleri geniş katılımlı oldu. İki liste yarıştı. Kıran kırana bir seçim oldu. İhracatçı birliklerinin en eskisi olan ve 31 yılı geride bırakan İTHİB’in önceki başkan İsmail Gülle’nin listesi seçimi kazandı. Seçimi kaybeden Mehmet Damar 191 oy alırken, Gülle’nin başında olduğu liste 498 oyla fark attı.
Gülle’nin yönetim kurulunda halen TİM Başkanı olan Oğuz Satıcı, Ahmet Öksüz, Vedat Aydın,Tamer Pala gibi sektörün önde gelen isimleri yer aldı.
Son dakikaya kadar tek liste ile seçimi gidileceği tahmin edilen İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nde (İHKİB) kazanan yine Süleyman Orakçıoğlu’nun listesi oldu.
Daha önce yönetim kurulunda yer alan Nedim Özbek son dakikada ayrı liste çıkarıp 278 oyda kaldı. 633 oy alarak seçilen Süleyman Oraçıoğlu’nun listesinde Sulhi Kökçe, Yaşar Acar ve Yalçın Ayaydın gibi isimler yer aldı.
Bu arada trikocular seçimden çekilince sektörün bu alanında yönetime kimse giremedi. Bu duruma çok üzüldüğünü söyleyen Süleyman Orakçıoğlu trikocuların yönetimde temsil edilmesi için formül arayacakları müjdesini verdi.
İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği seçimleri heyecanlı geçti Ufuk Özongun yeniden başkanlığa seçildi.
Birliklerde en sakin seçim İstanbul Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği’nde gerçekleşti. Birlik Başkanlığına Ünal Tarım’ın Yönetim Kurulu Başkanı Latif Ünal yeniden seçildi. Başkan vekilliğine Hüseyin Bozdağ getirilirken, yönetime Baykal Güner, Ümit Güvenç, Kamuran Merzeci, Esra Türkyılmaz gibi isimler girdi.
İstanbul Canlı Hayvan, Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği seçimlerinde başkanlığa Ahmet Sagun, İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde de Tahsin Elmas seçildi.
Bu dönemin en hareketli seçimlerinden biri Maden İhracatçıları Birliği’nde gerçekleşti. Ali Kahyaoğlu ile Zühal Mansfield’in aday olduğu seçimler sonunda ilginç bir tablo ortaya çıktı. Ali Kahyaoğlu başkan adaylığından çekilmeyi gündeme getirdi. Ali Keleş’in başkanlığı gündeme geldi. Birlikte henüz sorun çözüme kavuşturulamadı. Kimya İhracatçılar Birliği ise yeni dönemde başkanını değiştirdi. Yeni başkan Murat Akyüz oldu.
Adnan Dalgakıran yeniden Makine İhracatçıları Birliği Başkanlığa’na seçilirken, iş dünyasının abisi” Tahsin Öztiryaki büyük ısrarlarla yeni kurulan Demir ve Demir Dışı Metaller Birliği Başkanlığana getirildi.
İhracatçı birlikleri ilginç seçimlere de sahne oldu. Deri İhracatçılar Birliği başkanlığını bırakan Mehmet Büyükekşi yönetime girmeyi kabul etti. Büyekekşi’nin TİM’deki görevine devam etmesi bekleniyor.
İstanbul Değerli Maden ve Mücevherat İhracatkçıları Birliği seçimlerinde ise başkanlık oğuldan babaya geçti. Cihan Kamer bütün ısrarlara rağmen başkanlık görevini bırakınca yerine babası Atasay Kamer getirildi. Bu arada birileri İmam Altınbaş’ı başkan yapmaya çalıştı. Ancak, İmam Altınbaş “Atasay Amca varken bize düşmez” diyerek bu teklifleri geri çevirdi.
Lüks otomobillerin üretim süreçleri artık hız ve mühendislikten çok daha fazlası. Lüks segmentteki tasarımcılar, otomobil dünyasının estetik sanatçıları olarak görülüyor. Peki otomobil devleri hangi tasarımcılarla çalışıyor? Geçmişten bugüne yansıyan ikonik modellerin yaratıcıları da en az modellerin kendisi kadar merak konusu.
#Otomobil tasarımcılarıTürk Hava Yolları (THY), Türkiye'nin gözbebeği şirketlerinden biri. "Dünyanın en çok ülkesine uçan hava yolu" ünvanına sahip THY'nin zarar açıklaması yatırımcısına hayal kırıklığı yarattı. Ki Dubaili Emirates'in dün açıkladığı kârlılık rakamları, "THY neden türbülansa girdi?" sorusunu akıllara getirdi. THY 492 uçakla 128 ülkede 328 noktaya uçarken Emirates bu rakamların neredeyse yarısına sahip: 259 uçakla 133 noktaya uçuyor. Yine yeni sorular geliyor akıllara: Emirates neyi doğru yapıyor, THY nerede yanlış yapıyor?