Dolar
38,01
0,08%
Euro
41,0712
0,20%
Sterlin
49,0164
-0,41%
Bitcoin
3.346.690
0,13%
BİST-100
9.684,38
-0,32%
Gram Altın
3.698,965
0,31%
Gümüş
33,63
-0,31%
Faiz
51,22
0,16%

TÜSİAD: Seçim barajı düşürülsün

TÜSİAD BAŞKANI SABANCI, YİK TOPLANTISINDA EKONOMİYLE İLGİLİ ÜÇ KONUYA DİKKAT ÇEKTİ.

20.12.2005 12:17
Haberi paylaşın
TÜSİAD: Seçim barajı düşürülsün
16px
32px

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, öncelikle ekonomiyle ilgili üç konunun dikkatle ele alınması gerektiğine vurgu yaparken,  bunları 'cari açık, işsizlik ve bölgesel gelişme dengesizliği' olarak sıraladı. Sabancı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de katıldığı Ankara HiltonSA'daki TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında yaptığı konuşmada, bu üç konudan en çok tartışılanının 'cari açık' olduğunu hatırlattı.
    Cari açığın geçmişe göre, daha az borç yaratarak finanse edilebilmesinin önemli bir gelişme olduğuna işaret eden Sabancı, ancak yine de mevcut durumun dikkatle izlenmesi ve yapısal bazı değişiklikler için bir an önce düğmeye basılmasının elzem olduğunu bildirdi. Cari açığın oluşumunda yatırımlardaki artışın önemli faktörlerden biri olduğunu kaydeden Sabancı, şöyle devam etti:
    'Bundan vazgeçmemiz mümkün olmadığına göre, ekonomimizin cari açık üreten yapısını değiştirmemiz gerekir. Bu, sanayi üretimimizin katma değerini yükseltmeyi gerektiren ve ancak orta vadede sonuç
verebilecek ciddi bir strateji işidir. Kısa vadede ise ülkeye giren sermayenin kompozisyonunu değiştirmeye çalışmak gerekir. Bu da doğrudan yabancı sermaye girişinin artırılması anlamına gelir. Bu konuda olumlu bazı gelişmeler kaydediyoruz. Örneğin vergi oranlarında yapılan indirimin yatırımları çekme açısından önemli bir rekabet engelini ortadan kaldırdığını düşünüyoruz, ancak bu kararın haksız rekabetin önlenmesi için atılacak doğrudan adımlarla desteklenmesi gerekir.'
    
    VERGİ DENETİMİ
    
    Sabancı, istihdam üzerindeki aşırı vergi yüklerinin kayıtdışı istihdama yol açtığını vurgularken, vergi denetiminde yeni felsefenin, mevcut mükellefleri daha çok sıkıştırmak değil, kayıt altına girmeyeni kayda almak olması gerektiğini bildirdi.
    Bu çerçevede zorlu kararları verip, basit idari düzenlemeleri gerçekleştirememenin, anlaşılması güç bir durum yarattığını kaydeden Sabancı, yabancı sermaye yatırımlarının artarak devam etmesi için yabancıların gayrimenkul edinimindeki hukuki boşluğun bir an önce doldurulması gerektiğini söyledi.
    'İdari Yargılama Usul Kanunu' ile ilgili düzenlemede bir türlü ilerlemenin kaydedilemediğine işaret eden Sabancı, yerli ve yabancı yatırımcıların işlemlerini tek elden takip etmek ve sorunlarını çözmek üzere tek durak ofis olarak çalışılacak bir yapılanmaya gidilmesinin uzun süredir konuşulduğunu bir ilerlemenin elde edilemediğini söyledi.
    Sabancı, AB'ye üyelik müzakerelerini kapsayacağı tahmin edilen 2006-2014 döneminde Türkiye'nin yıllık ortalama yaklaşık yüzde 6 civarında büyüyebileceğinin öngörüldüğünü hatırlatırken, söz konusu büyümenin gerektirdiği ek sabit sermaye yatırımlarının ise yabancı sermaye girişleriyle destekleneceğinin varsayıldığını kaydetti.
    
    'YATIRIM, İSTİHDAM DEMEKTİR'
   
    'Yatırım, istihdam demektir' diyen Sabancı, dikkatle ele alınması gereken ikinci önemli konunun da bu olduğunu söyledi.
    Yatırımların önünün, bu büyüme oranlarını yakalayacak biçimde açılmadığı takdirde bugüne kadar yapılanların da bir anlam kazanamayacağını vurgulayan Sabancı şöyle devam etti:

    'Çünkü, Türkiye'nin daha çok istihdam yaratmaya ihtiyacı var. Bu konuda kilit noktalardan biri, küçük ve orta boy sanayinin istihdama yapabileceği büyük katkıdır. Türkiye'nin KOBİ'ler için ayrı bir stratejisinin olması şarttır. Böyle bir strateji olmazsa istihdamı gerektiği kadar artıramamak bir yana refahı ülke sathına yaymakta da zorluk çekilebilecektir. Bu da bizi dikkat edilmesi gereken üçüncü konuya getiriyor. Türkiye'de bölgeler arası bir gelişme eşitsizliği var. Bu eşitsizlik, tıpkı istihdam sorunu gibi ekonom

benzer haberler
Altının ons fiyatının yönü için piyasalar 2 Nisan'da açıklanacak tarifelere odaklandı, yeni zirveler test edilebilir
Altının ons fiyatının yönü için piyasalar 2 Nisan'da açıklanacak tarifelere odaklandı, yeni zirveler test edilebilir