'TÜSİAD, bizim gibi yapamaz'

'TÜSİAD, bizim gibi yapamaz'

GYİAD'IN YENİ BAŞKANI PINAR ECZACIBAŞI, ÇOK İDDİALI KONUŞTU. İŞTE AÇIKLAMALARI..

'TÜSİAD, bizim gibi yapamaz'
16px
24px
10.07.2006 12:01Güncelleme: 27.10.2023 14:25
ABONE OLgoogle

Eczacıbaşı ailesi için sivil toplum faaliyetleri köklü bir aile geleneği. Hangi büyük sosyal ve kültürel etkinliğe baksanız, bir fertlerini orada görebilirsiniz. Bu geleneği üçüncü nesil Eczacıbaşılar sürdürüyor şimdi. Genç Yönetici ve İşadamları Derneği'nin (GYİAD) yeni dönem başkanlığına seçilen Pınar Eczacıbaşı, Vedat Eczacıbaşı'nın kızı. Grubun başındaki isim Bülent Eczacıbaşı'nın da kuzeni. Pınar Hanım, dernek tarihindeki ilk kadın başkan. ABD'deki eğitiminin ardından aile şirketinde çalışmaya başlar. Sonra asıl ilgi alanı olan işletme ve bankacılık sektöründe çalışır. Halen, Londra merkezli bir varlık yönetimi şirketi olan Schroders'in Türkiye temsilcisi.

Pınar Eczacıbaşı konuşmaya çok sevdiği dedesinden bahsederek başlıyor. İzmir Şifa eczanesinin kurucusu olan Süleyman Ferit Eczacıbaşı'nın en önemli özelliği, kolonya üretimindeki başarısı. Geçmişin ünlü kolonya markaları Altın Damlası ve Zambak, dede Eczacıbaşı'na ait markalar. Eczacıbaşı Grubu halen Selin markasıyla kolonya üretimini sürdürüyor. Henüz somut bir adım atmasa da, Pınar Hanım'ın hayali bu iki köklü kolonya markasını tekrar üretmek.

TÜSİAD BİZİM YAPTIĞIMIZI YAPAMAZ

-GYİAD'da yeni dönem projelerinizden bahseder misiniz?

Bir sivil toplum kuruluşu olarak iş dünyasına örnek olacak projelere imza atmak istiyoruz. Toplumdaki en önemli sorun işsizlik. İşsizliğin çaresi daha fazla üretim ve yabancı sermaye ama atlanmaması gereken bir konu da girişimcilik. İnsanların kendi işlerini kurmasını sağlamak işsizliğe karşı alınabilecek en etkili önlemlerden. Dernek olanak 2,5 yıldır, finans sektöründe işsiz kalan insanlara yönelik bir proje yürütüyoruz. Biliyorsunuz 2001 krizinde eğitimli çok fazla sayıda insan işsiz kaldı. Bu insanların finans dışındaki alanlarda da bir şeyler yapabileceklerini ortaya koyan bir çalışma yaptık. İstanbul Üniversitesi ve KOSGEB'le birlikte, girişimcilik eğitimi seminerleri düzenledik. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek seminerlerin ilk ikisine 1200 işsiz bankacı müracaat etti. Onlar arasında eleme yaparak toplam 94 kişiye eğitim verdik.

-Kendi işlerini kurabildi mi eğitim alanlar?

Şimdilik 16'sı kendi işini kurmuş durumda. Yaptığımız işin sonuçlarını da izliyoruz. Önceden işsiz olan insanların, şimdi işveren konumuna geçmesine vesile olmak bizim açımızdan çok önemli bir faaliyet. Bir de benim kadın olmamdan kaynaklanan projeler olacak. Girişimcilik programlarını Anadolu'ya taşıyalım ve kadınlara yönelik olarak yaygınlaştıralım istiyoruz. Zaten bizim gibi örgütlenmelerin önemi de bu gibi somut projelerde ortaya çıkıyor.

-İş dünyasında çok fazla işadamı kuruluşu, sadece işkadınlarının üye olduğu dernekler var. GYİAD'ı diğerlerinden ayıran özellik nedir?

Diğer iş dünyası kuruluşları, işadamlarından yani sadece girişimcilerden oluşuyor. Bizim üyelerimizin yüzde 50'si profesyonel yönetici, yüzde 50'si ise iş sahibi. 1986'da kurulmuş, köklü bir dernek. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu'nun da kurucularından. Bu açıdan GİYAD'ın Anadolu'daki sivil toplum kuruluşlarına öncü olma gibi bir misyonu da var. Bu dönemde Anadolu'daki dağınık GİAD yapısının bir çatı kuruluşu olarak faaliyet göstermek istiyoruz. Genç işadamlarının ve yöneticilerin sesi olma gibi bir düşüncemiz var. Çünkü merkez İstanbul olunca ses daha çok duyuluyor. Derneğin bu farkını Anadolu'daki genç girişimciler ve yöneticiler adına kullanmak istiyoruz.

-Bahsettiğiniz çatı kuruluş noktasında kuşkusuz en etkili işadamı örgütü TÜSİAD. GYİAD'ın, TÜSİAD'ın 'junio

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde