Türkler, Lüksemburgu kopardı

Türkler, Lüksemburgu kopardı

61 BİN YABANCI UYRUKLUYA KARŞILIK AVRUPA'DA EVİ OLAN TÜRK SAYISI 255 BİN.

Türkler, Lüksemburgu kopardı
16px
24px
11.07.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Rahşan Ecevit’in gündeme taşıdığı "yabancıların Türkiye’de edindiği taşınmazlar" konusu, Türkler’in yurtdışında edindiği gayrimenkullere dikkatleri çevirdi. Bu konuda toplu bir araştırmaya ulaşmak mümkün olmasa da Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Vakfı’nın Avrupa Birliği’ne ilişkin çalışması ilginç bir sonucu ortaya koyuyor. Buna göre Türkiye’de taşınmazı bulunan 61 bin 803 bin yabancı uyrukluya karşılık, sadece Almanya’da 203 bin Türk ailesinin taşınmazı bulunuyor. Bu rakam diğer AB ülkeleriyle birlikte 255 bin olurken, TAM Vakfı Başkanı Faruk Şen, "Ben de dahilim bu sayıya. Sahip olduğumuz gayrimenkullerin metrekareleri de öyle pek küçük değil. Türkler’in Avrupa’da nerdeyse bir Lüksemburg kadar taşınmazın sahibi" diye konuştu.

203 BİNİ ALMANYA’DA: TAM’ın araştırmasına göre Almanya’da 1996 yılında konut sahibi olan Türk hane sayısı 54 bin iken, bu sayı 2006 yılında 203 bine ulaşmış durumda. Avrupa’daki Türklerin’in en yoğun yaşadıkları ülke olan Almanya, gayrimenkul edinme konusunda da öncü rol oynuyor. Bu ülkede özellikle büyük konut envanterine sahip olan Alman işletmeleri, ellerindeki bu konutları Türk emlakçılar üzerinden pazarlıyor. Türk emlakçıların burada etkin bir rolü bulunduğu vurgulanıyor. Türkler sadece mevcut ev ve daire değil, aynı zamanda yeni konut yaptırarak veya satın alarak Almanya’da gayrimenkul ediniyor. Rakamın bu yıl yüzde 21.6 artış göstermesindeki ana neden ise, Almanya hükümetinin bütçe tasarruf eylemleri çerçevesinde 2006 yılı başından itibaren konut teşvik primini kaldırması. Bunun yanı sıra faiz oranlarının düşüklüğü de bu yatırımı cazip kılıyor. Veriler Almanya’daki Türklerin’in yüzde 12’sinin daire, yüzde 17.4’ünün de çok daireli evi bulunduğunu gösteriyor.

YÜZDE 25’İNİN EVİ VAR: TAM Vakfı’nın yaptığı araştırma Türkler arasında son zamanlarda yaşadıkları ülkede mal ve mülk sahibi olma eğiliminin gittikçe güçlendiği görülüyor. Araştırma bunun Almanya ile sınırlı olmadığını da ortaya koyuyor. Araştırmanın temsili sonuçlarına göre, AB ülkelerinde konut sahibi olan Türkler’in sayısı bu yıl 255 bine ulaşmış durumda. AB’deki toplam Türk kökenli hane sayısının 1 milyon 11 bin olduğu dikkate alınırsa, konut sahibi olanların oranı yüzde 25.2’yi oluşturuyor. Bu verileri değerlendiren TAM Vakfı Başkanı Faruk Şen, "Bizim bu ülkelerde sahip olduğumuz evler öyle çok küçük evler de değil. Ayrıca bu 255 bin hanenin sadece konutu değil, dükkan, işyeri gibi farklı gayrimenkulleri de var. Bütün bunları dikkate alsak, Türkler’in Avrupa’da sahip olduğu taşınmazların metrekaresi Lüksemburg’un yüzölçümünü bulur" diye konuştu. Şen’in örnek gösterdiği Lüksemburg’un yüzölçümü 2.586 km2. Yani 2 milyar 586 milyon metrekare. Türkiye’de yabancıların sahip olduğu taşınmazların toplam alanı ise 178 milyon 702 bin metrekare.

DAHA ÇOK ALSINLAR: Faruk Şen’in Türkiye’de yabancılara satılan gayrimenkullere ilişkin yorumu ise "Daha çok alsınlar" şeklinde oldu. Şen, bunun ülke ekonomisine sağlayacağı katkı kadar, Türkiye’de ev sahibi olan yabancıların kendi ülkelerinde lobi yaparak, Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunacaklarını vurguladı.

Türklerin Avrupa’daki emlak serveti 40.8 milyar Euro

TAM Vakfı’nın yaptığı çalışmanın ortaya koyduğu bir diğer sonuca göre de, Almanya’daki emlak sahibi Türkler arasında ortalama brüt emlak değeri 160 bin Euro civarında. 230 bin Euro olan Almanya ortalamasının altındaki bu rakam, emlakların genellikle daha eski yapı olmasından ve gelişmemiş semtlerde bulunmasından kaynaklanıyor. Bu ortalama rakam Almanya ve Avrupa’daki konut sahibi tüm Türk hanelerine uyarlandığında, Almanya’da 32.5 milyar Euro ve tüm AB ülkelerini kapsadığında toplam 40.8 milyar Euro olarak ortaya çıkıyor.

Türkiye’ye ilgi son derece normal

TURYAP Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner’e göre Türkler özellikle ABD’de ve İngiltere’de, biraz daha üst gelir grubundan olanların da Fransa, İtalya ve İsviçre’de mülk sahibi olmalarına karşılık, yabancıların da ülkemize ilgi gösterme

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde