Dolar
39,0814
0,47%
Euro
44,1657
0,16%
Sterlin
52,6886
-0,02%
Bitcoin
4.207.551
-1,53%
BİST-100
9.177,7
-0,39%
Gram Altın
4.148,355
0,49%
Gümüş
33,04
-0,69%
Faiz
47,57
-0,50%

Türkiye’nin en erkek egemen sektörlerinden demir-çelik sektöründe patron koltuğunda oturan kadınlar

Türkiye’de metal sektörü kadın istihdamının en düşük olduğu sektörlerden biri. Fakat bu sektördeki büyük şirketlerin birçoğu kadın yöneticiler tarafından yönetiliyor. İşte Türkiye’nin ‘Demir Lady’leri ve başarı hikayeleri…

08.03.2025 08:14Güncelleme: 08.03.2025 11:10
Türkiye’nin en erkek egemen sektörlerinden demir-çelik sektöründe patron koltuğunda oturan kadınlar
16px
32px

Mustafa Ali AYKOL

HÜLYA GEDİK: DEVRİM OTOMOBİLLERİNİN MÜHENDİSİNİN KIZI, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KAYNAK ŞİRKETİNİN PATRONU

Türkiye’nin ilk yerli otomobil projesi Devrim’de görevlendirilen 23 mühendisten biri olan Uşaklı Halil Kaya Gedik’in kızı olarak dünyaya geldi. Mesleği babasının yanında öğrendi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde lisans, aynı üniversitenin İşletme Fakültesi’nde yüksek lisans eğitimi aldı.

Üniversite eğitiminin ardından babası tarafından 1963 yılında kurulan Gedik Holding’in başına geçti.

Küçük yaşlardan itibaren babası kendisine “Bir gün yaptığım işleri sen devralacaksın” dediği için bu zorlu göreve hazırdı. Babasından öğrendiği en önemli şey, para kazanmak kadar başarının da önemli olduğuydu.

Özellikle kadın istihdamı ve engellilerin daha iyi yaşam şartlarına sahip olması konusunda yarattığı olanaklar ve projelerle adından söz ettirdi.

Bugüne kadar, otistik ve eğitilebilir zihinsel engelli çocukların tümünü kapsayan 20 hayır okulu açtı ve bunları devlete bağışladı.

Eğitime büyük yatırım yaptı ve Gedik Üniversitesi ile özellikle mühendislik alanlarında yetiştirdiği mezunlarla, bir dönem yerli otomobil tutkusunun peşinde giden babasının projesini devralacak gençleri ülkeye kazandırarak aslında babasının hayalini de gerçekleştirmiş oldu.

Hülya Gedik, babasının vizyonu doğrultusunda yönettiği Gedik Holding’i dünya üzerindeki tüm kıtalarda 100’ün üzerindeki ülkeye taşıdı.

Hülya Gedik yönetimindeki şirket yıllar içinde kaynak mühendisliği, vana imalatı ve ileri döküm teknolojilerinin yanı sıra Gedik Sanat ve Gedik Radyo gibi kültür ve sanat alanında da önemli adımlar attı.

AYŞEGÜL ÇAPAN: KORUMAZ KARDEŞLER ALÜMİNYUM’UN PATRONU, İDDMİB’İN İLK KADIN BAŞKAN ADAYI

1973 Yılında İstanbul’da doğdu. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’ndeki lisans eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi’nde İşletme Yüksek lisansını tamamladı.

Eğitiminin ardından aile şirketi Korumaz Kardeşler Alüminyum’da iş hayatına adım attı.

Firmanın tüm departmanlarında aktif yöneticilik yaptıktan sonra 22 yıldır firmanın yönetim kurulu başkanlığını yürüten Ayşegül Çapan, aktif iş hayatının yanında çeşitli meslek örgütleri ve STK’larda da görevini sürdürüyor.

Ayşegül Çapan; İSO Meclis üyeliği, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İstanbul İcra kurulu üyeliği görevlerinde bulunuyor.

2022 yılında İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (İDDMİB) genel kurulunda başkan adayı olan Ayşegül Çapan, kadınların ağırlıkta olduğu bir yönetim kurulu listesi hazırlamasıyla dikkat çekmişti.

PELİN ARSLAN: ARSLAN ALÜMİNYUM’UN GÖRÜNEN YÜZÜ

2001 yılında Şişli Terakki Lisesi’nden mezun oldu. Yüksek öğrenimini Yeditepe Üniversitesi’nde ekonomi bölümünde aldı. İngilizcenin yanında İtalyanca da öğrendi.

Türkiye’nin en büyük alüminyum şirketlerinden Arslan Alüminyum’de hem Genel Müdür hem de Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

3 kardeş şirketi yönetiyor: Pelin Arslan, Pınar Arslan ve Kadir Cenk Arslan.

Pelin Arslan şirketin satış, finans ve ihracat bölümlerinden sorumlu ve şirketin görünen yüzü durumunda.

Aynı zamanda Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği ve TÜSİAD üyesi.

FATMA TUBA YAZICI: EŞİNİN VEFATININ ARDINDAN HOLDİNGİN BAŞINA GEÇTİ, ‘GİZEMLİ MİLYARDER’ OLARAK TANINDI

1973 yılında doğdu. 36 yaşındayken eşi Recep Sami Yazıcı’yı kaybeden Fatma Tuba Yazıcı ana iş kolu demir çelik olan Diler Holding’in başına geçti. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük demir-çelik şirketlerinden Diler’in en büyük hissedarı oldu.

2015 yılında 'Gizemi Zengin' başlığıyla Forbes dergisine kapak olan Fatma Tuba Yazıcı o yıl için dünyanın en zenginleri listesinde de 1741. sırada yer almıştı.

Diler Holding, 1949 yılında kuruldu. Holding, kendi bünyesinde barınan yan kuruluşları ile, aktif olarak çelik üretimi (karbon ve alaşımlı), dış ticaret, enerji, deniz nakliyesi, liman işletmeciliği, madencilik, banka ve turizm alanlarında faaliyet gösteriyor.

NİLAY DENİZLİ: BABASININ KURDUĞU ŞİRKETİN ARTIK O BİR NUMARASI

1971 yılında kurulan ve zaman içerisinde Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasına adını yazdıran Altek Döküm’ün iki numarası Nilay Denizli.

1974 yılında doğan Nilay Denizli, Şişli Terakki İlkokulu’nun ardından Avusturya Lisesi’nden mezun oldu. 1998 yılında Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu.

İngilizce’nin yanı sıra Almanca, Fransızca ve İtalyanca bilen Nilay Denizli 2000 yılında Dış Ticaret ve Finansman Sorumlusu olarak çalışmaya başladığı Altek Döküm’de şu anda hem yönetim kurulu başkan yardımcılığı hem de genel müdürlük görevini üstleniyor.

Nilay Denizli aynı zamanda Gedik Üniversitesi’nde ders veriyor.

ARZU KANTAY: HEM SARBAK METAL HEM DE SARBAK VAKFI’NIN BAŞINDA O VAR

1970 yılında İstanbul’da doğdu. İlkokul ve liseyi FMV Işık Okulları’nda, üniversiteyi ise Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde okudu.  İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Sarbak Metal’de 1994 yılından bu yana çeşitli kademelerde çalışan Arzu Kantay, şu anda şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve Dış Ticaret Müdürlüğü görevlerini sürdürüyor.

Arzu Kantay aynı zamanda Sarbak Kayra ve Eğitim Vakfı’nın mütevelli heyeti başkanlığı görevinde bulunuyor.

Melike Konyalıoğlu: Askon Demir Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

1973’te Denizli’de doğdu. Evlendikten sonra 2 çocuk sahibi oldu ve çocuklarını büyütene kadar iş hayatına ara verdi. Daha sonra ise Askon Demir Çelik’te çalışmaya başladı.

90 yılı aşkın tarihe sahip olan aile şirketinde yaklaşık 20 yıldır şirkette Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Melike Konyalıoğlu, Askon Demir Çelik’in muhasebe ve finans işlerinin başında olan isim.

ELİF TÜLAY KORKMAZ: 13 YILDIR AİLE ŞİRKETİ ONA EMANET

1998 yılından bu yana demir çelik sektöründe faaliyet gösteren Ekol Soğuk Çekme Demir Çelik A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığını Elif Tülay Korkmaz üstleniyor.

2001 yılında İstanbul Üniversitesi’nden mezun olan Elif Tülay Korkmaz, 2012 yılından bu yana, 13 yıldır aile şirketinde bu görevde bulunuyor.

Elif Tülay Korkmaz aynı zamanda Türkiye Genç İş İnsanları Derneği’nde (TÜGİAD) yönetim kurulu üyesi ve Türk-Amerikan İşadamları Derneği’nde Demir Çelik Komisyon üyesi olarak görev yapıyor.

SELİN ŞAHİN ŞEKERLİ: İZMİR DEMİR ÇELİK’İN GELECEĞİNDEKİ İSİM

1992 yılında İskenderun’da doğan Selin Şahin Şekerli, 2021 yılında Businness University of Costa Rica’da ekonomi bölümünden mezun oldu.

2020 yılında aile şirketi  İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Kararı ile İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş.’de İcra Kurulu Üyeliğine atandı.

Ayrıca İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. ve Şahin Şirketler Grubu Holding A.Ş.'de İcra Kurulu Üyeliği, Agora Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş.’de Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini yürütüyor.

1975 yılında kurulan İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş. sektörde yarım yüzyılı geride bırakmaya hazırlanıyor.

İstanbul Sanayi Odası’nın verilerine göre Türkiye’nin en büyük 500  sanayi kuruluşu arasında 49. sırada yer alan şirket İzmir Aliağa Tesislerinde 550 bin metrekare bir alanda yıllık 3.100.000 ton sıvı çelik ve 900.000 ton nervürlü inşaat demiri üretimini sürdürüyor.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
TCMB'den kritik Papara duyurusu, ödeme işlemlerinde günlük limit vurgusu
TCMB'den kritik Papara duyurusu, ödeme işlemlerinde günlük limit vurgusu#Merkez Bankası