Dolar
36,6558
0,00%
Euro
40,0924
0,07%
Sterlin
47,664
-0,02%
Bitcoin
3.081.298
0,13%
BİST-100
10.862,14
0,20%
Gram Altın
3.536,68
0,00%
Gümüş
33,84
-0,14%
Faiz
39,59
0,00%

Türkiye, Suudi Arabistan'la 6 milyar dolarlık savunma anlaşması imzalamayı hedefliyor

Türk savunma sanayinin Latin Amerika'nın ardından yeni hedefi Suudi Arabistan. 7 milyar doları aşan ihracatıyla dünyanın farklı coğrafyalarına ulaşan savunma sanayi, Bloomberg'de yer alan habere göre Suudi Arabistan'la 6 milyar dolarlık savunma anlaşması imzalayacak. Yetkililer, Ankara'nın Altay ana muhabere tankını füze savunma sistemleriyle birlikte Suudilere satmak istediğini söyledi. 

27.01.2025 21:02Güncelleme: 27.01.2025 21:12
Türkiye, Suudi Arabistan'la 6 milyar dolarlık savunma anlaşması imzalamayı hedefliyor
16px
32px

Yerlilik oranı yüzde 80 seviyeleri­ni geçen ve 7 milyar doları aşan ihracatıyla dünyanın farklı coğrafyalarına ulaşan Türk savunma sanayinin yeni hedefi,  dünyanın en büyük silah ithalatçılarından biri olan Suudi Arabistan. Türkiye, savunma sanayisini büyütecek bir pazar olarak görüyor Suudi Arabistan'ı. 

HEDEF 6 MİLYAR DOLARLIK SAVUNMA ANLAŞMASI

Bloomberg'in konu hakkında bilgi sahibi Türk yetkililere dayandırdığı haberine göre, Türkiye, Suudi Arabistan'ın savaş gemileri, tanklar ve füzeler satın almasını içeren 6 milyar dolarlık bir savunma anlaşması yapmayı umuyor. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN SUUDİ ARABİSTAN ZİYARETİYLE SONUÇLANABİLİR

Yetkililer, Suudi Arabistan'ın, KAAN savaş uçağı geliştirme projesine katılmasını da içeren anlaşmanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mart ayı civarında Suudi Arabistan'a yapması beklenen ziyaret sırasında nihâyete erdirilebileceğini söyledi. 

Türkiye, Suudi Arabistan'ı savunma sanayiinin kilit bir pazarı olarak görüyor. İki ülke 2023 yılında Suudilerin Türk Şirketi Baykar'dan İHA araçları satın alması için bir anlaşma imzalamıştı. 
Yetkililer, Ankara'nın şimdi Altay muharebe tankını füze savunma sistemleriyle birlikte Suudi Arabistan'a satmak istediğini söyledi. Bloomberg'in Türk yetkililerden aktardığına göre BAE Systems'in de dahil olduğu projeye başka ülkeler de bir şekilde katılabilir. Yetkililer, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Suudi Arabistan'a yapacağı ziyarette "muhtemelen anlaşmayı görüşeceğini" söyledi.

BAKAN HAKAN FİDAN, YARIN SUUDİ ARABİSTAN'A GİDECEK

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan yarın Suudi Arabistan'a gidiyor. Fidan'ın üst düzey Suudi yetkililerle görüşmelerinin gündeminde Türkiye-Suudi Arabistan ikili ilişkileri ve bölgesel gelişmeler olacak. Bakan Fidan son olarak 12 Ocak 2025 tarihinde Riyad’da düzenlenen çok taraflı Suriye toplantısına katılmak üzere Suudi Arabistan’ı ziyaret etmiş, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Al-Suud’la bir araya gelmişti.

Dışişleri Bakanı Fidan, en son 12 Ocak'ta Riyad'da düzenlenen Suriye zirvesinde gittiği Suudi Arabistan'a yarın bir ziyaret daha gerçekleştiriyor. Bakan Fidan'ın gündeminde ikili ilişkiler ve bölgedeki önemli gelişmeler olacak.

SAVUNMA SANAYİ İHRACATI 7.1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Türk savunma sanayisi, son olarak Latin Amerika'da önemli anlaşmalara imza attı. Brezilya ordusu, Canik’in ağır makineli tüfeğinden sipariş ederken, Şili ise tank modernizasyonunu Aselsan’la yürütüyor. Türki­ye’nin 2024 yılı savunma sa­nayii ihracatı, 2023 yılına gö­re 1.6 milyar dolar artarak, 7.1 milyar dolara ulaştı.


patronlardunyasi.com