Türk parasına rağbet arttı
Ekonomide son yıllarda yaşanan ters dolarizasyon eğilimiyle birlikte Türk parasının piyasada tutulma oranı da giderek yükseliyor.

Kriz döneminde yüzde 8.8’lere kadar gerileyen emisyonun Merkez Bankası bilançosu içerisindeki payı, yüzde 22’ye kadar yükseldi.
Merkez Bankası bilançosunda 2001 krizinin izleri giderek azalıyor. Krizden sonra yapılan yasal düzenlemelerle kamuya kredi açması yasaklanan Merkez Bankası’nın bilançosundaki iç varlıkların payı azalırken, döviz rezervi, dış krediler ve altın varlıklarından oluşan dış varlıkların payı önemli ölçüde büyüdü. Bu gelişme Merkez Bankası’nın parayı Türk parası işlemleri yerine döviz işlemleriyle yaratmasından kaynaklandı. 2001 krizinde emisyondaki TL banknotların toplam bilanço içerisinde yüzde 8.8’e kadar düşen payı, bu yıl temmuz sonunda yüzde 21.5’e kadar yükseldi. Bu gelişme, Merkez Bankası’nın yarattığı Türk Lirası’nın önemli bir bölümünün piyasada kalıyor olmasından kaynaklandı. Dolarizasyonun yüksek olduğu, başka bir deyişle tasarrufçuların YTL yerine dövizi tercih ettiği dönemlerde, Merkez Bankası’nın yarattığı para dövize talep olarak geri döndüğü için emisyonun bilanço içerisindeki payı düşük kalıyordu. Döviz kurlarında son yıllarda yaşanan düşüşün, vatandaşlar ve diğer kesimlerin tasarruflarında olduğu gibi harcama amacıyla nakit döviz tutma eğilimlerinin de azaldığına işaret ediyor.