Dolar
41,2567
0,02%
Euro
48,1966
0,31%
Sterlin
55,5701
0,20%
Bitcoin
4.647.146
2,12%
BİST-100
10.853,98
0,23%
Gram Altın
4.706,269
0,09%
Gümüş
40,8
0,31%
Faiz
47,44
0,00%

Trump’ın tarifeleri, jeopolitik sıkıntılar ve Fed faiz indirimi beklentileri altını zirveye taşıdı

Trump’ın tarifeleriyle artan siyasi gerginlik, Ortadoğu’daki sıcak gelişmeler, Ukrayna savaşının uzaması, merkez bankalarının devam eden altın talebi ve son olarak da Fed’in bu ay faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin artması... Tüm bu gelişmeler altın fiyatlarında yeni rekorlar getirdi. Gelinen noktada, Fed’den beklenen faiz indirimlerinin güçlenmesiyle altındaki yükselişin devam edeceği öngörülüyor.

05.09.2025 05:09Güncelleme: 05.09.2025 05:22
Trump’ın tarifeleri, jeopolitik sıkıntılar ve Fed faiz indirimi beklentileri altını zirveye taşıdı
16px
32px

Altın, son yılların en gözde yatırım aracı oldu. Altın fiyatlarını yükseltmek için sanki sözleşmiş gibi birçok gelişme bir araya gelmiş durumda. Trump’ın ABD Başkanı olmasıyla artan siyasi gerginlik ve gümrük tarifeleri, Ortadoğu’daki sıcak çatışmalar, Rusya-Ukrayna savaşının uzaması gibi jeopolitik gelişmeler, merkez bankalarının altın alımlarını sürdürmesi ve ABD Merkez Bankası (Fed) faiz indirim beklentisi; buna bağlı olarak dolardaki zayıflama ve ABD tahvil faizlerindeki düşüş, altın fiyatlarını zirveye taşıyan etkenler oldu. Bu meyanda 22 Nisan’daki 3 bin 500 dolar zirvesi geçildi ve yeni zirveler oluştu.

TAHMİNLER DE DEĞİŞTİ 

Altın fiyatlarındaki son yükselişle birlikte finans çevrelerinde beklentiler ve hedefler yukarı çekildi. Bu aşamada jeopolitik gelişmelere bağlı güvenli liman ihtiyacı bir parça azalmış durumda. Gerçi Trump’ın bir Fed üyesini görevden almasıyla Fed’in bağımsızlığının tartışmaya açılması, Rusya-Ukrayna arasındaki barış çabalarının sonuçsuz kalması sonrası iki ülkenin karşılıklı saldırıları ve Çin’in Şangay toplantıları sırasında Putin’in de katıldığı askeri geçit töreninin ABD’ye gözdağı olarak görülmesi tekrardan güvenli limanları hafiften akla getirmedi de değil. Ancak ana tema Fed’in faiz indirim beklentileri olmaya devam ediyor.

ANA TEMA FAİZ İNDİRİMİ 

Hürriyet'ten Zeynel Balcı'nın haberine göre, mevcut fiyatlama Fed’in bu yıl iki kez olmak üzere ve 17 Eylül toplantısında faiz indirimine tekrar başlayacağı yönünde. Bu açıdan bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verileri önemli görülüyor. Çarşamba günü açıklanan ABD açık iş pozisyonları beklentilerin altında kalmış, bu durum istihdamda soğuma sinyali olarak algılanarak faiz indirim beklentisini kuvvetlendirmişti. Bilindiği üzere, enflasyon ve istihdam verileri Fed’in faiz kararları açısından en önemli referanslar olarak bilinir. 

Diğer yandan kazanç tablosuna bakıldığında, yatırım araçları arasında yılbaşından bu yana en fazla getiri altında sağlandı. Tasarruflarını altında değerlendirenler yaklaşık olarak ons bazında yüzde 35, gram/TL bazında ise yüzde 57 gibi bir kazanç sağladılar. TÜİK verilerine göre, 2025 Ocak-Ağustos döneminde enflasyonun (TÜFE) yüzde 21.5 olduğunu dikkate alırsak önemli bir reel getiri söz konusu. Bu çerçevede önümüzdeki döneme projeksiyon tutacak olursak, genel beklenti Fed faiz indirim beklentisinden güç alan altın fiyatlarındaki yükselişin devamı yönünde. Fed faiz süreci sekteye uğrarsa bu durum altın fiyatlarına olumsuz yansıyacak bir gelişme olacak. Ancak henüz bu yönde bir beklenti gözlenmiyor.

TEKNİK ANALİZ KÂR SATIŞI GELEBİLİR

ALTININ ons/dolar fiyatında 3 bin 500 zirvesinin geçilmesiyle nisan ayından bu yana devam eden düzeltme tamamlandı ve çıkış hareketi güç kazandı. İlk dirençler 3 bin 580-3 bin 600 seviyelerinde bulunuyor. Bu noktalarda kısa süreli kâr satış denemeleri görülebilir. 3.600 seviyesinin geçilmesi durumunda ise ara dirençlere rağmen orta ve uzun dönem için 4.000 seviyesi daha belirgin bir hedef olarak öne çıkabilir. Yaşanacak geri çekilmelerde ise bir önceki zirve olan 3.500 seviyesini artık destek olarak görmek gerekecek. Bu seviyenin üzerinde çıkış hareketinin devamı beklenebilir. Sonraki destekler 3 bin 450-3 bin 430 ve 3.400 olarak görülüyor. Gram/TL fiyatında ise, devam eden çıkış trendinin ilk dirençleri 4 bin 730-4 bin 750 seviyelerinde bulunuyor. Bu noktaların üzerinde verilecek dirençler de 4.900-5.000 seviyelerinde. İlk destek noktaları 4 bin 600 ve 4 bin 470 seviyelerinde görülüyor.

GOLDMAN’DAN SÜRPRİZ TAHMİN

GOLDMAN Sachs, Fed’in itibarı zarar görür ve yatırımcılar tahvillerden sadece küçük bir kısmını altına kaydırırsa, altının ons fiyatının neredeyse 5 bin dolara kadar yükselebileceğini açıkladı. Bankanın analistlerinin söz konusu notunda, “Fed’in bağımsızlığının zarar görmesi senaryosu muhtemelen daha yüksek enflasyona, daha düşük hisse ve uzun vadeli tahvil fiyatlarına ve doların rezerv para birimi statüsünde erozyona yol açar. Buna karşılık, altın kurumsal güvene bağlı olmayan bir değer deposudur” denildi. “ABD tahvil piyasasının yalnızca yüzde 1’inin altına yönelmesi durumunda, diğer tüm faktörler sabitken altın fiyatı neredeyse ons başına 5 bin dolara çıkar” diyen analistler, söz konusu notta, “Bu nedenle altın, emtia alanında en güçlü uzun pozisyon önerimiz olmaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

patronlardunyasi.com