Teminatlarda tuhaflıklar çıktı
SABAH VE ATV'Yİ ALAN CİNER'İN TEMİNAT GÖSTERDİĞİ ŞİRKETLERDE SORUN VAR

Sabah ve atv'yi 10 yıl vadede 433 milyon dolar ödeme koşuluyla alan Turgay Ciner'in borca karşılık teminat gösterdiği iki şirketin ilginç özellikleri çıktı ortaya. Çatalağzı Termik Santrali, araştırdım devletin malı görünüyor. Havaş'taki yüzde 60 hisse ise bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde 105 milyon dolar karşılığında TAV'a satılmıştı. O zaman geriye bir tek aslında devletin malı olan medya kuruluşları ile Üsküdar'daki bina kalıyor. Bir diğer tuhaflık da Turgay Ciner'in hiçbir kefalette tek bir imzasının dahi olmaması
Çarşamba günkü yazımda Bilgin Grubu'na bağh medya şirketlerinin TMSF tarafından Turgay Ciner'e devrine ilişkin anlaşmanın tüm ayrıntılarını yazmıştım. Ciner'in sahibi olduğu Merkez Grubu şirketleri, 10 yıl vadede ödenecek 433 milyon dolar karşılığında başta Sabah ve atv olmak üzere Dinç Bilgin'e ait tüm medya kuruluşlarını, matbaaları, dağıtım şirketini devralmıştı.
O yazımda anlaşmanın teminat ve kefaletler bölümünden de detaylar vermiştim. Bunları yeniden hatırlamakta fayda var:
Dinç Bilgin, eşi, oğlu, kızı, damadı ve devrettiği tüm şirketlerin borçlu sıfatıyla anlaşmada imzaları bulunuyor. Borçlu şirketlerin hisseleri TMSF'ye teminat olarak rehnediliyor. Turgay Ciner de daha önce icradan satın aldığı Adana, Ankara ve Antalya matbaalarını TMSF'ye rehnediyor.
Ciner nedense şirket yönetimine girmiyor
Anlaşmada Ciner Grubu şirketlerinden Park Enerji Yatırım Holding'in "müşterek borçlu ve müteselsil kefil" sıfatıyla imzası var. Ciner'in ya da Ciner Grubu'nü temsilen herhangi bir yöneticisinin ise anlaşmada imzası yok. Bu şu demek: Ödemelerde problem çıkarsa TMSF'nin "hakkını arayacağı tek adres" Park Enerji Yatırım Holding.
TMSF'yle yapılan anlaşmada Park Enerji Holding'in iştirakleri de sıralanıyor. Bunları da hatırlayalım: İstanbul Üsküdar'da bir bina, (Bu bina halen Ciner Grubu'nun merkez ofisi olarak kullanılıyor) Çatalağzı Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ ve Havaş'taki yüzde 60 hisse.
Ciner'in yanlış hatırlamıyorsam 9 milyon dolara aldığı Üsküdar'daki binanın bugünkü değeri yükselen emlak fiyatlarıyla ikiye katlanmış olabilir. Değeri kaça katlanırsa katlansın, bu binanın 433 milyon dolarlık anlaşmanın "güvencesi" olamayacağı açık.
Bu durumda diğer iki şirketin asıl güvence olarak değerlendirildiği ortaya çıkıyor.
Önce Çatalağzı Elektrik Üretim ve Ticaret7 e bakalım. Ciner'in enerji madencilik alanında hızla büyüdüğünü hatırlayınca "Karşıma yine işletme hakkı devletten alınan bir termik santral çıkti" diye düşündüm. Nitekim iTO kayıtları da bunun ipucunu veriyor. Çatalağzı Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ, 20 Şubat 1998'de kurulmuş. İş yeri adresi, Ciner'in Üsküdar'a taşınmadan önce kullandığı Taksim Şehit Muhtar Caddesi'ndeki binası. Şirketin sermayesi 7 trilyon TL. Yönetim Kurulu üyeleri ise Nedim Şener, Yusuf Aydın, Ertin Akgüç, Ayhan Sami Çağatay ve Osman Ediz Atik. (Bu isimleri Ciner'e ait pek çok şirketin yönetim kurullarında görebiliyoruz. Turgay Ciner'in yönetim kurulunda neden bulunmadığı sizi şaşırtabilir ama beni şaşırtmadı. Çünkü Ciner, halka açık 2 şirketi dahil sahip olduğu çoğu şirketin yönetim kurulunda yer almıyor.)
İTO kayıtlarına göre şirketin faaliyet konusu şöyle: "Zonguldak ili Çatalağzı mevkiindeki Çatalağzı B santralinin 3096 sayılı kanun ve ilgili yönetmelikleri çerçevesinde işletme hakkını devralarak elektrik enerjisi üretip TEAŞ'a satmak ve santral ve yardıma tesisler ile maden sahası ve yardıma tesisleriyle ilgili yenileme ve idame yatırımlarını yapmak."
Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından Muğla’nın Milas ilçesinde toplam 16,1233 MWm / 16,1233 MWe gücünde olacak “Yeniköy Termik Santrali Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali Projesi” için Bakanlık ÇED olumlu kararı verdi.
#Yeniköy Kemerköy Termik SantraliKıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç’ın ‘akli melekelerinin yerinde olmadığına ’ dair karar Adli Tıp Üst Kurulu tarafından onandı. Karar, İstanbul Anadolu Adliyesi 18. Aile Mahkemesi’ne gönderildi.