Dolar
39,1316
-0,07%
Euro
44,8383
0,65%
Sterlin
53,2009
0,50%
Bitcoin
4.102.971
-0,90%
BİST-100
9.425,16
1,60%
Gram Altın
4.218,473
-0,09%
Gümüş
34,44
-0,26%
Faiz
47,9
-0,02%

Telsim 18 yıllığına satılacak

TELSİM'LE İLGİLİ SATIŞ STRATEJİSİ BELİRLENDİ. TELSİM İÇİN BİÇİLEN DEĞER..

28.07.2005 10:22
Haberi paylaşın
Telsim 18 yıllığına satılacak
16px
32px

Bu yıl satılması durumunda Telsim'i alacak yatırımcı ile 18 yıllık imtiyaz sözleşmesi imzalanacak. Turkcell ve Avea, Telsim'i satın alamayacak

Telekomünikasyon Kurumu, TMSF'nin talebi doğrultusunda Telsim'in satış koşullarına ilişkin sektörel ölçütleri belirledi. Kurum, satışta iki kritik unsuru öne çıkardı. Bunlardan ilki satış sonrasında Telekomünikasyon Kurumu ile Telsim'in yeni sahibi arasında imzalanacak olan imtiyaz sözleşmesinin süresi. Kurum ile Telsim'i alacak yatırımcı arasında 18 yıllık imtiyaz sözleşmesi imzalanacak. Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Ulaştırma Bakanlığı ile Telsim arasında 1998 yılının nisan ayında 25 yıllık imtiyaz sözleşmesi imzalandığını anımsatarak, "İmtiyaz sözleşmesinin başlangıç tarihi esastır. Aradan 7 yıl geçmiş. 18 yıllık bir işletme süresi söz konusu olacak" dedi. Telekomünikasyon Kurumu, Telsim'i alacak firmalara da bazı sınırlamalar getirdi. Buna göre, Turkcell ve Avea, Telsim'i satın alamayacak, dolaylı ya da dolaysız ortağı olamayacak.

DB Tercüman

TELSİM NEKADAR EDER?

Telsim'de Nokia ve Motorola ile yapılan görüşmelerde son aşamaya gelindi. TMSF, Nokia ile davalı olduğu konularda anlaştı, henüz protokol imzalanmadı. Ama yapılan protokolün içeriği; Nokia, TMSF aleyhine açtığı davaları geri çekecek, TMSF ise karşılığında Nokia'ya 250 milyon dolar ödeme yapacak. TMSF ile Nokia arasındaki görüşme aşağı yukarı bir yılı aşkın süredir devam ediyordu.
Nokia ile anlaşan TMSF'nin Motorola anlaşması ise yakında ihaleye çıkması planlanan Telsim için büyük önem taşıyor.
TMSF, Motorola'nın açtığı irili ufaklı davalardan daha çok Türkiye Cumhuriyeti adına İsviçre'de açtığı tahkim davasını geri çekmesini istiyor. TMSF, İsviçre'de Uluslararası Ticaret Mahkemesinde (ECSIT), bir yıldır devam eden davanın Telsim'in satış sürecinde sorun yaratabileceği düşüncesiyle Motorola yetkilileriyle görüşmelerini sürdürüyor.
Motorola; Telsim'den 2.3 milyar dolarlık alacağı ile ilgili TMSF'yle görüşmelere başlamış, sonunda her iki tarafta 500 milyon dolar üzerinde anlaşmaya varmıştı.
Henüz resmi bir protokol imzalanmadı ama TC adına açılan davanın geri çekilmesinde ısrarlı davranan TMSF'nin isteği çok açık; TMSF Kurulu diyor ki; "Telsim'i sattığımızda paranızı hemen ödeyeceğiz."
Motorola yetkilileri ise; "Tamam güzel de ya harp olursa ya darp olursa, o vakit ne yapacaksınız ? Dava en geç bir yıl sonra biter. Biz, paramızı garantiye almak zorundayız."
İşte yaklaşık bir aydan fazla bir süredir üzerinde durulan bu konu en geç bir hafta içinde çözümlenecek.
Görünen o ki; TMSF her koşulda Telsim'i satmak istiyor. İhale ilanlarını bile hazırlamış. Diyeceksiniz ki; eğer Motorola ile anlaşılamazsa bu durum Telsim'in satış fiyatını etkilemez mi? Elbette etkiler. Özellikle Türk Telekom'un yüzde 55'ine 6 milyar 550 milyon dolar fiyat verilmesi Telsim'in de 2-3 milyar dolar arasında satılabileceği değerlendirmelerine neden oluyor.

Meliha Okur/Milliyet