Tarım devi şirketi Rostselmash 15 bin çalışanı zorunlu izne çıkardı
Dünyanın en büyük tarım makineleri üreticilerinden Rostselmash, ekonomik daralma ve talep düşüşü nedeniyle 15 binden fazla çalışanını zorunlu izne çıkardı.

Rusya’nın ve hatta dünyann 100 yıla yaklaşan tarihi ile en büyük tarım makineleri üreticisi olan Rostselmash, ciddi talep düşüşü nedeniyle tüm personelini bir aylık zorunlu tatile gönderdi. Şirketten yapılan açıklamada bu adımın, tarım sektöründeki ekonomik daralma nedeniyle alınmış geçici bir önlem olduğu belirtilse de, uzmanlar bu "üretim molasının" yaz boyunca sürebileceğini öngörüyor.
SATIŞLARDA BÜYÜK DÜŞÜŞ
2025’in ilk dört ayında ülkedeki tüm üreticilerin biçerdöver satışları 2021'e göre yüzde 76 azaldı, traktör ve yem hasat makinelerinde de benzer düşüşler kaydedildi. Rostselmash bu gelişmelerin ardından daha önce 2 bin çalışanını işten çıkarmış, martta ise dört günlük haftaya geçmişti.
ZORUNLU İZİN VE MAAŞ KESİNTİSİ
RBC'nın haberine göre şirketin 15 binden fazla çalışanı şimdi maaşlarının yalnızca üçte ikisini alarak zorunlu izne çıkarıldı. Rostselmash, 2024’te üç yeni üretim tesisi açarak Devlet Başkanlığı Onur Nişanı ile ödüllendirilmişti. Şirket son dönemde hibrit biçerdöverler, yeni nesil dişli kutuları, PowerShift şanzımanlar ve ilk yol inşaat makinelerini piyasaya sürmüş, dışa bağımlılığı azaltmak için büyük yatırımlar yapmıştı. Ancak bu çaba, zayıflayan iç talep ve krediye ulaşım zorlukları karşısında şimdilik yetersiz kaldı.
YÜKSEK VERGİ YÜKÜ VE DESTEK YETERSİZLİĞİ
Şirketin ortaklarından Konstantin Babkin'e göre sorun sadece tarımdaki durgunluk değil, aynı zamanda yüksek faiz oranları ve verimsiz vergi sistemi. 2017’de 15,7 milyar rubleye ulaşan devlet sübvansiyonları 2023’te yalnızca 2 milyar rubleye düştü. Üstelik Rus vergi sistemi hâlâ hammadde ihracatına öncelik tanıyor; üretim yatırımlarını yeterince teşvik etmiyor. Örneğin Rostselmash’ın her bir çalışanı için devlete toplam maaş fonunun yüzde 53’ü oranında vergi ödeniyor. Buna karşın bireysel çalışanlara yönelik düşük oranlı vergi modelleri, sanayi üretimi yerine hizmet sektörünü avantajlı kılıyor. Babkin’e göre bu yapı, ülkenin sanayi kapasitesini ve rekabet gücünü zayıflatıyor.
patronlardunyasi.com