Dolar
38,5727
0,18%
Euro
43,7897
0,47%
Sterlin
51,4187
0,67%
Bitcoin
3.751.547
0,98%
BİST-100
9.167,58
0,98%
Gram Altın
4.033,633
0,63%
Gümüş
32,11
-0,96%
Faiz
48,55
0,12%

Taklit fuar kavgası büyüyor

Yeri olmayan fuar organizatörleri isyan bayrağını çekti. Fuar yeri işletip de fuar düzenleyen firmalara karşı birleşen organizatörler dernek kurdu. Hedef tahtasında ise CNR ve TÜYAP var...

28.04.2007 17:10
Haberi paylaşın
Taklit fuar kavgası büyüyor
16px
32px

Rahime Baş Uçar'ın haberi

Fuarcılık sektöründe ortalık toz duman. Fuar yeri sahibi olup da fuar düzenleyen firmalar ile yer sahibi olmayan fuar organizatörleri arasında ipler iyice gerilmiş durumda. Hedefte TÜYAP ve CNR var. Özellikle bu iki şirkete karşı isyan bayrağını çekenler ise uluslararası fuarlar düzenleyen yaklaşık 20 şirket...

Aralarında ADG Fuarcılık, Ares Fuarcılık, Demos Fuarcılık, NTSR Fuarcılık ve Parantez Fuarcılık'ın da bulunduğu yer sahibi olmayan fuar organizatörleri, güç birliği yaparak “Tüm Fuar Organizatörleri Derneği” çatısı altında bir araya geldiği. Nisan başında kurulan derneğin en önemli amaçlarından biri, fuarcılık sektöründeki haksız rekabete karşı mücadele etmek...

Derneği kurar kurmaz, önceki hafta İTO (İstanbul Ticaret Odası) Başkanı Murat Yalçıntaş'ı ziyaret eden dernek üyeleri, odanın desteğini alınca rahatladı.

ÖNCE ZEMHERİ, SONRA FIRTINA

Aslında söz konusu olan yeni bir sorun değil. Peki bu toz duman neden şimdi koptu? Fuarcıları harekete geçiren olay, CNR Fuarcılık'ın patronu Ceyda Erem'in “Zemheri Operasyonu” kapmasında gözaltına alınması oldu. Erem ve ekibi Mali Şube'de sorgulanıp, serbest bırakıldı ama, bu operasyon sektörle ilgili soru işaretlerini artırdı. Biz de bu Zemheri Operasyonu'ndan bu yana gördüğümüz her fuarcıya “Yurtdışı fuarlarında neler oluyor” diye sorup duruyoruz. Sorumuzun yanıtını alamadık ama, asıl büyük kangrenin yurtiçindeki fuarlarda yaşandığını öğrendik...

Derneğin kurucuları arasında yer alan NTSR Fuarcılık Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, iyi bir fuarın taklit edilmesi gibi yaşanan haksız rekabet uygulamalarına karşı mücadele edeceklerini söylüyor. Tığlıoğlu “Hedefimiz taklit fuarları önleyebilmek için kamuoyu oluşturmak” diyor.

BARDAĞI BOAT SHOW TAŞIRDI

Yeri sahibi olmayan fuar organizatörleri için bardağı taşıran son damla, Boat Show fuarı oldu. Bu fuarı 25 yıldır NTSR Fuarcılık düzenliyor. CNR'ın işlettiği Dünya Ticaret Merkezi'nde düzenlenen fuar için geçen yıl NTSR yer kiralamaya gittiğinde, yaklaşık 5 katı bir kira ücretiyle karşılaşıyor. Bunun üzerine CNR ile ipleri koparan firma, Boat Show'u İTO'nun da büyük ortak olduğu İDTM'nin (İstanbul Dünya Ticaret Merkezi) salonlarında düzenlemeye karar vermiş. Bu arada CNR da “Avrasya Boat Show” adıyla yeni bir fuar düzenliyor. Sonuçta, geçen mart ayında Yeşilköy, aynı tarihlerde iki Boat Show fuarına ev sahipliği yaptı. NTSR de bu tartışmayı Rekabet Kurumu'na taşıdı.

NTSR Fuarcılık, kendine tescilli Boat Show adını “Avrasya Boat Show” olarak kullanan CNR'ın haksız rekabet yarattığını savunuyor. Rekabet Kurumu'nun konuyla ilgili kararını ekim ayında vermesi bekleniyor. NTSR Fuarcılık Genel Müdürü Serkan Tığlıoğlu, “Boat Show'da canımız çok yandı. Türk Patent Enstitüsü'nün bize tescil ettiği bir fuarı, başına 'Avrasya' ibaresi koyarak yapamazsınız. Yabancılar bize gülüyor. Türkiye'de nasıl bir irade var ki, buna izin veriliyor. Baştan aşağı usulsüz bir sistem. Biz de artık gereğini yapmak istiyoruz” diyor.

PASTA KÜÇÜK, REKABET BÜYÜK

Türkiye fuarcılık sektörü, özellikle son 10 yıldır hızlı bir gelişme ve büyüme gösteriyor. Halen irili ufaklı 160 fuarcılık şirketi faaliyet gösteriyor. Ancak sektörün hacmi 200 milyon dolara ancak ulaşabilmiş durumda. Son yıllarda uluslararası partnerleri de yayına alan bazı şirketler başarılı fuarlar düzenliyor. Organizatörlerin en büyük sıkıntılarından biri ise rüştünü ispat eden fuarların benzerlerinin (onlara göre taklitlerinin) fuar yeri işleten şirketler tarafından yapılıyor olması. Bu konudaki son olay ise henüz önceki hafta, motosiklet fuarı Motoshow 2007 biter bitmez yaşandı.

Ares Fuarcılık'ın düzenlediği Motoshow 2007 fuarı, 29 Mart-1 Nisan tarihleri arasında Dünya Ticaret Merkezi'nin Yeni Kompleksi'nde yapıldı. Ares Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gençoğlu'nun iddiasına göre, CNR Fuarcılık bu fuar biter bitmez piyasadaki firmalara Mart 2008'de motosiklet fuarı düzenleyeceğini bildiren bir faks çekmiş. Gençoğlu'nun bu konudaki eleştirisi şöyle:

“Üç yıl önce 90 firmanın katılımıyla yaptığımız fuarımızı, bu yıl 146 firma ve 500 markanın temsilcisiyle yaptık. Fuarı 122 bin kişi gezdi. Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) de destek verdi. Ben CNR'ın bu fuarı düzenleyebileceğini tahmin etmiyorum. Ama yine de rahatsızlık yaratıyor. Bir fuarcının başka bir fuarı çalmaması lazım. Yeni derneğimiz meslek ana ilkelerini ortaya koyacak. TÜYAP ve CNR belki birer güçtür ama, yeri olmayanlar da tek bir vücut halinde ortaya çıkacak.”

“DERİ FUARI ELİMDEN GİTTİ”

Fuar rekabetinden muzdarip olanlardan biri de deri fuarlarıyla adını duyuran Ezgi Fuarcılık'ın sahibi Seydali Gönel... 1994-2004 yılları arasında deri fuarları organize eden Gönel, daha sonra bu fuarı CNR'a kaptırmış. Gönel, bu süreci şöyle anlatıyor:

“Deri fuarını 14 defa yaptım. Bazı yıllarda iki kere yapmaya başladım. Fuarı son yıllarda TÜYAP'ta yapıyordum. CNR'ın sahibi Ceyda (Erem) Hanım, 'Buraya geleceksin' diye bir partiyi arkasına aldı. TÜYAP da 'Gitmeyeceksin' diye baskı yaptı. Ondan sonra da fuar düzenlenmez oldu. Bizim de emeklerimiz boşa gitti. Bu sektördeki haksız rekabet artık son bulmalı.”

Tüm Fuar Organizatörleri Derneği kurucuları

Firma adı İlgili kişi

ADG Fuarcılık Hakan Adıgüzel

Ares Fuarcılık Hakan Gençoğlu

Demos Fuarcılık Hüseyin Aslan

Tekstil&Teknoloji Necip Güney

Marka Grup Sebahattin Şensoy

NTSR Fuarcılık Serkan Tığlıoğlu

Parantez Fuarcılık Zübeyde Kavraz

Ali BULUT / CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı

“Rekabet etmeme anlaşmasını NTSR ihlal etti”

CNR'ın, hiçbir kiracısının fuarını düzenlemesi söz konusu değil. CNREXPO fuar alanını kullanan tüm organizatörlerle karşılıklı olarak imzaladığımız “rekabet etmeme” şartı uyarınca, iki tarafın da fuarları ve ilgili hakları koruma altına alınmıştır. CNREXPO dışında düzenlenen fuarlar içinse, böyle bir sınırlama doğal olarak mevcut değildir. Serbest piyasa şartlarında rekabetten şikayet etmek yerine, sadece ucuz fiyat ve hayali vaatlere dayalı haksız rekabetin engellenmesi üzerinde durulmasının daha faydalı olacağı kanısındayız.

NTSR Fuarcılık, yıllarca CNREXPO fuar alanını ve hizmetlerini kullanarak tekne fuarı düzenlemiştir. Bu sürede, yukarıda ifade edilen rekabet etmeme şemsiyesiyle (üçüncü fuar şirketlerinin rekabetine karşı da) korunmuş ve güvence altına alınmıştır. Geçen yıl aramızdaki karşılıklı rekabet etmeme anlaşması tek taraflı olarak karşı tarafça ihlal edilmiş; bu yüzden de aramızdaki anlaşma yenilenmemiştir. Bunu izleyen süreçte serbest piyasa ve müşteri yani katılımcı tercihleri belirleyici olmuştur. Rekabet Kurulu'nun konuyu en adil biçimde karara bağlayacağından kuşkumuz yoktur.

Organizatörleri yakan fuarlar

* Motoshow: 3 yıldır Ares Fuarcılık düzenliyor. En son 29 Mart-1 Nisan arasında düzenlendi. CNR da bu fuarın bitiminden 10 gün sonra Mart 2008'de motosiklet fuarı düzenleyeceğini duyurdu.

* Boat Show: 25 yıldır NTSR Fuarcılık her yıl mart ayında düzenliyordu. Bu yıl CNR da Avrasya Boat Show adıyla bir fuar düzenledi. İki fuar da mart ayında ve yakın tarihlerde düzenlendi. NTSR konuyu Rekabet Kurumu'na götürdü.

* IBATECH: Ares Fuarcılık yıllardır, 2 yılda bir nisan ayının ikinci haftasında IBATECH adıyla ekmek makineleri fuarı düzenliyordu. TÜYAP da geçen yıl BAKERY-TECH adıyla bu alanda fuar düzenlemeye başladı.

* Door Fair: Demos Fuarcılık, iki yıldır Door Fair Türkiye diye kapı fuarı düzenliyor. TÜYAP da bu yıl ilk kez 15-17 Mart tarihlerinde “Kapı 2007” adıyla bir fuar düzenledi

* Marble: İZFAŞ, Marble-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın bu yıl 13'üncüsünü İzmir'de düzenledi. CNR ise 4. İstanbul Mermer, Doğaltaş Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı'nı eylül ayında yapacak.

* Agroİstanbul: ADG Fuarcılık, Agroİstanbul adıyla tarım fuarı düzenliyor. Bu yılki fuar 17-20 Ekim tarihleri arasında Yeşilköy İstanbul Fuar Merkezi'nde yapılacak. TÜYAP ise 8-12 Ağustos'ta Avrasya Tarım Fuarı 2007'yi düzenleyecek.

* Busworld Turkey: HKF Fuarcılık, 8-10 Şubat'ta Yeşilköy'de Busworld Turkey 2007 otobüs fuarını düzenledi. TÜYAP ise ocak ayı içinde Otobüs 2007 fuarını yapmıştı.

* TÜYAP, Bursa ve Konya'da fuar yeri satın aldı. Konya'da EMO Fuarcılık'ın yaptığı makine fuarına ve Bursa'da Teknik Fuarcılık'ın düzenlediği Bursa Tekstil Makineleri Fuarı'na alternatif fuar yapınca rekabet kızıştı.

Yeni Para

editörün seçtikleri
İş insanı Serdar Bilgili, Manhattan'daki '125 Greenwich' gökdeleni için 350 milyon dolarlık kredi aldı
İş insanı Serdar Bilgili, Manhattan'daki '125 Greenwich' gökdeleni için 350 milyon dolarlık kredi aldı#Serdar Bilgili