Dolar
38,8494
0,20%
Euro
43,6924
0,26%
Sterlin
51,9042
-0,10%
Bitcoin
4.076.735
-0,66%
BİST-100
9.561,29
-1,11%
Gram Altın
4.053,072
0,65%
Gümüş
32,6
0,72%
Faiz
47,95
-1,26%

Su filtreli süpürgeye damga vurdu, dev markaların yeni üretim üssü oluyor

Ceyhanlı Hasan Akın’ın 1975’te vantilatörle başlayan sanayiciliği, mutfak el aletleriyle büyüdü.

09.11.2010 10:26
Haberi paylaşın
Su filtreli süpürgeye damga vurdu, dev markaların yeni üretim üssü oluyor
16px
32px

Firmanın, su filtreli elektrikli süpürgeler için geliştirdiği ve patentini aldığı son yenilik ise dev bir küresel markayla üretim anlaşması getirdi. Bu anlaşmayla, 350 kişinin çalıştığı Avcılar’daki fabrika ‘süpürge üretim üssü’ oluyor.

AVCILAR’da 350 kişilik istihdamıyla 40 bin metre karelik kapalı alana sahip fabrikada elektrikli küçük mutfak gereçleri üreten Senur Elektrik Motorları Sanayi ve Ticaret A.Ş., (Senur) su filtreli elektrikli süpürgeler için geliştirdiği ve patentini de aldığı yeni sistem sayesinde hem kendi markası Arnica için ‘Bora’ adıyla iç piyasada başarılı bir satış grafiği çizmeye başladı hem de küresel bir markayla kapsamlı fason üretim anlaşması imzaladı. Şirketin ikinci kuşak temsilcisi Senur Yönetim Kurulu Üyesi M. Serhan Akın, bu anlaşmayla Avcılar fabrikasının sadece süpürge üretimine odaklanacağını, babası Hasan Akın’ın liderliğinde Mersin’de diğer basit mutfak gereçleri için yeni bir fabrika kuracaklarını söylüyor. Akın şöyle başlıyor anlatmaya:

Sanat okulu ve Yıldız

“Babam Hasan Bey 1944 Ceyhan doğumludur ama biz dede tarafından Bulgaristan’dan göçmeniz. Babam küçük yaştan itibaren makinelere meraklıymış. Kendisi sanat okulu okumuş, 1965’te İstanbul’a gelmiş Yıldız Makina Mühendisliği okuyup mühendis olmuş. İstanbul’da okurken de sanayi tipi tost, fırın makineleri ve fritöz üreten Senur adlı firmada çalışmaya başlamış. 2 yıl sonra bu şirkete ortak olmuş. 1975’e kadar ortaklık sürmüş, dostça ayrılmaışlar. Hasan bey elektrik motorlarına meraklı olduğu için yine Senur adını kullanarak bizim bugünkü firmamızı kurmuş.”

Vantilatörle başladı

Hasan Akın’ın ‘elektrik motorları’ üreten Senur’la ilk önce ev masa tipi ve ayaklı vantilatörler üretmeye başladığını anlatan Serhan Akın, “Sanayi tipi soğutucular da üretmiş. Ürün gamı gelişmiş ve 1980’e doğru mutfak aletlerine girmiş. Bu arada 1982’de A.Ş. olmuşuz ve Kasımpaşa’daki yerimizden de 1987’de Avcılar’daki bu tesisimize taşınmışız. Ünlü bir yerli ‘mutfak el aletleri markası’ ile partner olup öyle devam etmiş. 2001 yılına kadar o partner markayla geldik. 2001’de yeniden yapılandık ve kendi markamız Arnica’yı benimseyip yola böyle devam etme kararı aldık” diyor.

İlk ihracat İsrail’e

Senur’un ilk ihracatını da 1995’te İsrail’e mutfak robotu satışıyla yaptığını anlatan Serhan Akın, şöyle devam ediyor: “Süpürge üretimine ise 1997’de başladık. Su filtreli süpürge olarak o dönemlerde piyasada yabancı markalar kapıdan pazarlama ile satılıyordu ve biz buna karşılık yerli üretimle yeni bir dönem başlattık. Şu anda tüm ürünlerimizle Doğu Avrupa ve Ortadoğu’ya ihracat yapıyoruz. Fason üretimlerimiz de küresel markalarla diğer ülkelere giriyor. Geçen yıl 60 milyon lira ciro yaptık. 10 milyon doları ihracattan geldi. Bu yıl da 75 milyon lira ciro bekliyoruz ve bunun 15 milyon doları ihracattan olacak.”

Bora’yı tanıtmadan 30 bin adet sattık

SENUR Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Akın, ‘patentli su filtreli’ elektrikli süpürge Bora’nın hikayesini şöyle anlatıyor:  “Rekabetin çok yoğunlaştığı bir dönemde, Çin gibi bir rakip de varken fiyat ve maliyet rekabetini aşmak için tasarım ve inovasyona yöneldik. Sulu sistem ya da su filtreli denilen süpürgede iddialıyız. Zaten bizim ikinci hızlı çıkışımız bu süpürgelerle oldu. Su filtreli süpürgede toz torbası yerine suyu kullanıyorsunuz. Su hem tozu tutuyor hem de filtre yapıyor. Sabit emiş gücü sağlıyor ve toz kaçağı da olmuyor. Ancak su filtrelide bir dizi problem vardı. Büyük ve gürültülü oluşu, su haznesinin altta olması, haznenin sabitlenmesi için mandallı ve contalı düzenek bulunması, hazneyi çıkarıp suyu dökmek, tekrar takıp sabitlemek gibi işlemlerin zahmetli oluşu uzun süredir bizi düşündürüyordu. Ebatı küçülttük, sesi azalttık ve su haznesini üste aldık. Su haznesini 1.2 litre yaptık ve mandal ile conta yerine hava vakumlu sıkıştırmalı bir sistem geliştirdik. İlk kez eylül ayında piyasaya sunduk, 30 bin adet satıldı.”

Yeni mutfak robotu et kıymaya başladı

ARNICA’nın ilk kez 1992’de ürettiği Prokit 444 mutfak robotunun 1990’lı yıllar boyunca grubun büyümesinde önemli etkisi olduğunu anlatan Serhan Akın, bu konudaki iddalarını da halen sürdürdüklerini belirtiyor ve “2007’de de Prokit 777 Robomeat’i ürettik. Mutfak robotu ve et kıyma makinesini birleştirdik. Bizim robotumuz, içli köfteden sosis-sucuğa kadar birçok yiyecek ve içeceği ustaca hazırlıyor. Hep alışılmış ürün anlayışının dışına çıkmaya çalışıyoruz. Şu anda yılda yaklaşık 700 bin adet mutfak robotu ve 300 bin adet elektrikli süpürge üretimimiz
var” diyor.

İran’da ortak fabrikamız var,  Mersin’de 2011’de yeni fabrika kuruyoruz

SERHAN Akın, 2003’ten beri İran’da bir üretim ortaklıkları bulunduğunu da belirtiyor ve “Oradaki fabrikada büyük bir grupla yüzde 20 ortağız ve Saya markasıyla ürünler üretilip İran pazarında satılıyor. Ortaklıktan son derece memnunuz” diyor. Akın şunları söylüyor: “Daha standart ve basit elektrikli mutfak el aletleri için Mersin’de yeni bir fabrika kuracağız. Arsamızı aldık. İlk etapta 10 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Mersin liman kenti. Hem parça ithalatımız hem de ihracat için çok iyi bir lojistik konuma sahip. Çin ile rekabet için üretim ölçeklerimiz de yüksek olacak. Arnica olarak 80 çeşit ürünümüz var. Ütü üretimine de başladık. Kaliteli ve uygun fiyatlı ütü üretiyoruz. Çünkü bu noktada bir boşluk vardı.”

Sadi Özdemir/Hüryet

editörün seçtikleri
Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci bir yılın muhasebesini yaptı, turizm ilçesinin nasıl kurtulacağını anlattı
Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci bir yılın muhasebesini yaptı, turizm ilçesinin nasıl kurtulacağını anlattı#Bodrum
benzer haberler
Yurtdışında başarılı olan, Türkiye'nin göğsünü kabartan dünyanın konuştuğu o isimler...
Yurtdışında başarılı olan, Türkiye'nin göğsünü kabartan dünyanın konuştuğu o isimler...