Dolar
38,2379
0,28%
Euro
43,7186
0,18%
Sterlin
50,6842
0,00%
Bitcoin
3.218.119
-0,55%
BİST-100
9.317,24
-0,84%
Gram Altın
4.084,302
-0,12%
Gümüş
32,6
-0,60%
Faiz
48,35
0,00%

'SPK, devleti zarara uğrattı'

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ İLE SPK, ERDEMİR İÇİN BİRBİRİNE GİRDİ. KİLCİ, SPK'YI SUÇLADI.

07.05.2006 14:40Güncelleme: 25.10.2023 14:54
Haberi paylaşın
'SPK, devleti zarara uğrattı'
16px
32px

Geçen yılın kârını bilanço değişikliğiyle düşürüp kamuyu 35 milyon YTL zarara uğrattığı gerekçesiyle OYAK yönetimindeki Erdemir aleyhine dava açan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Sermaye Piyasası Kurulu’nu (SPK) da olaylara seyirci kalmak ve devletin zarara uğramasına engel olmamakla suçladı.

Özelleştirme İdaresi yetkilileri, yeni Erdemir yönetimiyle mahkemeye kadar uzanan sürecin yaşanmasında en büyük kusurun SPK’da olduğunu iddia ettiler. “Eğer SPK, bilanço değişikliğinin yapıldığı genel kurula izin vermeseydi, bilanço değişikliğini kabul etmeseydi devlet bu kadar büyük bir zararla karşı karşıya kalmazdı. Hiçbir şeyden habersiz küçük yatırımcı mağdur olmazdı. SPK bu olayda bariz bir hata yaptı. Hatası pahalıya mal oldu” dediler.

TÜPRAŞ ÖRNEĞİ

ÖİB yetkilileri, SPK’nın Erdemir genel kuruluna seyirci kalmasına karşın Erdemir gibi yeni özelleştirilen Tüpraş’ta farklı davrandığını söylediler. Yetkililer, “Tüpraş da tıpkı Erdemir gibi genel kurul yapacaktı. SPK’ya başvurdu. Ancak SPK onayı geciktirdiği için genel kurul yapılamadı. Şimdi Tüpraş olağanüstü genel kurula gidecek. Aynı şeyi Erdemir’de de yapabilirlerdi. Ama yapmadılar. Üstelik Tüpraş’ta böyle bir sorun da yok. Tüpraş’tan özelleştirme öncesinden daha fazla temettü alıyoruz” dediler.

Erdemir genel kurulunun ardından SPK’ya ağır bir yazı gönderdiklerini belirten ÖİB yetkilileri, “Onlara, yaptıklarının büyük bir hata olduğunu, üstelik bu hatalı davranışlarının devlette büyük bir zarara yol açtığını yazdık. Bir anlamda devleti zarara uğrattıklarını söyledik. Daha ne söyleyebilirdik ki. Gönderdiğimiz yazı bir kamu kurumunun başka bir kamu kurumuna yazabileceği en ağır yazıdır” dediler. ÖİB yetkilileri, SPK’ya da dava açıp açmayacakları konusunda ise şunları söylediler:

EN AĞIR YAZI

“Erdemir yönetimine davamızı açtık. Bunun ardından bir de SPK’ya dava açarsak devletin devletle kavgalı olduğu görüntüsü verirdik. O yüzden vazgeçtik. Biz yaptığımız iş gereği tüm kamuyla yakın temasta çalışıyoruz. Mahkemelik olmak hoş olmaz. Onun yerine yazıyla içimizi döktük. Bu kurumların bağlı olduğu yöneticiler herhalde harekete geçip gereğini yapacaklardır. Biz sonuçta bürokratız.”

Suçlamaları hak etmedik

SPK yetkilileri, ÖİB bürokratlarının iddia ettiği gibi SPK’da bir ihmal ya da kusurun söz konusu olmadığını söylediler. Şirketlerin kendi iradeleriyle muhasebe standartlarını değiştirebildiğine işaret eden SPK yetkilileri, “Ortada verilmiş bir izin ya da onay yok. Her şey kendi kuralları içerisinde oluştu. Şirket, hatalı olarak geçmiş yılın bilançosunda muhasebe standardı değişikliğine gitmiş. Biz de bunun yapılamayacağını ÖİB’e bildirdik. ÖİB bizim bu açıklamamızı belge olarak mahkemeye sundu. Üstelik, Erdemir’den durumu düzeltmesini de istedik. Suçlamaları kesinlikle hak etmedik” dediler.

Erdemir yönetimi sessiz

Bilanço değişikliğiyle kamuyu zarara uğratmakla suçlanan yeni Erdemir yönetimi ve Erdemir’i satın alan OYAK, yaşanan olaylar karşısında büyük bir sessizliğe büründü. Bütün girişimlerimize rağmen ne OYAK ne de Erdemir yönetiminden açıklama gelmedi. Sadece bir OYAK yetkilisi, “Bir açıklama yaptığımızda bunu duyarsınız” demekle yetindi.

Erdoğan Süzer/Bugün