Demir Sabancı, New York'taki Milyarder Sokağı'nda 42 milyon dolara Schieffelin-Bowne Evi’ni satın aldı
İş insanı Demir Sabancı, New York’taki Milyarderler Sokağı’ndan gayrimenkul toplamaya devam ediyor. Sabancı’ya ait Sedesco, 42 milyon dolara Schieffelin-Bowne Evi’ni satın aldı. 15 yıldır aynı bölgeden gayrimenkul toplayan Sabancı, 6 binaya yaklaşık 300 milyon dolar ödedi. Sabancı’nın amacı, bölgeye 63 katlı ultra lüks bir gökdelen projesi yapmak.

Kerim ÜLKER

Sabancı Ailesi’nin 3’üncü kuşak temsilcisi olan merhum Özdemir Sabancı’nın oğlu işadamı Demir Sabancı, yaptığı gayrimenkul yatırımlarıyla Donald Trump’ı aratmıyor.
ABD’nin finans merkezi Manhattan’da peş peşe aldığı gayrimenkullerle adını duyuran Demir Sabancı, listeye bir binayı daha ekledi. Hem de asırlık geçmişi olan bir yapıyı.
Demir Sabancı’nın sahibi olduğu Sedesco, New York’un Altın Çağı olarak bilinen 19’uncu yüzyılın son dönemlerinden kalma Schieffelin-Bowne Evi’ni satın aldı.
Sabancı’nın şirketi, ABD2li ünlü emlak geliştirme şirketi Soloviev’le yaptığı görüşmeler sonunda asırlık binayı 42 milyon dolara satın aldı. Bugünkü kurla 500 milyon lirayı aşan tarihi bina aslında Demir Sabancı için oldukça önemli. Zira binanın bulunduğu bölge New York için Milyarderler Sokağı’nda yer alıyor.

ZİNCİRİN SON HALKASI
35 West 57th Street adresinde yer alan 5 katlı konut, Sedesco için sadece bir gayrimenkul değil. O bir projenin en yeni parçası. Zira Sabancı, West 57 ve 58’de de mevcut mülkleri bulunuyor. ABD basını ise bu malikanenin satışını, Sedesco'nun bir araya getirdiği varlıkların son aşaması olduğunu ifade ediyor.

15 YILDIR 300 MİLYON DOLARA 6 BİNA SATIN ALDI
Gelin bu puzzle parçalarını andıran satın alma furyasının geçmişine bakalım. O zaman, son alınan malikanenin değeri daha net anlaşılacak. Sedesco, 2011 ve 2012 yıllarında 43 W. 57th Street’teki yapıyı 44 milyon dolara, 50 W. 58th Street’teki yapıyı ise 71.5 milyon dolar satın aldı. Bu satın almalara 2018’de devam eden Sabancı, 2018’de ise portföye 80 milyon dolarlık 41 W. 57th Street’teki gayrimenkulü ekledi.
2023’te bu kez 77.5 milyon dolara 37 W. 57th Street’teki gayrimenkulü ekleyen Sabancı, 2025’te ise 49 W. 57th Street adresindeki 18.6 milyon dolarlık ticari birimleri ekledi. Son alınan 42 milyon dolarlık Schieffelin-Bowne Evi’ni de eklediğimizde toplamda aynı bölgede yaklaşık 300 milyon dolarlık bir satın alma zinciri ortaya çıkıyor.

63 KATLI ULTRA LÜKS GÖKDELEN YAPACAK
Peki Demir Sabancı bu gayrimenkulleri 15 yıldır neden topluyor?
Bunun nedeni ise devasa bir proje…
Sedesco, bu alanları kapsayan 63 katlı dev bir gökdelen dikmek istiyor. 158 odası olan bir oteli de kapsayan projede 119 lüks rezidans daire de bulunuyor. 200 bin metrekareyi aşan ticari alana da sahip bu gökdelenle ilgili sinyalleri ise Sedesco'nun genel hukuk müşaviri Derek Gilchrist, New York The Post'a yaptı. Gilchrist, “Sedesco olarak, 35 W. 57th Street'i yakın zamanda satın alarak Midtown'daki yatırımlarımızı derinleştirmekten heyecan duyuyoruz. Bu, mahalleye dünya standartlarında bir proje kazandırma ve çevredeki topluluğa değer katma planımızda önemli bir adım ileriye işaret ediyor” diyor.

ABD’NİN EN ZENGİN AİLESİNE AİTTİ
Gelelim satın alınan son binaya… Yani Schieffelin-Bowne Evi’ne…
New York’un Altın Çağ'ından kalan en nadir yapılardan biri olan malikane, 1891'de inşa edildi. Malikanenin, Margaret Vanderbilt Shepard tarafından kızı Maria Louisa Vanderbilt Shepard ve yeni kocası William Jay Schieffelin için düğün hediyesi olarak yaptırıldı. Vanderbilt Ailesi size tanıdık gelmeyebilir ama 1800’lerin sonu ile 1900’lerin başında ABD’nin en güçlü ailelerinden biriydi Vanderbilt’ler.
Örneğin Cornelius Vanderbilt, 1877'deki ölümüne kadar ABD’nin en zengin ismiydi. Sonrasında oğlu William Henry Vanderbildt, bu unvanı 1885 yılında hayatının son gününe kadar devam ettirdi.
patronlardunyasi.com















