Dolar
38,7997
0,06%
Euro
43,1253
0,23%
Sterlin
51,1943
0,06%
Bitcoin
3.968.136
0,00%
BİST-100
9.747,07
3,80%
Gram Altın
4.038,643
0,14%
Gümüş
32,56
-0,14%
Faiz
51,15
0,00%

Şarap üretimi gözde yatırım oldu

Nazire Dedeman, "Akın Öngör gibi ben de şarap işine girmek istiyorum" dedi, ancak..

23.11.2008 12:38
Haberi paylaşın
Şarap üretimi gözde yatırım oldu
16px
32px

Yakut ve Kalecik Karası'nın mucidi Jean Luc Colin Türkiye'de bulunan sayılı önologlardan biri. Akın Öngör'ün de danışmanı olan Colin'le şarap üretmek için birçok işadamı sırada bekliyor..

17 yıl önce Türkiye'ye yerleşerek mesleğe adım atan Jean Luc Colin, Türkiye'de yerleşik tek yabancı önolog olma özelliğiyle bu sayfaya konuk oldu. Önolog, kısaca şarap uzmanı demek. Önolog olabilmek için, başta Fransa olmak üzere İtalya, İspanya, Almanya, Kaliforniya, Avustralya gibi şarapçılığın gelişmiş olduğu ülkelerde en az iki sene akademik eğitim almış olmak gerekiyor. Türkiye'de önoloji eğitimi verilmiyor.

Jean Luc Colin, kendisi gibi Fransa'da eğitim gören, ortağı önolog Saba Açıkgöz ile bağcılık, fidancılık ve şarapçılık sektöründe danışmanlık yapıyor. Ekibe yeni katılan Perran Arıbal ise yaklaşık 12 senedir şarap pazarlama ve eğitim konularında çalışmış. Son dönemde işadamları .u üçlü için sıraya girdi. Hobi olarak ya da para kazanmak için şarapçılığa merak salmış birçok işadamı işi öğrenmek için 'bir bilen'e yani Jean luc Colin ve Saba Açıkgöz'ün kurdukları "Anatolian Vineyards" şirketine başvuruyor. Son birkaç yıldır şarapçı olmak için o kadar çok başvuru almışlar ki, birçoğuna 'hayır' demek zorunda kalmışlar.

TÜRK KIZI İLE EVLİ
Jean Luc Colin Türkçeyi çok iyi konuşuyor. Türkiye'ye geleli tam 17 yıl olmuş. 11 yıl Kavaklıdere'de çalıştıktan sonra 2002'de kendi işini kurmuş. Bir Türk kızı ile evlenip iki de çocuk yapmış. Türkiye'ye gelişi ise; 1991 yılına denk geliyor. Aslında Güney Amerika'ya gidecekmiş ama okulda çok cazip bir ilan görünce her şey değişmiş. "Bir tek ben aday oldum. O sırada Körfez Savaşı da vardı. Herkes "Sakın gitme' dedi. Bir yıllığına Kavaklıdere'de çalışmak üzere Ankara'ya geldim, 17 yıldır buradayım" diyen Colin, şarap tutkunlarının çok iyi bildiği Kavaklıdere Yakut şarabının mucidi... 1995 yılında Kalecik Karası'nı yeniden keşfeden de yine o.

'Üzümün ne olduğunu bilmeyen şarapçı olmak istiyor'

* Kavaklıdere'den ayrılıp kendi işinizi kurmaya nasıl karar verdiniz?

2002'de Kavaklıdere'den ayrıldım. İnsanlar şaraba yatırım yapmaya hevesli olduğu için bu alanda danışmanlık yapmak istedim. Önce Pamukkale ve Sevilen'e danışmanlık yaptım daha sonra Mey'de de çalıştım. 2007'de Diren'e yardımcı olmaya başladım. Bu şarabın sahibi Orhan Diren. Kendisi hem önolog, hem de CHP Milletvekili.

* Akın Öngör'ün danışmanlığını da siz yapıyorsunuz değil mi? Bildiğim kadarıyla onun üretttiği şarabın şişesinden ismine ve bağlarına kadar siz sorumlusunuz...

Akın Bey bağı dikmişti. 2000'de başladılar. Biz de 2003'te beraber çalıştık. 2004 yılında ürünü piyasaya sürdük. 2 yıl elimizde beklettik. 2006'da şişeledik. 2007 yılı sonunda sunduk. Şimdi Akın Bey'e yeni bir bağ aldık. 2-3 yıl sonra ürün çıkmaya başlayacak. Chateauneuf-du-Pape çok meşhur ve önemli bir şarap. Bizim bağdan doğacak şarap, bu Fransız şarabını andıracak. Akın Bey ayrıca Fransız Provence Rose'sini yapmak istiyor.

AKIN ÖNGÖR ŞATO ŞARABI ÜRETİYOR

Yeni projeleriniz var mı?

İşadamı Hacı Akpınar, İstanbullu müteahhit, kendi köyünün yanına şarap fabrikası kurdu. Şubat ya da Mart ayından sonra piyasaya çıkmasını planlıyoruz. Şato şarabı üretilecek. Akın Öngör de şato şarabı üretiyor.

* Şarapçılığın maliyeti nedir, Türkiye neden şarap yatırımcılığı artıyor?

Yavaş yavaş insanlar küçük üreticiye destek vermeye başlayacak. Butik şaraptan, kaliteli şaraptan anlıyoruz artık. Daha çok 60'lı yaşlarının üzerindekiler bu işe gönül veriyor. Şarap işi hemen para getirmez. Minimum 50 dönümden başlamak lazım. Üzüm 3 yıda oluşuyor, istenen verimi almak içinse 5 dönem geçmesi gerekiyor. Birçok insan bu konuda biraz aceleci davranıyor. Başka bir alternatif ise bağın yanında fabrika kurmak. Dışarıdan başka bölgelerden üzüm getirip şarabınızı geçici olarak yapabilirsiniz.

* Her iki alternatif için ne kadar para gerekli?

Bir dönüm arazi için 2 bin 500 euro tutarında yatırım gerekiyor, eğer adam gibi bu işi yapmak isterseniz. Bazıları ucuz olsun diye kalitesiz şeylere yöneliyor ve sonra da perişan oluyor. Fabrika için ise 2 milyon YTL gerekiyor.

* Bu işe başladıktan sonra vazgeçen oldu mu?

Tabii ki oldu. En son Nazire Dedeman geldi, "Akın Öngör gibi ben de şarap işine girmek istiyorum" dedi, ancak fizibiliteden sonra vazgeçti.

Şarabı Ustalarından Öğrenin

ANATOLIAN A Vineyards, şarap üretimiyle ilgili danışmanlık hizmetine, en az üretim kadar önemli olan bilinçli tüketim eğitim seminerlerini de ekledi. Aralık ayında başlayacak eğitimlerde mevcut şarap kurslarından farklı olarak, şarap severlerin duyularını kullanarak şarabı keşfetmeleri, teorik bilgilerle şarap kültürlerini zenginleştirmeleri amaçlanıyor. Bir aylık temel eğitim sırasında, her derste verilecek genel bilgi ve önemli üzüm tadımlarının yanı sıra, damakta asit-şeker-tanenalkol gibi şarabın önemli özellikleri incelenecek.

Sinan Özedincik/Sabah

benzer haberler
Yurtdışında başarılı olan, Türkiye'nin göğsünü kabartan dünyanın konuştuğu o isimler...
Yurtdışında başarılı olan, Türkiye'nin göğsünü kabartan dünyanın konuştuğu o isimler...