Sanayicin,n hükümetten isteği
SANAYİ FORUMUNDA 15 MESLEK ÖRGÜTÜNÜN BAŞBAKAN VE BAKANLARDAN TALEPLERİ..

İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen İstanbul Sanayii Forumu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile İstanbul Cevahir Otel'de yapıldı. Forum çerçevesinde biraraya gelen onbeş iş kolu temsilcisi sektörlerinin yaşadıkları soruları ve çözüm önerilerini bir sunumla özetledi.
Plastik ve kauçuk ürünleri sektörü adına söz alan İsmail Selçuk Atasoy, plastik sektörünün halen hammade ihtiyacının yüzde 80'ini ithalatla karşıladığına dikkat çekerek, PETKİM'in özelleştirilmesinde yeni plastik hammadde üretimine yönelik yatırım taahhüdünün ön planda tutulması ve yeni petro kimya tesislerinin kurulması gerektiğini belirtti.
Atasoy, AB'ye uyum çerçevesinde hazırlanan, "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği"nin AB'den daha ağır yaptırımlar içerdiğine dikkat çekerek, gerekli bilinç ve altyapı oluşmadan ambalaj atıklarını toplama sorumluluğunun sadece ambalajı üreten ve kullanan sanayiiciye verildiğini kaydetti.
KİMYA SANAYİİNE YATIRIM YETERSİZ
Boya, kimya ve petrol ürünleri sektörü adına konuşan Refik Sait Önür, Türkiye'de kimya sanayi yatırımlarının yıllık 200 milyon doların altında seyrettiğini, kimyasal madde üretiminin ise yıllık 10 milyar dolar olduğunu açıkladı. Üretimi "kısır" sözleriyle niteleyen Önür, sorunun aşılması için öncelikle "kemikleşmiş bürokratik işlemlerin" kaldırılması gerektiğine işaret etti.
ELEKTRİK DE KADEMELİ FİYATLANDIRMA YAPILSIN
Elektrik ve elektronik sanayii sektörü adına konuşan Mehmet Göksel, elektrik enerjisinin ucuz ve verimli kullanımı için günlük saatlere göre kademeli fiyatlandırma yönteminin hayata geçirilmesi gerektiğini açıkladı. Göksel, ses ve görüntü cihazlarından alınan TRT Bandrol bedelinin yüzde 10'dan yüzde 16'ya yükseltilmesini eleştirdi.
SEKA'YA BAĞLI İŞLETMELER ÜRETİME DEVAM EDEMEDİ
Orman ürünleri, kağıt ve matbaa sanayi sektörü adına konuşan Nuri Gönenoğlu, kamuya ait matbaaların özelleştirme kapsamına alınması gerektiğini savundu. Türkiye'nin selüloz konusunda net ithalatçı konumda bulunduğuna işaret eden Gönenoğlu, özelleştirilen SEKA'ya bağlı işletmelerin üretimlerine devam edemediğini hatırlattı.
Metal eşya sanayii sektörü adına konuşan Bekir Yelken, sektöre yönelik meslek okulları açılmasını istedi.
Gıda ürünleri sektörü adına konuşan Dr. Mehmet Çetin Duruk, tarım işletmelerinin dünya ortalamasının çok üzerinde tarımsal girdilerle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Duruk, gıda ile ilgili tüm bürokratik işlemlerin yetkili tek bir resmi kuruluş tarafından koordine edilmesi gerektiğini belirtti.
İLAÇ İTHALATINDA PATLAMA VAR
İlaç sanayii sektörü adına konuşan Umur Südekan, ruhsatlandırmada 2005'in ikinci yarısından itibaren başlayan yavaşlamanın sürdüğünü, geri ödemelerde sorunlar yaşandığını belirtti. İlaç ithalatında patlama yaşandığını kaydeden Südekan, son altı yılda ilaç pazarında yerli üretimin miktar olarak yüzde 75, parasal olarak yüzde 131, ithal ilaçların ise miktar olarak yüzde 161 değer olarak yüzde 409 oranında arttığını açıkladı.
Deri sektörü adına konuşan Bilal Alkoç, Uzakdoğu'dan yapılan ithalatın haksız rekabete sebep olduğunu ifade etti. Alkoç, özellikle ayakkabı ve diğer ithal deri ürünlerde referans fiyat dikkate alınarak maktu vergi uygulanmasının rekabette eşitlik yaratacağının altını çizdi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, "Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedir, ellerindeki bazı liman ve benzeri işletmeleri kendilerinin işletmek istemediklerini, arzu edenler varsa bunlarla işbirliklerine hazır olduklarını söyledi. Bu, bence hızlı girilebilecek alanlardan biri." dedi.
#DEİKİş insanı İnan Kıraç'a fiili ehliyeti olmadığı gerekçesi ile mahkeme kararı ile geçici olarak atanan vasilerle Emine Alangoya arasında kriz çıktı. Şirket içi harcamalar ve işe alımlara müdahale eden vasileri değiştirmek isteyen Emine Alangoya son günlerde Anadolu Adliyesi'nin kapısını aşındırır oldu.