Sabancı: 6 milyon ek istihdam yaratmalıyız
TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye'nin 2014 yılında AB'ye tam üye olabileceğini vurgulayarak istihdam açısından temel hedefin Türkiye'deki işsizliğin azaltılması olduğunu belirtti.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, iş dünyasının öncelikli gündem maddesinin Avrupa Birliği (AB) ile müzakere ilişkilerinde tarama sürecinin başlaması olduğunu söyledi.
Sabancı, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde tarama sürecinin başlaması ve 2006 yılında müzakerelerin filen başlayacak olması, ülkedeki iş ve yatırım ortamı açısından en önemli gündem maddesi olduğunu kaydetti.
Sabancı, Gaziantep'te 'Büyüme Sürecinin Neresindeyiz' konulu bir konferansa katıldı. Sabancı, burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin iş ve yatırım ortamında bugün karşı karşıya olduğu en öncelikli sorunun kayıt dışı ekonominin varlığı olduğunu savundu. Sabancı, "Türkiye'de kayıt dışı ekonominin boyutunun milli gelire oranının ortamala yüzde 30-35 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bu oran, yüzde 15 civarında bulunan OCED ortalamasının oldukça üzerindedir" dedi.
Çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere yönetim kurulu üyeleri Ömer Aras, Bülent Akgerman, Genel Sekreter Haluk Tükel, Genel Sekreter Yardımcısı Ümit İzmen ile birlikte Gaziantep'e gelen TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, Tuğcan Otelde düzenlenen panele katıldı. Heyet yarında birtakım incelemelerde bulunacak.
Türkiye'de gelinen noktayı ekonomik ve siyasi istikrara borçlu olduğunu kaydeden Sabancı, 2002-2005 yılları arasında geçen süreç içerisinde ülkenin yüzde 35, yıllık ortalamada ise yüzde 7.5 büyüdrüğünü belirterek, "Büyüyen Türkiye ekonomisinde kişi başına milli gelin nominal olarak 2 bin 239 dolardan 5 bin 74 dolara çıkmıştır. Bu büyük başarının ardındaki en önemli etken fiyat istikrarı yolunda atılan kararlı adımlar olmuştur" diye konuştu.
Türkiye'de kayıt dışı ekonominin, milli gelire oranını yüzde 30-35 olarak tahmin ettiklerini ifade eden Sabancı, bu durumun haksız rekabete neden olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Kıyıt dışı, vergi geliri ve sosyal güvenlik açıklarına yol açtığı gibi, kayıt içinde çalışan şirketlere karşı da bir haksız rekabet yaratır. Dahası, kayıt dışı bir şirket küçük ölçek geri teknolojik yapı, düşük verimlilik, düşük ücret, sosyal güvenlik imkanlarından mahrumiyet kısıtlı ve pahalı finansman araçları, geleceğin belirsizliği gibi özelliklere mahkumdur. Vergi yükü ile kayıt dışılığın birbirini besleyen vea güçlendiren süreçler olması dolayısıyla, yüksek vergi oranları zamanla sistemi kayıt dışına iterek vergi gelirlerinin azalmasına ve bunun sonucunda da vergilerin ağırlaşmasına yol açmıştır. Kayıt dışılığın yoksulluk ve işsizlik sorunları ile de iç içe olması, bu sorunlara ayrıca bir çözüm üretmeden, sorunun ana kaynağını kurutmadan kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yetersiz kalınacağına da işaret etmektedir."
6 MİLYON EK İSTİHDAM YARATMALIYIZ
Türkiye'nin 2014 yılında AB'ye tam üye olabileceğini vurgulayan Sabancı, istihdam açısından temel hedefin Türkiye'deki işsizliğin azaltılması olduğunu belirterek, "İşsizliği azaltmak, tarım dışı sektörde her yıl en az 600 bin kişiye yeni istihdam yaratılması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla 10 yılda tarım dışı sektörde en az 6 milyon ek istihdam yaratmamız gerekiyor. Bu 6 milyon istihdamın 1.5 milyonu sanayide, 4.5 milyonu da hizmet sektöründre yaratılabilecektir" diye konuştu.
Gaziantep/Cihan