Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazakistan ziyareti öncesinde Amur Kaplanı hediye etti
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu hafta Kazakistan'a yapacağı ziyaretten hemen önce Moskova; Orta Asya ülkesinin vahşi doğadaki kaplan popülasyonunu yeniden oluşturmasına yardımcı olmak amacıyla Astana'ya dört Amur kaplanı hediye etti.

Kremlin'in internet sitesinde 26 Mayıs'ta yayımlanan bilgilere göre, ikisi yavru olmak üzere dört Amur kaplanı Rusya'nın Uzak Doğu bölgesindeki Habarovsk'ta yakalandı. Kazakistan'a nakledilen kaplanlar, yakın zamanda doğal ortamlarına geri bırakılacak.
Reuters'ın haberine göre, Orta Asya'daki kaplan popülasyonunu yeniden canlandırmaya çalışan Kazakistan, Amur kaplanını soyu tükenmiş Hazar kaplanının yakın bir akrabası olarak görüyor. Rusya'nın bu "hayvan diplomasisi" hamlesi, Kazakistan'ın daha önce Hollanda'dan getirdiği kaplanların sayısını artırmaya da yardımcı olacak. Putin'in Kazakistan'a yapacağı üç günlük ziyaret (27-29 Mayıs) sırasında; Moskova liderliğindeki Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Rusya'yı kapsayan Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) zirvesine katılması bekleniyor.
Rus lider ayrıca, Kazakistan'daki bir nükleer enerji projesine ilişkin anlaşmanın imzalanmasına nezaret edecek ve Rus petrolünün Kazakistan üzerinden Çin'e transit geçişini teşvik etme çabalarını görüşecek. Kremlin Danışmanı Yuriy Uşakov'a göre Rusya, Kazakistan'ın ilk nükleer enerji santralinin inşaat maliyetlerinin yüzde 85'ini finanse etmeyi planlıyor. Santralin 2035 ile 2036 yılları arasında faaliyete geçmesi öngörülüyor. Enerji kaynakları ve hayati mineraller açısından zengin olan Kazakistan, Rusya ile sınır komşusudur; aynı zamanda Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de nüfuzunu artırmaya çalıştığı Orta Asya bölgesinde Rusya'nın yakın bir müttefikidir.
Kazakistan, ABD ve müttefiklerinin uyguladığı yaptırımlara karşı Rusya için önemli bir merkez haline geldi. Nisan ayı sonlarında Rusya, "teknik kapasite" sorunlarını gerekçe göstererek 1 Mayıs'tan itibaren Druzhba boru hattı üzerinden Kazakistan petrolünün Almanya'ya taşınmasını durduracağını açıklamıştı. 25 Mayıs'ta ise Kazakistan, Ukrayna devlet enerji şirketi Naftogaz'ın Rusya'nın Gazprom şirketinden 1,4 milyar dolar geri almasına izin veren mahkeme kararını uygulamayacağını duyurdu.
patronlardunyasi.com















