Dolar
40,6841
0,10%
Euro
47,0993
-0,01%
Sterlin
54,0667
0,07%
Bitcoin
4.669.064
0,12%
BİST-100
10.853,49
0,99%
Gram Altın
4.415,221
0,39%
Gümüş
37,42
1,03%
Faiz
43,75
-0,11%

Riva’da bin dönüm imarı kim aldı?

İnşaat için imar aldı, 120 milyon dolara aldığı arsayı, 250 milyon dolara satma kararı aldı

03.01.2010 08:59
Haberi paylaşın
Riva’da bin dönüm imarı kim aldı?
16px
32px

3 yıl önce Riva'dan bin dönüm arazi alan İngiliz Ottoman, imar planına kavuştu. Ancak, baştaki inşaat planından vazgeçerek, 120 milyon dolara aldığı arsayı, 250 milyon dolara satma kararı aldı

1 Eylül 2006'da 120 milyon dolar ödeyerek Riva'dan arazi alan İngiliz kökenli Ottoman Finance Company'nin Türkiye'deki şirketi Osmanlı Yapı, geçen 40 ay sonra imar planlarını onaylatmayı başardı. Alınan imar planına göre, arsanın yüzde 25'lik bölümüne inşaat gerçekleştirilebilecek. 88 parselden oluşan arsaya 2 katlı 1000 civarında villa inşa edilebilecek.  Arsada  SİT Kurulu'ndan onay alındıktan sonra inşaata başlanacak.

Arsayı aldığı ilk günlerden itibaren burada en geç 2007'de orta ve üst gelir grubu için konutlar üretmeye başlayacaklarını açıklayan şirket, alınan bilgilere göre, şimdi arsaya müşteri arıyor.  Açıklamalara göre, Ottoman'ın arsa için belirlediği rakam, 250 milyon dolar.

İngiliz şirketin inşatı yapmaktan vazgeçmesinin nedeni global kriz gösteriliyor.  Ottoman Finance, arsayı 2008'de de satışa çıkarmıştı. Ciddi alıcı bulamayan şirket satışı, imarın onaylanması sonrasına bırakmıştı.

Son büyük parseli aldılar

İngiliz Ottoman,  bin dönümlük arsayı Beylik Mandra Çiftliği'nin sahibi Celaloğlu ailesinden almıştı. Aile, kısa bir süre öncesine kadar Riva'nın tek sahibiydi. Riva'nın imar çalışmaları sırasında 5 milyon 500 bin metrekarelik araziyi yol ve yeşil alan olarak terk eden, kalan araziyi de parselleyerek satan ailenin elinde son satıştan sonra 350 bin dönüm arazi kalmıştı. 6 milyon metrekarelik arazide ise Celaloğlu ailesi ile Alarko mahkemelik.

Galatasaray beklemede

Riva'nın 1 milyon 175 bin metrekaresi Galatasaray'a ait.  Ayrıca bölgede Orhan Yavuz ve Uzunhasan ailesi 500 biner metrekare, Yapı Kredi Koray GYO 450 bin metrekare, Sabancı Çalışanları Kooperatifi  ise 100 bin metrekare araziye sahip. Sit Kurulu'ndan inşaat izni alan Galatasaray ise 1 milyon 175 bin metrekarelik arsası için ruhsat başvurusu yapmıyor. Alınan bilgilere göre ruhsat bedeli 7 milyon 500 bin TL. Belgenin alındığı 2 yıl içinde de inşaata başlanması gerekiyor. Aksi  halde para yanıyor. Kulüp, bu yüzden temkinli davranıyor.

 6 MİLYON METREKARELİK RİVA DAVASI

-  Bir zamanlar bölgenin en büyük arsasına sahip Celaloğlu ailesi ile Alarko arasındaki 6 milyon metrekarelik arsa davası devam ediyor.
-  Alarko geçtiğimiz günlerde davalık bu arsa üzerindeki şantiyesini boşalttı.
-  İngiliz Ottoman ile  birlikte hareket eden Düzgit ailesi 146 bin metrekareli arazisinin 1/1.000'lik planlarını onaylattı.
-  TBMM eski vekillerinden Halim Aras, 35 bin metrekarelik  arazisini tekstilci işadamı Mehmet Kara'ya sattı.

KİMLERİN ARAZİSİ VAR?

Tebernüş Kireçci/Milliyet