Reza Zarrab'a baba kıyak
Eski İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad döneminde rüşvet ağının bir kolu olan Reza Zarrab'ın babası Hossein Zarrab'ın 2013 yılında 3 ay içinde Türk vatandaşlığına geçtiği ortaya çıktı.

17 Aralık karapara, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının kilit ismi İran asıllı iş adamı Reza Zarrab'ın babası Hossein Zarrab, 2013'te istisnai Türk vatandaşı oldu. Hürriyet Washington Temsilcisi Tolga Tanış'ın iddiasına göre Ahmedinejad'ın İran'da oluşturduğu rüşvet ağına dayalı kayıt dışı ekonomi ekibinin içinde yer alan Baba Zarrab, Ahmedinejad dönemi biter bitmez Türkiye'ye sığındı.
Dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler'in bizzat takip ettirdiği ve 5 yılı kapsayan vatandaşlık işlemleri, 3 ayda tamamlandı. 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Baba Zarrab, istisnai Türk vatandaşı oldu. Batı ülkelerinin nükleer yaptırımı nedeniyle uyguladığı ambargoyu delmek için Ahmedinejad'ın kurduğu ekipte, yolsuzluk suçlaması ile yargılanan ve İran'da hapiste olan Babek Zencani de yer alıyor.
3 ayda Türk vatandaşı oldu
Ahmedinejad'ın 3 Ağustos 2013'te görev süresi dolmadan Reza Zarrab'ın babası Hossein Zarrab ve ağabeyi Mohammad Zarrab, 24 Nisan 2013'te Türk vatandaşlığı için başvuruda bulundu. Tebriz doğumlu baba Zarrab ve Tahran doğumlu ağabey Zarrab, Bakanlar Kurulu'nun 22.07.2013 tarih ve 2013/5441 sayılı kararı ile Türk vatandaşlığına alındı. Baba Zarrab, 69898…. No'lu TC kimlik numarasıyla Hüseyin Sarraf ismini kullanıyor. 1978 doğumlu ağabey Mohammad Zarrab'ın ise 69868…. No'lu TC kimlik numarasıyla Can Sarraf ismini aldı.
Kimler istisnai vatandaş olabilir?
Türkiye'ye sanayi tesisleri veya bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel, sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen kişiler alabiliyor. Bu kişiler için ilgili bakanlıklarca haklarında gerekçeli teklifte bulunulması gerekiyor. Ayrıca bu işlem vatandaşlığa alınması zaruri görülen ve göçmen olarak kabul edilen kişiler için işletiliyor.
17 Aralık'ta tutuklanan Reza Zarrab'ın, 5 milyon dolar karşılığında ailesine istisnai vatandaşlık aldığı iddia edilmişti. Soruşturmada ismi geçen dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler'in rüşvet karşılığında Baba Hossein Zarrab ve ağabey Mohammad Zarrab'ın istisnai vatandaşlık işlerini yakından takip ettiği iddia edilmişti.
Zarrab ailesinin vatandaşlık işlemleri ile ilgili kurumlar arasında yapılan yazışmalara dikkat edildiğinde Güler'in bizzat takip ettiği ortaya çıkıyor. Normalde 5 yıl süren istisnai vatandaşlık işlemleri, 24 Nisan 2013'te başlayıp 22 Temmuz 2013'te tamamlandı. 3 ay gibi kısa sürede tamamlanan işlemlerde Bakanlık yetkililerinin yazışmalarda “İvedi olarak” ifadesini kullanması ise dikkat çekiyor.
Mustafa Gürlek/Meydan