Dolar
38,0712
-0,20%
Euro
43,5911
0,26%
Sterlin
50,8357
0,66%
Bitcoin
3.207.737
-0,25%
BİST-100
9.418,29
1,64%
Gram Altın
4.033,563
-1,62%
Gümüş
32,2
-1,74%
Faiz
49,1
0,29%

Rekabet Türkiye'ye yaradı

F1'DE SCHUMACHER'LE ALONSO ARASINDAKİ REKABET EN ÇOK TÜRKİYE'YE YARAYACAK.

24.08.2006 00:00
Haberi paylaşın
Rekabet Türkiye'ye yaradı
16px
32px

F1 heyecanı, 2. kez İstanbul’a taşınıyor. Macaristan yarışının ardından verilen 3 haftalık ara sonrasında hafta sonu yapılacak F1 Petrol Ofisi İstanbul Grand Prix’si hem Türkiye hem de F1 açısından büyük önem taşıyor. Renault’nun İspanyol pilotu Fernando Alonso ile Ferrari’nin Alman pilotu Michael Schumacher arasındaki çekişme tüm dikkatleri hafta sonu yapılacak yarışa çekiyor.

Alonso, şu anda F1’in en tecrübeli pilotu durumundaki Schumacher’in 10 puan önünde. Schumacher’in galibiyeti ve Alonso’nun yarışı 8’incilikten daha düşük bir dereceyle tamamlaması durumunda puanlar eşitlenecek. Bu yüzden bu yılki İstanbul ayağı 2005'e göre çok daha önemli. F1 için Türkiye’ye gelen turist sayısının yanı sıra yarışı TV'den izleyeceklerin sayısında büyük bir artış olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Organizasyon ayağına bakıldığında ise yine bazı farklılıklar göze çarpıyor. Bu yıl yarışın resmi bir sponsoru var. Petrol Ofisi (PO), Türkiye’deki yarışın isim hakkını aldıktan sonra, Formula 1 dünyasına hızlı bir giriş yaptı. F1 pilotlarından Fisichella’nın sahip olduğu FMS takımına ortak olan PO, F1’in bir alt kategorisi GP2’de de mücadele ediyor. Yarış için bilet alanlar 2 gün boyunca GP2 yarışlarını da takip edebilecek. PO, tanıtımı en üst seviyede tutmaya çalışıyor ama yine de geçen seneki hareketlilik biraz düşmüş görünüyor.

Sponsorların etkisi
Burada en büyük etken takım sponsorlarının tanıtım faaliyetlerine geçen yılki kadar yer vermemeleri olabilir. 2005 yarışının İstanbul açısından bir ilk olması takım sponsorlarını önemli organizasyonlar yapmaya itmişti. Böylece F1’e ilgi baştan itibaren yüksek tutulmuş, biletlerin satışı kolaylaştırılmıştı. Bu yıl sponsorlar aynı hareketliliği gösteremedi. Yarış öncesinde en büyük organizasyon olarak BMW pilotu Heidfeld’in Taksim'deki etkinliği gösterildi.

Deloitte’in raporuna göre F1 için Türkiye’ye gelecek 45 bin turistin 43 milyon euro bırakması öngörülüyor. Ama yerli seyirci için aynı durum geçerli değil. Yarış gününde İstanbul Park’taki gişelerden bilet alınabileceğinin açıklanması, yerli seyircinin biletlere talebinin az olduğunu gösteriyor. PO’nun yüzde 50 indirim kampanyası da bu açıdan düşünülebilir. Bütün biletler satılırsa elde edilecek gelir, 13 milyon euro civarında. Türkiye yarışa katılım bedeli olarak ise 13.5 milyon euro ödüyor. Yani hesaplar, turist gelirleriyle F1’den kâr etmek üzerine kurulu.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır’ın Anadolu yakasındaki otellerin dolduğunu açıklaması ve büyük otellerin yüzde 80’lere ulaşan doluluk oranı bu açıdan organizatörleri sevindiriyor. Zaten F1’in kemikleşmiş uluslararası bir seyirci kitlesi her yarışa turlar eşliğinde gidiyor. Ancak sezon ortasından bu yana artan heyecana paralel olarak seyahat eden seyirci sayısında da artış var. Sezonun tamamlanmasına 5 yarış kala Schumacher-Alonso rekabeti de bu açıdan Türkiye’nin ekmeğine yağ sürerken tanıtım eksikliği yerli seyirciyi etkilemiş gibi gözüküyor. 

F1 pilotları her yarışta 2 kilo kaybediyor

Formula 1'de (F1) pilotlar yarışlar sırasında ortalama 2 kilo kaybediyor. Pilotlar ayrıca sıcak bir pistte ortalama 1.5 litre sıvı kaybına uğruyor.

55 yıllık F1'den ilginç detaylar:

- F1 araçlarının ulaştığı en yüksek hız 375 km ve bu hız sadece İtalya'nın Monza pistinde yapılabiliyor.

- Araçların fren diskleri ve pedalları bin derecelik ısıya ulaşabiliyor.

editörün seçtikleri
Mehmet Şimşek paylaştı: Bakanlıktan vergi affı haberlerine yalanlama
Mehmet Şimşek paylaştı: Bakanlıktan vergi affı haberlerine yalanlama#Hazine ve Maliye Bakanlığı
benzer haberler