Dolar
36,6354
-0,11%
Euro
39,8678
0,20%
Sterlin
47,5231
-0,14%
Bitcoin
3.097.629
0,00%
BİST-100
10.840,59
1,05%
Gram Altın
3.517,392
-0,21%
Gümüş
33,83
-0,34%
Faiz
39,37
0,00%

Piyasanın MB'yle bilek güreşi

DOLAR 1.67'İ AŞINCA PİYASALAR 'KURA MÜDAHALE' BEKLENTİSİ İÇİNE GİRDİ. ANCAK..

22.06.2006 00:00
Haberi paylaşın
Piyasanın MB'yle bilek güreşi
16px
32px

Piyasanın ateşi dün hem yabancı yatırımcının hem de içeride ithalatçı firmaların döviz talebi ile yükseldi. Önceki gün 1.64'ü gören dolar sığ piyasada 1.67'yi aşarak son üç yılın zirvesine çıktı. Tahvil piyasasında faiz oranları yüzde 20'yi aşarak yüzde 20.79'a kadar yükselirken, borsa ise döviz cephesindeki hareketlilikten etkilerek yüzde 2.5 geriledi. İMKB-100 endeksi 33 bin 762 puana kadar düştü. Dün yaşanan dalgalanmanın perde arkasında ise Merkez Bankası'nın önceki günkü faiz toplantısından çıkan açıklamaların piyasalarda 'cılız' olarak yorumlanması ve 1 haftadır tartışması süren AB ile ortaya çıkan Kıbrıs polemiği olduğu belirtiliyor. Ancak dünya piyasaları durulma işaretleri verirken Türk piyasalarında hareketin artması dikkatleri çekiyor. Özellikle de dövizdeki yükseliş "Yabancılar piyasalardan çıkmak için Merkez Bankası'na döviz sattırmak istiyor. Kurda hareket ile baskı kuruluyor" yorumlarını beraberinde getiriyor. Önceki gün 1.61 seviyesindeki dolar işlem hacmi düşük olmasına karşın ve talebin de az olmasına karşın 1.64 YTL'ye çıktı. Ve bu hareket dövizde açık pozisyonunu kapatmak isteyen reel sektördeki firmaların dolar alımına bağlandı. Ancak Merkez Bankası'nın dünkü faiz zirvesinden sonra dolarda yaşanan 3 kuruşluk yükseliş ise "yatırımcı dövize satış müdahalesi beklentisi yaratıyor" iddialarını beraberinde getirdi.

DOLAR 1.5 AYDA YÜZDE 20 ARTTI
Lira dalgalanmanın başladığı Mayıs ayı başından itibaren dolar karşısında yüzde 20 değer kaybetti. 16 Mayıs itibariyle günlük döviz alım ihalelerini durduran Merkez Bankası, 13 Haziran'da da piyasaya doğrudan döviz satışı yoluyla müdahale etti. Bu müdahale de banka piyasaya 550 milyon dolar satmıştı. Dövizde hareketliliğin dalgalı kurun cilvesi olduğu yorumunu yapan kimi uzmanlar ise "Piyasada doğru dürüst satıcı yok ve yabancılar da döviz satın alım tekliflerini özellikle Merkez Bankası'nı müdahaleye zorlamak için yukarı çekiyorlar" dedi.

ENFLASYONU OLUMSUZ ETKİLER
Kimileri de "Piyasada likidite kalmadı. Merkez Bankası ya doğrudan müdahale ya da döviz satış ihalesi  
açarak piyasayı dengeleyebilir. Eğer döviz piyasasında denge sağlanamaz ise döviz kurlarının enflasyona olumsuz geçişkenlik etkisi daha uzun aylar karşımıza çıkacak ve enflasyon beklentilerinin kötüleşmesi kaçınılmaz olacak" görüşünde. Bu arada Global dalgalanma ise dün kısmen duruldu. Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırım kararını erkene alma açıklamasından sonra dün de Avrupa'dan faiz artırımları sürecek mesajı geldi. 28 Haziran'daki ABD Merkez Bankası'nın faiz zirvesi de yaklaşıyor olması tedirginlikleri artırıyor.

PİYASA NE DİYOR
Merkez Bankası'nın şok 1.75'lik faiz artırımından sonra önceki günkü faiz zirvesinden beklenen açıklamalar gelmedi. Piyasa, Merkez Bankası'nın "Gerekirse para politikası sıkılaştırılabilir" ifadesini 'cılız' buldu.

Önlem açıklansın
Piyasalarda yaşanan hareket için acil önlem planı beklenirken, Merkez'in orta vadeli hedeflere dikkat çekerek yaptığı açıklama yatırımcıları tatmin etmedi. 24 Temmuz'daki toplantıda Merkez'in açıklaması beklenen önlemler paketinin piyasalarda öne çekilmesi isteniyor.

Sığ piyasa hareketi
Piyasalar Merkez Bankası'nın geçen dövize müdahalesinin ardından sığ piyasada yükselen kura önlem için bankanın günlük döviz satım ihaleleri açması gerektiğini savunuyor. Uzmanlar, "Döviz likiditesi çok az olduğu için dalgalanma da çok sert oluyor. Likidite sağlarsanız global nedenlerden kaynaklanan çıkış engellenemez ama spekülasyon engellenir" görüşünde.

MERKEZ'İN GÖRÜŞÜ
Merkez Bankası orta vadeli enflasyon hedefine bakıyor. Banka 2007 yılı

benzer haberler
'Pegasus’u uçuran adam' Mehmet Nane hayatının kitabını yazdı
'Pegasus’u uçuran adam' Mehmet Nane hayatının kitabını yazdı