Perakendede Türk modeli
KYO My Friend marka bikini, iç çamaşırı ile ev kıyafeti üreten Mehmet Tınaztepe, bayilere mal satmıyor. Emaneten mal verip, "Sattığının % 50'si senin. Satamadığın benim" diyor.

KYO My Friend markasıyla bikini, iç çamaşırı, gecelik ve ev kıyafetleri üreten Amber Tekstil'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tınaztepe, perakende sektöründe belki de bir ilke imza atıyor. Şu anda Türkiye'de 34, Avrupa'da 13 satış noktasında ürünleri satılan Tınaztepe'nin ilginç bir bayilik sistemi var. Tınaztepe, hiçbir bayiye mal satmıyor. Malı emaneten veriyor ve "Sattığının % 50'si şenin. Saüp parasını tahsil et, benim payımı öde. Satamadığın mal benimdir" diyor.
Tek dert mal satmak
Bayisini finansman riskinden kurtaran ve markası için isim hakkı bedeli de istemeyen Mehmet Tınaztepe, bununla da yetinmiyor. Bayinin reyonunu hazırlıyor, elemanlarını eğitiyor. Bu sistemle riski kendisinin üstlendiğini ancak aslında bayiyi de masanın aynı tarafına çektiğini söyleyen Tınaztepe, "Günümüzde artık projeler para kazandırıyor. Bu nedenle yeni fikirlerin ortaya çıkması lazım. Biz de Kyo olarak reel market çözümleri öneriyoruz. Bayimizin hiçbir finansman riski yok. Tek derdi mal satmak. Avrupalılar bu sisteme inanamıyor" diye konuştu.
Kyo My Friend'in 2005 yılına kadar sadece Vakkorama mağazalarında satıldığını hatırlatan Tınaztepe, kontratları bittikten sonra hızlı bir şekilde büyüdüklerini kaydetti. Tınaztepe, "Kyo eşime ait bir markaydı. Kyo My Friend markasını uluslararası bir marka yapmak ve dünyaya yaymak istiyoruz" dedi.
2007 sonuna kadar 120 satış noktasına ulaşmayı hedeflediklerini belirten Tınaztepe'nin şirketi Amber Tekstil, FCUK, H&M, Esprit gibi dünya markalarına üretim yapıyor. Yıllık ticaret hacmi 20 milyon dolar. Almanya ve Yunanistan'da mağazaları var. ispanya, İtalya ve Fransa'da da mağaza açmak için görüşmeler sürüyor.
Müşteriler internette seçecek evinde deneyip satın alacak
KYO My Friend ve bayanlara bir tarz sunduklarını söyleyen Mehmet Tınaztepe, Türk kadınının göğüs ve kalça bedenlerine göre üretim yaptıklarını, bikinilerin alt ve üstlerini ayrı ayrı sattıklarını kaydetti. Yakında internet üzerinden satışa başlayacaklarını da belirten Tınaztepe, şöyle konuştu: "Bikinilerimizin fiyata 11.9-49.9 YTL. Kaliteli ve uygun fiyata ürün sunuyoruz. Her ay renk değiştiriyoruz. Her dükkanda dört kamera var. Müşterilerimizin ne aldığını, hangi renkleri tercih ettiğini izliyoruz. İnternet projemiz var. Müşterilerin tarzı kayda alınacak. Yeni ürünler cep telefonu veya e-mail adreslerine gönderilecek. Müşteri isterse ürünler evine gönderilecek. Deneyip istediğini alabilecek."
Necla Dalan/Vatan