Dolar
48,4678
0,06%
Euro
56,3457
0,08%
Sterlin
65,7055
0,11%
Bitcoin
3.832.505
0,05%
BİST-100
14.151,59
0,99%
Gram Altın
6.887,957
0,37%
Gümüş
66,4
0,36%
Faiz
39,57
0,00%

Parayı meyve kasasına koydular

Holding ile yollarını ayıran Ömer ve Demir Sabancı, parayı ODESA'ya yatırdı

21.10.2006 06:02
Haberi paylaşın
Parayı meyve kasasına koydular
16px
32px

Sabancı Holding'deki hisselerini satarak ayrılan Demir Sabancı ve TÜSİAD Başkanlığı nedeniyle holdingdeki görevlerini bırakan Ömer Sabancı, marketler için plastik sebze-meyve kasaları üreten Odesa şirketinde ortak oldu.

Ömer ve Demir Sabancının İsimlerinin baş harflerinden ODESA doğdu. Şirket, marketlere meyve-sebze kasası üretiyor.

Ağustos 2005'te Düzce Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan şirket, Mart 2006'dan bu yana uluslararası standartlarda plastik katlanabilir kasa imalatı yapıyor ve Dia- SA'lara kasa satıyor. Sabancı Holding'deki hisselerini sattıktan sonra uzun süre ortadan kaybolan Demir Sabancı, İngiliz teknoloji marketi Dixons ile Türkiye'de teknoloji marketi pazarına ikinci kez girmeye hazırlanırken, çok önce başladığı başka bir işte sessiz sedasız yol aldı. Kuzeni, TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı ve yine aileden Yalçın Sabancı ile birlikte geçtiğimiz aylarda DÖYSAVİP adı verilen bir havacılık şirketi kuran Demir Sabancı, bu şirkette Türkiye'de hiç kimsede olmayan 10-12 kişilik çok lüks uçaklarla vip taşımacılık, taksicilik yapmaya hazırlanırken, ortaklar Düzce'deki Odesa Polymer şirketinde çoktan yol almıştı bile.

İSİMLERİN BAŞ HARFLERİ
Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde 20 bin metrekare alan üzerinde isimlerinin baş harflerinden oluşan ODESA Geliştirilmiş Polimer Yatırımları ve Dış Tic.Aş'yi kuran Ömer ve Demir Sabancı, burada plastik enjeksiyon yatırımı yapıyor. Hedef pazarı 'tarım' olarak belirlenen şirketin ürettiği plastik enjeksiyon malzemesinin, zaman içinde tavuk ve balıkçılık, peynir, yoğurt, şarapçılık, ilaç ve otomotiv sektörü gibi farklı alanlarda da kullanılması amaçlanıyor.

İlk ihracat Yunanistan ve İsrail'e

Mart 2006'da seri üretime geçen Odesa Polimer, başlangıçta ürünlerin fabrika teslimi yapılması yöntemiyle çalışıyor. Ancak zamanla talebin yoğun yaşandığı bölgelerde depolar kurulması düşünülüyor. Yunanistan ve İsrail pazarına yönelik ihracat çalışmalarına başlayan şirket, özellikle hasat döneminde komşu ülkelerden yoğun talep bekliyor.

Odesa Polimer'in ürettiği kasalar şu anda piyasada rakipsiz konumda. Uluslararası standartlara uygun ilk ve tek geri dönüşümlü katlanabilir kasaları üreten şirket, şimdiden pazarda önemli bir yer edinmiş. Kasaların katlanabilir olması, diğerlerine göre 1'e 5 oranında nakliye ve yer tasarrufu sağlıyor. Ürünün taze kalması için maksimum derecede hava sirkülasyonu sağlayan kasalar, kırıldıkları zaman kırılan parçalar değiştirilebiliyor. Yüzde 100 geri dönüşümlü olan kasalar, yurtdışı girişlerde de sorun çıkarmıyor. Özel dizaynı sayesinde ürünün tarladan son tüketiciye ulaştırılmasındaki kayıplar azalıyor, bu da ürünün raf ömrünü uzatıyor. Kullanılan malzeme, mevcut ürünlere göre daha fazla hijyenik. Bu kasalar Avrupa Birliği standartlarına uygunluk açısından sakıncalı bulunan tahta kasalar için de alternatif oluşturuyor.

Esen Evran/Sabah