Özilhan'ın Güneydoğu önerisi

Özilhan'ın Güneydoğu önerisi

TÜSİAD ESKİ BAŞKANI ÖZİLHAN; SORUMLULUK AYRI, İŞ AYRI, 'ŞOK TEŞVİKLER' LAZIM.

Özilhan'ın Güneydoğu önerisi
16px
24px
23.04.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Enerji dağıtımı ve üretimi ihaleleri için yabancı bir grupla birlikte konsorsiyum oluşturduklarını söyleyen Özilhan, Milli Piyango ihalesine de gireceklerini söyledi. Şu sıralar Coca-Cola İçecek'in halka arz çalışmalarına yoğunlaşan Özilhan ile grup bankası Alternatifbank ve son dönemde gündeme yeniden oturan Güneydoğu ve bölgeye yatırım konularını konuştuk.

Başbakan doğuya yatırım istiyor. İşadamları neden yapmıyor?
Bakın burada en kritik konu teşviktir. Siz ülkenin en gelişmiş bölgesi ile en geri kalmış bölgesinin arasına teşvik açısından bir fark koymazsanız bölgeye yatırım yapılmaz. Bugün milli gelirin yüzde 70-75'i Ankara'nın batısında oluşuyor, satın alma gücü yoğun olan bölge yine burası. Dolayısı ile iş adamı her şeyden önce verimliliğe bakıyor.
Özel sektör devlet şirketi değil ki, zarar ettiği zaman kimse ona destek vermeyecektir. Bu nedenle geliştirilmek istenen bölgelere diğerlerinden farklı teşvik ve destek verilmeli. Şok edici teşvikler verilebilmeli.
Ancak bu teşvikler bölgeye yatırımcıları götürür, yatırım yaptırır. Yoksa biz gideriz okul yaparız, kreş yaparız sosyal sorumluluk projeleri geliştiririz. Ama ekonomik olarak bu şartlarda kimse yatırım yapmaz.

8-10 yaşındaki çocuklar çatışmaların içinde. Terör boyutu var ancak sosyal bir patlamada mı yaşanıyor sizce bölgede?
Güneydoğuda sıkıntı var. Bu sıkıntı bir dönemde çözüldü. Ben hep ekonomik tarafıyla konuşuyorum. Sosyal bilimci olmadığım için bu konuda fazla yorum yapmak bana düşmez. Ama bölge ekonomik olarak gelişme trendi içine girmedi. İşsizliğe çözüm için projeler geliştirilemedi. Ekonomik olarak geriye gidildi.
Tabi ekonomik olarak geriye gittiğiniz zaman insanları daha rahat kullanabilecek yapılar ortaya çıkabiliyor. Bu yapı tabi çocuğu da kullanabiliyor. Genel bir ekonomik çözüm paketi içinde bakıldığı, bir proje ortaya konulduğu taktirde daha fazla çözülme imkanı olacağını görüyorum.
Bu hükümet döneminde de birtakım çalışmalar yapıldı ama çok bireysel projelerdi, genel bir paket sözkonusu olmadı. Hükümetin birtakım projeler ortaya koyması lazım. Bunu özel sektörle paylaşarak beraber yapması lazım. Bugün yaşanan sorunların önemli bir kısmının ekonomi kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla çözümün de önemli ölçüde ekonomiden geçtiğine inanıyorum. Bu işin ekonomik tarafı fazla analiz edilmedi.
Keşke biz orada teröre harcanan 100 milyar doların 20 milyar dolarını yatırıma çevirebilseydik. Sorunların önemli bir kısmını çözebilirdik, askeriyede terör ayağını çözebilirdi. Böylece teröre baz teşkil eden yapı büyük ölçüde ortadan kaldırılabilirdi.

10 yıllık plan yapılsın
Para yeşereceği yere gider diyorsunuz?

Evet. Çünkü paranın zarar edeceği yere kimse yatırım yapmaz. Ama siz teşviklerle bunu sağlayabiliyorsanız, mutlaka yatırımcı gidecektir.
Mesela yeni yatırım yapanlardan kurumlar vergisini almayacağım diyebilirsiniz. İstihdamdan daha düşük vergi alabilirsiniz. 10 yıllık bir plan yaparsınız, uygularsanız, bölgeyi kalkındırıp bir noktaya getirdikten sonra da bu teşvikleri kaldırırsınız. Bunu yaparsanız belirli bir boyutun üstündeki her kuruluş, bu ülkeye gönül vermiş her işadamı gider yatırım yapar. Yeterki orası kanayan bir yara olmaktan kurtulsun.

Dört yabancı, Alternatif'le ilgili

Singapur, Fransız, Yunanlı EFG Eurobank ve İngiliz sermayeli Standart Bank'ın kapınızı çaldığı konuşuluyor. Bankanın tamamını mı satacaksınız?
Finans sektörü hâlâ optimum bir büyüklüğe erişemedi. Finans sektörü olmadan, bir ülkenin ekonomik kalkınmasını gerçekleştirmesi mümkün olmadığı için sektörünün önümüzdeki dönemde çok hızlı büyüyeceği kanaati yaygın. B

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde