Özel telekom şirketlerinden 3-4'ü ayakta kalacak
Sektörün önde gelen isimlerinden Alcatel Teletaş Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yenel, lisans alan 43 şirketten 3-4’ünün ayakta kalacağını belirtiyor.

Türk Telekom ile ara bağlantısını gerçekleştirerek tüketiciye ucuz konuşma fırsatı sağlamayı hedefleyen özel şirketlerin geleceğini Zaman’a değerlendiren Yenel, “Lisans alan firmalardan bir kısmı başarılı olacak, bazıları ise olamayacak. Bu kadar firmanın aynı kulvarda koşturması mümkün değil.” diyor.
Türk Telekom’un özelleştirilmesinin ardından sektördeki rekabet daha da yoğunlaşarak hareketlilik kazandı. 300 milyon dolarlık pazardan pay almak için Sabancı Telekom, Atlas Online gibi devler yarışa girdi. Türk Telekom’un atacağı adımları yakından izleyen özel şirketler, sektörde adil rekabet ortamının sağlanmasını bekliyor. Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, “Bizim uyuyacağımızı düşündüler; ama yanıldılar. Daha iyi hazırlandık ve özel telekom şirketlerinden daha yüksek performansa sahip olduk.” sözleriyle geçişin çok hızlı olduğunu kaydetmişti. Alcatel üst yönetisi Lütfü Yenel, teknolojinin hızlı gelişmesi ve yaygınlaşmasına bağlı olarak piyasada büyük fırsatların ortaya çıktığını ifade ediyor. Yenel, 3-4 firmanın pazarın yüzde 80’ini alacağını, geri kalanların yüzde 1-2 ile yetinmek zorunda kalacağı görüşünde. “Az bir pay alan firmanın cazibeli bir işinin olması mümkün değil. Amaç yüzde 80’in içinde bulunmak. Sektöre güçlü girmek şart.” diyen Yenel, sektörde başarılı olmak için iş ortaklığının önemine dikkat çekiyor. Uzmanlığın derinleştiği bir ortamda ‘her şeyi ben yaparım’ demenin mümkün olmadığını vurgulayan Yenel, son dönemlerde belli odaklanma stratejilerinin yanında uzmanlık alanlarına yatırım yapıldığını dile getiriyor. Lütfü Yenel, bilişimin lider şirketlerinden IBM’in sadece bilişim konularının bir kısmına eğildiğini, 8 sene önce hızlı tren ve enerji alanında faaliyet gösteren Alcatel’in de şimdilerde sadece telekomünikasyona yoğunlaştığını kaydediyor.
Lütfü Yenel, Türk Telekom’un yüzde 55’lik hissesini alan Oger Telecoms ile ‘kesinlikle’ çalışmaya devam edeceklerini vurguluyor. TT’nin en önemli sistem sağlayıcı firması ve en önemli iş ortağı olduklarına dikkat çeken Yenel, iş ortaklığının sürmesine bir engel olmadığını ifade ediyor. “Bütün dünyada telekom operatörleri ile sistem üreticileri birbirinden ayrılmış durumda. Önceden her iki oyuncu iç içeydi; ama son zamanlarda birbirinden ayrıldı. Biz operatör değil üretici tarafındayız.” diyen Yenel, aynı durumun süreceğini belirtiyor.
E-devlet çabası ödüllendiriliyor
Ülkenin teknolojiden yararlanarak daha verimli çalışması için harekete geçen sivil toplum kuruluşları, devletin teknolojik yöndeki çabalarını ödüllendiriyor. ‘E-Türkiye Yarışması’nın desteklenmesi gerektiğini belirten TÜSİAD üyesi Lütfü Yenel, Türkiye’nin e-devlet yönünde ödüllendirilmesi gereken çabaları olduğunu kaydediyor. Yenel, “Birçok ülkede kamu, gelirin yüzde 50’sini harcıyor. Kamunun işi herhangi bir tüketim maddesi değil, hizmet üretmek. Hizmet olarak ele aldığımızda işi elektronik ortama taşımak hem maliyeti azaltma hem de verimliliği artırma açısından çok önemliydi.” diyor. Kamuoyunda “devlet âtıldır, iş yapmıyor” kanaatinin hakim olduğuna işaret eden Yenel, devletin çabalarını teşvik için böyle bir yarışmayı düzenlediklerini kaydediyor. E-Türkiye Yarışması’nda, bu yıl iki kategoride ödül verilecek. Kamu ve belediyeler arasında işlemleri elektronik ortama taşıyarak vatandaşın işini kolaylaştıran kurumlar ödüle layık görülecek.