Nükleer santral için en güçlü aday Sinop
Hükümet nükleer programı açıklamaya hazırlanıyor. Kamu-özel sektör ortaklığı ve teknoloji transferi şartı getirilecek. Yer arayışında sekiz nokta belirlendi. En güçlü adaylardan biri Sinop

Türkiye'nin sivil amaçlı nükleer enerji programının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir ay içinde açıklanması bekleniyor.
Üç ayrı nükleer santral kurmak için Türk ve yabancı şirket temsilcileriyle ön temaslar yapan hükümetin, santralların yapımında kamu-özel sektör ortaklığını tercih edeceği ve teknoloji transferini şart koşacağı belirtiliyor.
'Stratejik bir karar'
Nükleer programda kiminle işbirliği yapılacağı ise farklı unsurların göz önüne alınmasıyla ve devletin birçok biriminin katılımıyla kesinleştirilecek bir 'stratejik' karar sayılıyor.
Bürokratik kaynaklar, 'yeni kuşak teknoloji' kullanımı ve adil esaslara dayalı teknoloji transferinin yanı sıra finansman paketi ve radyoaktif atığın saklanması konularının da santral seçiminde etkili olacağını kaydediyorlar.
Türkiye'nin 2020 yılına dek ihtiyacı olan 54 bin megawattlık ilave enerjinin 5 bin megawattlık kısmının nükleer teknolojiyle sağlanmasına karar veren hükümet, santral için olası yerleri belirledi.
Toplam 43 ayrı kriter kapsamında yapılan inceleme sonucu, bu kriterlere uyan sekiz yer saptandı. Yetkililer, genelde nükleer santralların 'su kenarında' kurulmasının tercih edildiğini ve çevre, turizm, güvenlik, ulaşım, nakliye vb. konulardaki kıstaslara uyan yerler arasında Sinop'un ön plana çıktığını belirtiyorlar.
Yedi yıl sürecek
Türkiye'nin ilk nükleer santralının yapımına hızla başlanması hedefleniyor. Santralın inşaatının yedi yıl süreceğini hesaplayan yetkililer, Türkiye'nin en geç 2015'te nükleer enerji üretmeye başlamasını öngörüyorlar.
Bu hedefe ulaşılması için, kamuoyunun nükleer teknolojinin avantajları konusunda doğru bilgilendirilmesinin elzem olduğu da ifade ediliyor.
Yasemin Çongar/Milliyet