Nimet Çubukçu'nun reklamverenlerden isteği
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, televizyonlarda yer alan şiddet görüntülerinin önüne geçilmesi konusunu görüşmek üzere Türkiye'nin önemli reklam veren şirketleriyle biraraya geldi. Toplantıya..

Bakan Çubukçu, televizyonlarda yer alan şiddet görüntülerinin önüne geçmek için bir kampanya başlattıklarını belirterek, iş dünyasının desteğini aradı.
İstanbul Ticaret Odası Cemile Sultan Kasrı'ndaki yemekli toplantıya, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın yanısıra, Halk Bank, Ülker, Zorlu Holding, Türkiye İş Bankası, Procter and Gamble, Anadolu Endüstri Holding, Abbate, Algida, Evyap, Pınar Süt, Danone, Türk Henkel, Novartis, Finansbank, HSBC Bank, Avea, Tofaş, Türk Ekonomi Bankası, Coca Cola, Yapı Kredi Bankası, OYAK, Renault Mais, Hyundai ve Reklamverenler Derneği temsilcileri katıldı.
Burada şiddete karşı güçlü bir duruşu sergilemek amacıyla biraraya geldiklerini dile getiren Bakan Nimet Çubukçu, toplumun bütün katmanlarına sirayet eden şiddet olgusunun başta çocuklar olmak üzere tüm kesimleri olumsuz bir şekilde etkilediğini kaydetti. Bakan Çubukçu şunları söyledi: "Bize düşen sadece televizyona indirgemeden şiddeti doğuran besleyen bütün unsurlara karşı toplumun tüm kesimleri ile birlikte mucadele etmektir. Bu mücadele kapsamında bakanlığımıza bağlı Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Tübitak ile bir proje olarak başlattığımız ortak akıl toplantılarının ilkini Gebze'de gerçekleştirdik. Bu alanda özellikle aile içi şiddet ve çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla toplumun tüm kesimleri ile biraraya gelmeye çalışıyoruz. Bu süreçte başlatılan bir kampanyaya reklam verenlerin de destek vermesi bizi yüreklendirdi. Bu doğrultuda bugün biraraya geldik."
Televizyonun Türk toplum hayatını sanıldığından çok daha fazla etkilediğini belirten Bakan Çubukçu, çocukların televizyonlardan edindikleri kahramanlardan insanları nasıl etkileyeceklerine kadar çok geniş bir şekilde etkili olduğunu gördüklerini dile getirdi. Bu konuda en önemli araştırmanın RTÜK tarafından yapıldığını belirten Çubukçu, "Bu ankette çocuklara 'büyüyünce ne olmak istiyorsunuz/' sorusuna verilen cevapta, televizyonlarda herkes tarafından bilinen şiddet içeren kahramanları göstermişlerdir. Çocuklar 'büyüyünce doktor, öğretmen olacağım' diyeceğine 'şu kahraman olacağım' diyor. Türk televizyon izleyicisi günde en az 50 kez şiddet içerikli sahne ile karşı karşıya kalıyor. Televizyonlar izlenme oranları kaygısıyla hareket ediyor." şeklinde konuştu.
Reyting odaklı bir anlayışın kabul edilemeyeceğine işaret eden Bakan Çubukçu, televizyonlardaki bütün temaların magazin, eğlence amaçlı sunulamayacağını dile getirdi. Çubukçu, "Ticari hedefin biricik ölçütü reyting olamaz. Kitle iletişim araçlarının tek amacı kar olamaz. Günümüz dünyasında şirketlerin başarısı sadece ticari açıdan değerlendirilmiyor. Topluma ne kadar katkı sağladıkları ve sosyal sorumluluk çalışmaları ile ön plana çıkıyorlar. Reklam verenlerin televizyonlarla ilişkisini bir tehdit unsuru olarak değil, sosyal sorumluluğun birlikte paylaşılması olarak anlaşılması daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Karşılıklı bir alışverişten öte toplumda bir bilincin oluşması, bir sorumluluğun paylaşılması olarak görülmesini arzuluyoruz." dedi.
Projeye destek veren tüm reklam veren sirketlere teşekkür eden Bakan Çubukçu, "Burada alınan karar, Türkiye'nin geleceğine çok önemli katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Bakan Çubukçu, bugün reklam verenlerle yaptığı toplantı öncesi 11 Haziran 2006 tarihinde de bir dizi yapımcılarıyla biraraya gelmiş ve onların da desteğini istemişti. Çubukçu, yakın bir zamanda projeye destek vermelerini istemek üzere televizyon kuruluşlarıyla buluşacak.
İstanbul/Cihan