Dolar
38,9148
-0,27%
Euro
44,2196
0,47%
Sterlin
52,8888
0,90%
Bitcoin
4.216.066
-2,23%
BİST-100
9.356,04
-1,26%
Gram Altın
4.202,108
1,67%
Gümüş
33,53
1,37%
Faiz
47,7
0,00%

Neden Eren Kağıt'a destek verdi?

Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, Eren Kağıt Sanayi ve Ticaret A.Ş ile işbirliği anlaşması imzaladı.

29.01.2007 13:57
Haberi paylaşın
Neden Eren Kağıt'a destek verdi?
16px
32px

Atık kağıdı toplayıp, kağıt üreticilerinin tasnif edilmiş, preslenmiş, üretimde kullanılabilecek kağıt ihtiyacını karşılayan Eren Kağıt çevreye katkısı ve yoksul insanlara ilave gelir sağlaması yönüyle Dünya Bankası'ndan 1998 yılından bu yana finansal destek alıyor. Bu anlaşmayla Eren Kağıt'ın kapasitenin bu yılın sonunda 300 bin tondan 700 bin tona ulaşacağı bildirildi.

Paul Wolfowitz, Bağcılar'daki Eren Kağıt Fabrikası'nda düzenlenen imza töreni öncesinde bir süre fabrikayı gezip işçilere sohbet etti. Daha sonra imza törenine katılan Wolfowitz, burada yaptığı konuşmada, bu anlaşmanın Dünya Bankası ile Eren Kağıt arasında uzun yıllara dayanan ilişkilerin bir sonucu olduğunu ifade etti.

Dünya Bankası'nın destek verdiği bu projenin iki önemli yönü olduğunu belirten Wolfowitz, Eren Kağıt'ın atık kağıtların dönüşümünü sağlaması, ve dolgu çöplüklerindeki çöp hacmini azaltmasının çevreye büyük katkı sağladığına işaret etti. Wolfowitz, ''Türkiye'deki geri dönüşüme bakacak olursak, Avrupa'da yüzde 70 iken Türkiye'de yalnızca yüzde 35.Ümit ediyorum ki bu rakamlar artırılarak tüm ülkenin faydalanabileceği hale getirilecektir'' dedi.

Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz, projenin atık kağıtları Türkiye'de toplayan alt gelir grubu insanlara da ilave bir gelir sağladığı için sosyal yönden de önemine değindi. Wolfowitz, anlaşmadan duydukları memnuniyeti vurguladığı konuşmasını,"Ortaklığımızın devamlılığını görmek istiyoruz." diyerek bitirdi.

Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren ise, Dünya Bankası ile işbirliğine 1998 yılında başladıklarını ve bu dönemde aldıkları destekle kapasitelerini 100 bin tondan 300 bin tona çıkardıklarını ifade etti. Ahmet Eren, bugün yapılan anlaşmayla 2007 yılını kapasiteyi 700 bin tona çıkarmış olarak bitireceklerini kaydetti.

Anlaşmanın sadece kapasiteyi arttırması yönüyle değerlendirilmemesi gerektiğini söyleyen Eren, bu anlaşmayla sadece Türkiye'de değil Doğu Avrupa'da atık kağıttan kağıt üreten en büyük kuruluş olacaklarını söyledi. Eren, projenin ekonomik boyutunun yanında çevresel ve sosyal boyutuna dikkati çekerek, ürettikleri kağıtları atık kağıttan değil de ağaçtan elde etme yoluna gitmeleri halinde gelecek yıl bu amaçla 3,5 milyon ağaç kesmek zorunda kalacaklarını aktardı. Eren ayrıca yoksul insanların atık kağıt toplayarak geçimlerini sağladıklarını belirterek, projenin sosyal yönüne işaret etti.

Konuşmaların ardından Paul Wolfowitz, Ahmet Eren'e, sokaklarda kaç kişinin atık kağıt topladığı sorusunu yöneltti. Eren de, sadece İstanbul'da değil Bursa, İzmir, Ankara'da atık kağıt toplayan binlerce kişi olduğunu belirterek, ''Toplamda on binlerce diyebiliriz. Yoksul kişiler bunları çıplak elleriyle topluyor. Sabahın erken saatlerinden, gece geç saatlere kadar. Bundan dolayı projenin sosyal bir yönü de var'' diye cevap verdi.

Eren Holding iştiraklerinden Eren Kağıt Türkiye'nin değişik yerlerinde bulunan 110 konteynırı ve alt toplama mekanizması ile atık kağıdı toplamakta ve kağıt üreticilerinin tasnif edilmiş, preslenmiş, üretimde kullanılabilecek kağıt ihtiyacını karşılamaktadır. İkitelli ,Kozyatagi ve Hadımköy'den sonra Çerkezköyde faaliyete başlayan dördüncü şubesiyle toplam kapasitesini 354 bin tona çıkaran Eren Kağıt uluslararası normları takip ederek, kaynağından kağıt alım çalışmaları yapıyor.

İstanbul/Cihan