Merrill Lynch Türkiye'de

Merrill Lynch Türkiye'de

1,6 trilyon dolarlık dünya finans devi Merrill Lynch, 38'inci ofisini Türkiye'de açtı. Merrill Lynch CEO'su Kubilay Cinemre hedeflerini anlattı...

Merrill Lynch Türkiye'de
16px
24px
08.02.2007 15:33
ABONE OLgoogle

Merrill Lynch Yatırım Bank AŞ Genel Müdürü ve Üst Yöneticisi (CEO) Kubilay Cinemre, 2007 yılında hisse senedi piyasalarında yaklaşık 15 milyar dolarlık işleme aracılık etmeyi, 3 yıl içinde de yıllık 50 milyar dolarlık işlem hacmine ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi.

Merrill Lynch'in 38'inci ofisini Türkiye'de açması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Cinemre, Tat Yatırım Bank AŞ ve Tat Menkul Değerler AŞ hisse devri anlaşmasının gerekli izinlerin alınmasının ardından 7 Aralık 2006'da imzalandığını, Şubat 2007 başında bu kuruluşlarının isimlerinin Merrill Lynch Yatırım Bank AŞ ve Merrill Lynch Menkul Değerler AŞ olarak değiştirildiğini hatırlattı.

Cinemre, Merrill Lynch'in küresel stratejisini yerel oyuncu olmak şeklinde özetleyerek, bu doğrultuda müşterilerine yerinde hizmet sunmayı ve artık Londra'dan yönetmeyi değil Türkiye'de çalıştıkları şirketlerin iş ortağı olmayı istediklerini söyledi. Türkiye'nin lider yatırım bankası olmayı hedeflediklerini dile getiren Cinemre, enflasyonun düşmesinin her kesimin iş yapış şeklini değiştirdiğini, bunun tasarruf sahibi ve yatırımcıyı da etkilediğini ifade etti. Kubilay Cinemre, Merrill Lynch'in Türkiye'de global bilgi ve yatırım imkanları, yeni ve büyük fırsatlar yaratacak müşteri portföyü, yatırım ürünlerinde çeşitlilik ve farklı seçenekler, tüm işlemleri içeren yatırım bankacılığı ile özel sermaye yatırım fonu imkanları alanlarında katkı yapacağını aktardı.

Bono ihracının çok az olduğu Türkiye'de bu piyasanın en az Borsa kadar gelişeceğine inandıklarını belirten Cinemre, Merrill Lynch'in Türkiye'de menkul kıymet ihracı, aracılık ve alım/satım faaliyetleri gibi tüm aracılık edilen mali piyasalarda piyasa lideri olmayı amaçladığını vurguladı. Cinemre, ''2007'de yaklaşık 15 milyar dolarlık işleme aracılık etmek, 3 yıl içinde de yıllık 50 milyar doların üzerinde işlem hacmine ulaşmayı hedefliyoruz'' dedi.

''ÖNCEDEN HOŞGÖRÜYLE KARŞILANAN RİSKLER ARTIK ÖNEMLİ''

Belirli bir meblağın üzerindeki işlemlerde proje ve yatırım finansmanı da sağlayacaklarını kaydeden Cinemre, ayrıca profesyonel risk yönetimi hizmeti sunacaklarını söyledi. Risk yönetiminin günümüzde çok daha önem kazandığına işaret eden Cinemre, önceden büyük marjın içinde hoşgörüyle karşılanabilecek risklerin hayati ölçüde önem taşıdığına dikkati çekti. Araştırma hizmetlerine verilen öneme değinen Cinemre, Merrill Lynch'in 750 araştırma analisti ile 20 sektörde yaklaşık 3 bin araştırma raporu hazırladığını vurguladı. Cinemre, Merrill Lynch'in birleşme ve satın almalar, özelleştirmeler ile halka arzlarda da çalıştığını hatırlatarak, Türkiye'de Denizbank'ın, BİM'in halka arzında yer aldıklarını, ayrıca Tüpraş özelleştirmesinde Oyak Grubuna danışmanlık yaptıklarını anlattı.

''TÜRKİYE'YE GELMEKTE GECİKMEDİK''

Soruları da yanıtlayan Cinemre, Merrill Lynch olarak Türkiye'ye gelmekte gecikmediklerini, 1980'lerin başından bu yana hizmet verdikleri bu pazarı Londra'dan yönettiklerini ifade ederek, ''Geliş nedenimizde küresel stratejimizin yanı sıra, ülkede yerel sermaye piyasalarının önünün bugüne kadar hiç açık olmadığı kadar açık olmasının büyük etkisi var. Gelişimizin çok zamanlı olduğunu düşünüyoruz'' şeklinde konuştu.

Global likiditeye ve risklere ilişkin bir soru üzerine Cinemre, Türkiye'nin etrafında özellikle emtia ihraç eden ülkelerden dolayı çok önemli bir sermaye birikimi olduğunu ve bu sermayenin gidecek yer aradığını, global risk algılamalarında Türkiye'yi riskli bir ülke olarak görmediklerini ifade etti. Türkiye'den yurt dışına kaliteli insan kaynağı akışının bundan sonra ters döneceğine inandığını dile getiren Cinemre, şu anda 45 kişiyle çalıştıklarını, bunu yıl sonunda 70'e çıkaracaklarını bildirdi.

Aracı kuruluşlara ilişkin bir soru üzerine ise Cinemre, Türkiye'deki yerli aracı kuruluşların da yabancılara hizmet verdiğini, yabancılar gelse de kaliteli ve müşteri odaklı hizmet veren yerli şirketlerin faaliyetine devam edeceğini, ancak bu alanda bir miktar konsolidasyonun kaçınılmaz olduğunu kaydetti.

''GAYRİMENKUL PROJELERİNE YATIRIM DESTEĞİ''

 Kubilay Cinemre, alışveriş merkezleriyle ilgili planlarına ilişkin bir soru üzerine de, Merrill Lynch'in 6 ay önce sadece Türkiye'de gayrimenkul projelerine yatırım yapmak için bir fon kurduğunu ve bunun için yerel yatırım danışmanlarıyla birlikte çalıştıklarını hatırlatarak, ''Bu fonun kabaca Türkiye'de milyar dolara kadar gayrimenkul projelerine yatırım yapma kapasitesi var'' dedi. Eskişehir'deki Neo Alışveriş Merkezi ile ilgilendiklerini anımsatan Cinemre, bunun dışında İstanbul ve başka şehirlerdeki gayrimenkul projeleriyle de ilgilendiklerini, gayrimenkulde ticarinin yanı sıra konut projelerine de ilgi gösterdiklerini söyledi.

''DÜNYADA 1,6 TRİLYON DOLARLIK VARLIĞI YÖNETİYOR''

Merrill Lynch Yatırım Bank AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Işık da, 1914 yılında kurulan Merrill Lynch'in 1974 yılında bu yana logo olarak kullandığı boğa sembolünün büyümeyi, gücü, iyimserliği ve güveni simgelediğini vurguladı. Işık, Merrill Lynch'in dünyada yönettiği varlıkların şu andaki toplam değerinin yaklaşık 1,6 trilyon dolar olduğunu ve bunun sadece müşterilerin kıymetlerini içerdiğini belirterek, 2006 yılında vergi öncesi net karın 10,4 milyar dolar, vergi sonrası net karın 7,5 milyar dolar, toplam net gelirinin 34,7 milyar dolar, özkaynak toplamının 39 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Merrill Lynch'in dünyada yaklaşık 70 borsaya üye olduğunu kaydeden Işık, ayrıca Türkiye dışında 37 ülkede 56 bin 200 çalışanı bulunduğunu aktardı. Işık, ''37 ülkeden sonra 38'inci ülke olarak Türkiye'ye de merhaba diyoruz'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde