Dolar
43,7647
0,00%
Euro
51,6284
0,02%
Sterlin
59,137
0,00%
Bitcoin
2.903.885
0,09%
BİST-100
14.259,9
0,23%
Gram Altın
7.011,477
2,11%
Gümüş
77,34
5,38%
Faiz
35,75
0,00%

Mehmet Şimşek paylaştı ama gerçek Shakespeare o olmayabilir

Türkiye’nin sağlık turizmine gönderme yapan esprili Shakespeare paylaşımı Bakan Mehmet Şimşek tarafından paylaşıldı. Aynı gün İngiltere’de “Shakespeare aslında kimdi?” sorusu yeniden gündeme geldi. Ünlü yazarın, Stratfordlu bir erkek değil, eserleri elinden alınmış bir kadın olabileceği iddiası tartışma yarattı. Daha önce de dile getirilen bu iddia, bu kez feminist tarihçi Irene Coslet'in yeni kitabında yer buldu.

25.01.2026 08:19Güncelleme: 26.01.2026 07:06
Mehmet Şimşek paylaştı ama gerçek Shakespeare o olmayabilir
16px
32px

Mustafa Ali AYKOL

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sosyal medyada paylaştığı gönderi, dün en çok konuşulan konulardan biriydi.

İngiltere’deki “No Context Brits” adlı hesabın, Türkiye’nin sağlık turizmiyle alakalı gönderisinde kullandığı görselde William Shakespeare vardı; ama dişleri bembeyaz, saçları gür. Altında da ince bir espri: “William Shakespeare, Türkiye’yi ziyaret ettikten sonra (1610)”.

Resim

Ama tam da bu esprili paylaşımın dolaşıma girdiği gün, İngiltere’den bambaşka bir “Shakespeare” tartışması yeniden patlak verdi.

Yeni çıkan bir kitap, edebiyat tarihinin en büyük ikonlarından biri olan William Shakespeare’in, aslında o meşhur fotoğraftaki kişi olmayabileceğini iddia ediyor. 

SHAKESPEARE SİYAH BİR YAHUDİ KADIN MIYDI?

Feminist tarihçi Irene Coslet’e göre “gerçek Shakespeare”, Emilia Bassano adlı siyah Yahudi bir kadın şairdi. Tudor sarayına yakın, çok dilli, çok kültürlü, dönemin entelektüel atmosferine fazlasıyla hâkim bir figürdü. 

Coslet’in tezine göre Shakespeare külliyatı, eğitimli ve yetkin bir kadının kaleminden çıktı; Stratfordlu, sınırlı eğitimli Shakespeare ise sadece bir “isim”, bir paravandı.

Shakespeare'in aslında bir kadın olduğu iddiası çeşitli zamanlarda farklı kişiler tarafından dile getirilmiş ve edebiyat çevrelerinde tartışılmış olsa da, Coslet'in kitabı bu tartışmaya yeni ve başka bir boyut katması açısından önemli görülüyor. 

Sonuçta Bakan Şimşek’in paylaştığı Shakespeare büyük ihtimalle gerçek Shakespeare değil. Ama görünen o ki, artık Stratfordlu Shakespeare de “gerçek” sayılmıyor.

patronlardunyasi.com