Dolar
38,7968
0,01%
Euro
43,5184
0,22%
Sterlin
51,7685
0,06%
Bitcoin
4.017.232
0,00%
BİST-100
9.700,17
-0,48%
Gram Altın
4.024,254
-0,73%
Gümüş
32,64
-0,83%
Faiz
51,27
0,00%

Libananco’da “telekulak” krizi

Merkezi Güney Kıbrıs’ta bulunan Libananco şirketinin Türkiye aleyhine açtığı dava ile ilgili ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı.

23.10.2013 07:58
Libananco’da “telekulak” krizi
16px
32px

Libananco şirketinin Türkiye aleyhine açtığı ve geçen yıl kaybettiği davada, Türkiye’nin Uzan Ailesi’nin yanı sıra ABD’li ve İngiliz avukatları da teknik takibe aldığı ortaya çıktı

Merkezi Güney Kıbrıs’ta bulunan Libananco şirketinin Türkiye aleyhine açtığı dava ile ilgili ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin lehine sonuçlanan 10.1 milyar dolarlık tahkim davasında, Türkiye’nin Uzan Ailesi’nin yanı sıra ABD’li ve İngiliz avukatları da teknik takibe aldığı belirlendi. Türkiye’nin, aynı kişilerin e-postaları ile internet üzerinden yaptıkları yazışmaları da kontrol ettikleri saptandı. Söz konusu teknik takip sonucu elde edilen bilgiler ise Libananco davasının kazanılmasında büyük rol oynadı.

ÜÇ AYLIK İZLEME ALINDI

Libananco davasının seyrini değiştiren teknik takip kararı, 2007 yılının başında alındı. Şişli 2. Sulh Ceza Mahkemesi, ilk etapta Uzan Ailesi bireyleri ve bu kişilerle irtibatta bulunan kişilerin, epostalarının, yazışmalarının üç ay süresince takip edilmesini kararlaştırdı. Bu karar daha sonraki aşamalarda ise birer ay uzatıldı. Teknik takip bu süreçte yaklaşık bir yıl devam etti.

BELGELER KOPYALANMIŞ

Taraf’ın ulaştığı Şişli 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararında, kimlerin e-posta adreslerinin takip edileceğine yönelik bir liste bulunuyor. Liste de, Libananco davası için tutulan ABD’li ve İngiliz avukatların da bulunması dikkat çekti. Teknik takip sayesinde Türkiye’nin, Libananco şirketinin savunma taktikleri ve belgeleri konusunda daha önceden haberdar olduğu belirlendi. Bu yöntemle, Türkiye Libananco’nun tahkim davasında kullanacağı bilgi ve belgelerden daha önceden haberdar oldu. Bu da, davanın Türkiye lehinde sonuçlanmasında etkili oldu.

DAVA AÇIYORLAR

Paris’te yaşayan Cem Uzan, Libananco davası kapsamında yapılan teknik takibin belgelerini hukukçulara teslim etti. Hukukçuların incelemesinin ardından, Türkiye’nin, ABD’li ve İngiliz avukatların mail adreslerini takip altına almasıyla ilgili yeni bir dava açılması planlanıyor. Ayrıca, konuyla ilgili olarak Türkiye’nin uluslararası kuruluşlara da şikâyet edileceği bildirildi.

YENİ DAVA ÜÇ AY SONRA

Öte yandan ÇEAŞ ve Kepez Elektrik dağıtım şirketlerine el konulmasına yönelik olarak Uzan Grubu’nun Türkiye aleyhine açtığı ikinci tahkim davasının ise üç ay sonra başlayacağı belirtildi. İlk dava 2006 yılında açılmış ve 2012 yılı sonunda sona ermişti. Yaklaşık altı yıl süren dava ise Türkiye’nin lehine sonuçlandı.

Hüseyin Özay/Taraf

benzer haberler
Fitch: ABD-Çin tarifelerindeki gevşeme ticaretin normalleştiğine işaret etmiyor
Fitch: ABD-Çin tarifelerindeki gevşeme ticaretin normalleştiğine işaret etmiyor