Latmos'a yeniden RES projesi

Latmos'a yeniden RES projesi

Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun çok sayıda kültür varlığı bulunduğu gerekçesiyle izin vermediği Rüzgar Enerji Santrali (RES) planı revize edilerek yeniden hayata geçirildi.

Latmos'a yeniden RES projesi
16px
24px
07.04.2024 20:00
ABONE OLgoogle

Kenan GÜRBÜZ

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla’nın Milas İlçesi ve Aydın’ın Karpuzlu İlçesi sınırlarında yer alacak olan Rüzgar Enerjisi Santrali’nin ÇED sürecinin tamamlandığını ve 10 gün süreyle görüş ve önerilerin alınacağını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“EN 2 RÜZGAR ENERJİSİ YATIRIM ANONİM ŞİRKETİ tarafından yapılması planlanan FALP RÜZGÂR ENERJİ SANTRALİ (18 ADET TÜRBİN – 75,6 MWm / 54 MWe) projesi ile ilgili olarak hazırlanan ÇED Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verilmiş olup, söz konusu rapor halkın görüş ve önerilerini almak üzere Bakanlıkta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde on 10 takvim günü görüşe açılmıştır.

Bakanlığa/Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne iletilen görüşler projeyle ilgili karar alma sürecinde dikkate alınacaktır. Görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na veya Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine müracaat edilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”

İLK PROJE REVİZE EDİLDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen YEKA-RES-2 Yarışması sonucunda EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım A.Ş. Muğla Bağlantı Bölgesi için toplam 250 MWe bağlantı hakkı kazanmıştı.
ÇED Başvuru Dosyası hazırlanarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılmıştı. Aydın ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından sahada yapılan çalışmalarda, proje alanının batı kısmının Latmos Dağı olarak bilinen ve çok sayıda kültür varlığı olan bölgeye denk geldiği tespit edilince, 30 türbinlik proje revize edildi. Projenin öngörülen yıllık elektrik enerjisi üretim miktarı 231.948.360 kWh/yıl’dır. Falp RES projesinde planlanan 18 adet türbinden 17 adet türbin Muğla il sınırları içerinde ve 1 adet türbin Aydın il sınırları içerisinde kalıyor.

10 FARKLI ENDEMİK BİTKİ TESPİT EDİLDİ

Proje sahasının yoğun olarak da kızılçam ağaçlarının altında maki ve seyrek çiçekli bitki örtüsü yer alıyor.  Alanda yapılan saha çalışmaları neticesinde 40 farklı familyaya ait toplam 164 adet tür ve tür altı seviyede takson tespit edildi. Tespit edilen bu taksonlardan 10 tanesi endemik olduğu belirlendi.

SAHAYI ARICILAR DA KULLANIYOR

Proje sahasının çevresinde arıcılar tarafından ilkbahar aylarında ballı ve polenli bitkiler için ve erken sonbahar aylarında da bölgeye geldiği ve proje sahası içinde özellikle ulaşımın müsaade ettiği yol kenarlarında çok sayıda kovana sahip arı kovanları bulunduğu ve arı kovanlarının türbin noktalarına uzak mesafede olduğu da proje dosyasında aldı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde