Kurumların arasına garson girdi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), aralarındaki sorunları gidermek ve işbirliği sağlamak amacıyla mutabakat zaptı imzalayacak.

Ocak sonuna kadar imzalanması gereken zabıtla, iki kurumun 3 ayda bir biraraya gelmesi sağlanacak. Mutabakat zaptının ayrıntıları üzerinde yoğunlaşan TMSF ve BDDK'nın, personel paylaşımı kaygısına düştüğü belirtildi. Ocak ayının sonuna kadar, iki Kurul'un birbirine verdiği personel geri gönderilmezse bulundukları yerlere atanmış sayılacak. BDDK'nın TMSF'de bazı daire başkanları olduğu, TMSF'nin ise BDDK'da 6-7 kişilik ikram hizmetlerinde çalışan garson statüsünde personeli bulunduğu belirtildi. TMSF'nin garsonları kendi bünyesine istemesi halinde, BDDK'da başka garson kadrosunun kalmayacağı anlatıldı.
Hangi belgeleri paylaşacaklar
Bankalar Yasası 1 Kasım 2005'de yürürlüğe girdi. Yasaya göre TMSF ve BDDK'nın işbirliği yapması için bir Eşgüdüm Komitesi'nin 3 ay içinde kurulması gerekiyor. Komite, TMSF ve BDDK başkanı ile bu kurumların başkan yardımcılarından oluşacak. BDDK'da 3, TMSF'de ise 2 başkan yardımcısı var. Böylece BDDK'dan 4, TMSF'den 3 olmak üzere olmak üzere 7 kişilik bir komite kurulacak. Bu komite, bankacılık sisteminin genel durumu, kredi kuruluşlarının denetimleri sonucu alınacak önlemler, risk esaslı sigorta primlerinin hesaplanmasında kullanılmak üzere kredi kuruluşlarının mali bünyelerini gösteren analiz sonuçlarını değerlendirecek. TMSF sigorta primleri payını toplayacak, oranı belirleyecek ancak buna esas olacak bilgileri BDDK verecek. Çünkü bankalarla ilgili veriler BDDK'da toplanıyor. Komitede ayrıca verilerin paylaşılması için de bir zemin oluşturulacak. İmzalanacak mutabakat zaptında iki kurulun ellerindeki belge ve bilgilerin nasıl paylaşılacağına ilişkin esaslar belirlenecek. Yani belgeleri ne kadar zamanda birbirlerine gönderecekleri de esaslara bağlanacak.
Sorunun boyutları
İşbirliğini yasa gereği yerine getirmeye çalışan BDDK ve TMSF'de ayrıca şu anda personelle ilgili de çalışma yapılıyor. TMSF, BDDK içindeyken buradan Fon'a geçen BDDK personeli olmuştu. TMSF, BDDK'dan ayrılırken de bu personel TMSF personeli olarak İstanbul'a gitmişti. Bankacılık Yasası'na göre ocak ayı sonuna kadar kurumuna dönmeyen personel, çalıştığı yere atanmış sayılacak. BDDK'nın TMSF'de birkaç daire başkanı bulunduğu, buna karşılık TMSF'nin BDDK'da garson personeli olduğu belirtildi. BDDK'da daire başkanı ve üstü kadrolar için servis yapan bu garsonların, TMSF'ye gitmesi halinde BDDK'da garson kadrosunun kalmayacağı, özel sektörden hizmet alınmasının gündeme geleceği belirtildi. BDDK'nın bu konuda Başbakanlık'tan garson kadrosu istediği ancak izin alamadığı anlatıldı.
Finansal Sektör Komisyonu
TMSF ve BDDK'nın diğer kurumlarla işbirliğini sağlaması için ayrıca Finansal Sektör Komisyonu da kurulacak. Bu komisyonda Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu, Rekabet Kurulu, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, İstanbul Altın Borsası, Menkul Kıymetler Borsaları, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsaları ve kuruluş birlikleri temsilcilerinden oluşacak. Komisyon, finansal piyasalardaki kurumlararası işbirliği ve koordinasyonu sağlayacak, ortak politika önerilerinde bulunarak finans sektörünün geleceğini ilgilendiren konulara ilişkin görüş bildirecek ve en az 6 ayda bir toplanacak. Toplantı sonuçları hakkında Bakanlar Kurulu'na bilgi sunulacak.
Neşe Karanfil/Referans