Körfez’deki savaş teknik personeli kaçırınca, havayollarının filo büyütme hedefleri yarıda kaldı
Körfez’de patlak veren savaş tecrübeli teknik personeli kaçırdı. Körfez’deki havayollarının hız kazanan büyüme planları, bu kez uçak teslimatlarından değil, nitelikli bakım mühendisi eksikliğine takıldı. Sektörde yaşanan teknik personel açığının, bölgedeki havayollarının filo genişletme hedeflerini yavaşlatabileceği belirtiliyor.

Havacılık sektörüne yönelik danışmanlık şirketi McKinsey'e göre, küresel ölçekte uçak bakım teknisyeni ve lisanslı mühendis açığı bu yılın sonunda 22 bin tam zamanlı çalışana ulaşabilir. Mevcut eğilimin sürmesi halinde bu açığın önümüzdeki üç yıl içinde üç katına çıkabileceği öngörülüyor.
PANDEMİ VE SAVAŞLAR SONRASI SORUN BÜYÜDÜ
Körfez’de yayın yapan gazetelere göre, sorun pandemi döneminde deneyimli bakım mühendislerinin sektörden ayrılmasıyla başladı. Birçok teknisyen ve aviyonik mühendisi daha yüksek ücretli sektörlere yönelirken, havacılıkta yetişmiş insan kaynağı önemli ölçüde azaldı.
Son İran-İsrail savaşının Körfez ülkelerine de sıçraması, sektörden ayrılışları hızlandı.
EN ÇOK ETKİLENEN ŞİRKETLER KÖRFEZ HAVAYOLLARI
Körfez bölgesindeki havayolları, dünyanın en hızlı filo büyüten şirketleri arasında yer alıyor. Ancak her yeni uçağın hizmete girmesi, beraberinde daha fazla lisanslı mühendis ve bakım teknisyeni ihtiyacını da getiriyor.
Emirates, Airbus ve Boeing'den teslim almayı beklediği toplam 365 yeni uçak için hazırlık yapıyor. Etihad Airways, 2030 yılına kadar filosunu ve operasyonlarını iki katına çıkarmayı hedefliyor. Qatar Airways, bölgesel krizlerin ardından uçuş ağını yeniden büyütüyor. Riyadh Air ise 2023 yılında 72 adede kadar Boeing 787-9 siparişi vererek büyük bir genişleme planı başlattı.
ESKİ UÇAKLAR DAHA FAZLA BAKIM GEREKTİRİYOR
Sorunu büyüten bir diğer unsur ise Boeing ve Airbus'taki üretim ve teslimat gecikmeleri. Yeni uçakların zamanında teslim edilememesi nedeniyle havayolları mevcut yaşlı filolarını daha uzun süre kullanmak zorunda kalıyor.
Bu durum bakım ihtiyacını artırırken, mühendis ve teknisyen talebini de daha da yükseltiyor.
ŞİRKETLER İŞE ALIM YARIŞINDA
Körfez havayolları uzun yıllardır ağırlıklı olarak Hindistan, Filipinler, Güney Afrika ve Avrupa'dan gelen yabancı mühendislerle faaliyetlerini yürütüyor. Ancak küresel rekabetin artması nedeniyle nitelikli personel bulmak giderek zorlaşıyor.
Bu nedenle şirketler kapsamlı işe alım kampanyaları başlattı.
Emirates, bu hafta Hindistan ve Endonezya'da, gelecek ay ise Malezya'da mühendislik personeli için işe alım organizasyonları düzenliyor.
Öte yandan Etihad Airways ile Abu Dabi merkezli havacılık şirketi Sanad Group da yerel insan kaynağını geliştirmeye yönelik eğitim ve istihdam programlarını hızlandırdı.
patronlardunyasi.com















