Komşu'da tarım krizi büyüyor, çiftçiler limanı kapattı, havaalanı pistini bastı
Yunanistan'da artan üretim maliyetleri ve destek ödemelerindeki gecikmelere isyan eden çiftçiler eylemlerini sertleştirdi. Volos Limanı'nı traktörlerle kapatan göstericiler, Girit'te ise güvenlik çemberini aşarak havaalanı pistine girdi. Polis gazla müdahale ederken, hava ve deniz trafiğinde ciddi aksamalar yaşandı.

Yunanistan genelinde tarım sektöründe yaşanan huzursuzluk, ülkenin kritik ulaşım noktalarında hayatı durma noktasına getirdi. Çiftçi ve besicilerin bir haftadır sürdürdüğü protestolar, bugün Volos Limanı ve Girit Adası'ndaki Kandiye Nikos Kazancakis Uluslararası Havalimanı'nda zirve yaptı.
GİRİT'TE GERGİNLİK: UÇAKLAR GERİ DÖNDÜ
Eylemlerin en şiddetli adresi Girit Adası oldu. Sabah saatlerinde havaalanına yürüyen kalabalık grup, güvenlik güçleriyle karşı karşıya geldi. Polisin göz yaşartıcı gaz ve ses bombalı müdahalesine rağmen polis hattını aşan bazı göstericiler, havaalanı pistine girmeyi başardı.
Pistin işgal edilmesi nedeniyle havalimanında uçuşlar ikinci bir duyuruya kadar durduruldu. Olay sırasında Atina ve Rodos'tan Kandiye’ye inmek üzere olan iki uçak, havada tur attıktan sonra geri dönmek zorunda kaldı. Havalimanı yönetimi, güvenliğin sağlanması ve uçuşların normale dönmesi için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
VOLOS'TA DENİZDEN DESTEKLİ ABLUKA
Protestoların bir diğer adresi ise Volos kentiydi. Sabah saatlerinde liman girişlerini traktörleriyle kapatan çiftçilere, balıkçılar da tekneleriyle denizden destek verdi. Yaklaşık 5 saat süren eylem boyunca liman ulaşıma kapalı kaldı.
AA muhabirine konuşan çiftçi Dimitris Kalogeropulos, "Zor durumdayız, sesimizi duyurmak zorundayız. Limanı kapatmak bizim için kolay değil ama başka çaremiz kalmadı" derken, balıkçı Nikos Stavrianos ise "Çiftçiler yalnız değil, aynı sorunları biz de yaşıyoruz. Denizden destek vermek görevimizdi" ifadelerini kullandı.
SIRADA SELANİK VAR
Çiftçilerin devlet teşviklerinde yolsuzluk iddiaları, geciken ödemeler ve yüksek üretim maliyetlerine karşı başlattığı eylemlerin genişleyerek sürmesi bekleniyor. Göstericilerin cuma günü ülkenin en önemli ticaret kapılarından biri olan Selanik Limanı'nı kapatmaya hazırlandığı belirtildi.
Hükümetten somut adımlar bekleyen üreticiler, zaman zaman şehirler arası otoyolları ve sınır kapılarını kapatarak baskıyı artırmaya devam ediyor.
patronlardunyasi.com















