Kola krizini kadın CEO çözdü
1 MİLYAR DOLARLIK PAZARI KAYBETMEK İSTEMEYEN COLA'CILARI NOOYİ KURTARDI.

Dünyanın en büyük iki içecek üreticisi Coca-Cola ve Pepsi, Hindistan’da karşı karşıya kaldıkları zararlı madde içeren ürün sattıklarına yönelik iddialardan aklandı. Hindistan Sağlık Bakanlığı, yaptığı değerlendirmede, içeceklerde sivil toplum örgütü Bilim ve Çevre Merkezi (CSE) tarafından iddia edildiği gibi normların üzerinde böcek zehiri gibi zararlı maddenin bulunmadığını açıkladı.
BÖCEK ZEHİRİ İDDİASI
Ağustos ayı başında gündeme getirilen iddialar kapsamında, ürünlerin yüksek oranda zehirli madde içerdiği ve bu maddelerin solunum zorlukları, kusma ve ishale yol açabildiği öne sürülmüştü.
CSE, Hindistan hükümetini insanların sağlığından çok yatırımcıların çıkarlarını gözetmekle itham etmişti. Bu iddialar sonucu Hindistan’ın altı eyaletinde Cola ve Pepsi ürünlerine yasaklamalar getirilmişti. İki şirket de yerel olarak şişelenen ürünlerin tam anlamıyla sağlığa uygun olduğunu ifade ediyordu.
3 YIL ÖNCE DE YAPILMIŞTI
2003 yılında da Hindistan Parlamentosu bir sivil toplum örgütünün hazırladığı rapordan hareketle araştırma başlatmış, araştırma sonucu içecekler konusunda ’saflık’ standardı belirlenmesini önermişti. Aradan sadece üç yıl geçmesine karşılık ülkede yeniden içecek şirketleriyle karşı karşıya kalınması ise iş çevrelerinde tartışma konusu oldu.
ABD’nin 11’inci kadın CEO’su
YaklaŞIk 1 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne sahip Hindistan’da Pepsi ve Coca-Cola’ya karşı atılan adımlar, şirketlerin yönetimlerinde değişikliğe yol açmıştı. Pepsi, sorunları aşmak için 50 yaşındaki Hindistan doğumlu Indra Nooyi’yi CEO görevine getirmişti. Forbes’in yaptığı dünyanın en iyi kadın yöneticileri sıralamasında da yer alan Indra Nooyi’nin görev değişikliği kararı 16 Ağustos’ta açıklanmıştı. Yale Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi alan Nooyi, 1994’ten bu yana Pepsi’de çalışıyor. ABD’nin 11’inci kadın CEO’su olan Nooyi’nin yıllık maaşı ise 33 milyon dolar.