Kasadaki 14 milyon dolar yandı
HAVALİMANI'NDAKİ YANGINDA ABD'YE GÖNDERİLECEK OLAN ALTIN VE DOLARLAR..

Atatürk Havalimanı'ndaki yanan kargo terminalinde çok miktarda işlenmiş altın, 400 kilo gümüş ve bir kasada yaklaşık 14 milyon dolar civarında para bulunduğu belirtildi.
İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç, Atatürk Havalimanı'ndaki yanan kargo terminalinde Amerika ve bazı ülkelere gönderilmek üzere çok miktarda işlenmiş altın, 400 kilogram gümüş ve bir kasada uluslararası banka işlemlerinde kullanılmak üzere yaklaşık 14 milyon dolar civarında para bulunduğunu söyledi.
İAR hisselerinin çoğunluğuna sahip olan Halaç Rafinerisi'nin de sahibi olan Ömer Halaç, altın ve gümüşün Türkiye'ye giriş ve çıkışının genellikle Atatürk Havalimanı'ndan yapıldığını kaydetti.
Atasay Kuyumculuk'un yangından hemen önce kargodan giriş işlemlerini yaptırdığı 2.5 milyon dolar değerindeki altının sigorta kapsamında olduğunu ve bu konuda bir şüphe duyulmaması gerektiğini hatırlatan Halaç, İtalya'ya göndermek üzere kendisine ait 400 kilogram gümüşün de Sistem Lojistik'te kargo binasında eridiğini ifade etti.
Gümüşün yanı sıra kargoda kuyumcu ihracatçılarına ait altında bulunduğunu kaydeden Halaç, "Miktarı kesin olarak şu anda bilmek imkansız, çünkü halen olay yerinde incelemeler sürüyor.
Ancak Türkiye'den hergün 300-500 kilo altın ihraç edildiğini biliyoruz. Bu yüzden depolarda bir miktar altın mutlaka vardır" dedi. Amerika'nın Türkiye için kuyumculukta ana müşteri olduğunu da belirten Halaç, depoda ABD'ye ihrac edilecek altınında bulunduğunu söyledi.
Eriyen 400 kilo gümüşle birlikte zararlarının yaklaşık 200 bin dolar civarında olduğunu dile getiren Halaç, "Depoda bir miktar altının da eridiğini düşünürsek zarar birkaç milyon doları bulabilir. Ancak bu zarar sigorta şirketleri tarafından karşılanacaktır. İncelemelerin tamamlanmasıyla birlikte sigortanın parayı ödemesi bir ay sürebilir" şeklinde konuştu.
"BİR KASADA 14 MİLYON DOLAR PARA BULUNDUĞU DUYUMUNU ALDIK"
Ömer Halaç, altın ihracatçılarının yanısıra eğer ithal mallarında depoda bulunması durumunda zararın çok büyük olabileceğine dikkat çekti. Halaç, "Eğer ithal edilen altınlar olsaydı tek seferde zarar 20 milyon doları bulabilirdi" diye konuştu. Halaç, uluslararası bankaların para işlemleri için kullanılan bir kasada da 14 milyon dolar para bulunduğu duyumunu aldıklarını söyledi.
Halaç, Türkiye'den yurtdışına gönderilen altın ve gümüşün genellikle işlenmiş olduğunu, yurtdışından gelenlerin ise işlenmemiş olarak Türkiye'ye girişinin yapıldığını belirterek, "Geçen yıl Türkiye'den dünyaya 1,5 milyar dolar civarında altın ve gümüş satıldı.
Dünyanın değişik ülkelerinden de Türkiye'ye 4 milyar dolar değerinde işlenmemiş altın ve gümüş getirildi. Tonlarca ağırlığı bulan bu altın ve gümüşün giriş ve çıkışı da genellikle Atatürk Havalimanı'ndaki kargo bölümünde yapılıyor. Altın ve gümüşün kargodaki bütün işlemleri bu konuda uzman olan şirketler tarafından yapılmaktadır. Değerlerinden dolayı bu mallar kargo terminalinin en güvenli ve özel bir yerindeki kasalarda transfer yapılana kadar bekletiliyor." şeklinde konuştu.
RADYOAKTİF SIZINTI YOK
İstanbul Vali Vekili Fikret Kasapoğlu, Atatürk Havalimanı C Terminalindeki yangında kargo bölümünde bulunduğu ifade edilen radyoaktif malzemeye ilişkin gerçekleştirilen ölçümlerde, hiçbir şekilde sızıntı olmadığının tespit edildiğini bildirdi.
Kasapoğlu, Atatürk Havalimanı