Dolar
38,8131
0,06%
Euro
43,4942
0,25%
Sterlin
51,6953
0,03%
Bitcoin
4.019.805
-0,69%
BİST-100
9.700,17
-0,48%
Gram Altın
4.032,922
-0,51%
Gümüş
32,78
-0,41%
Faiz
51,27
0,00%

İstanbul’daki Rusya-Ukrayna görüşmeleri ve merkez bankası faiz kararı, rublenin geleceğini belirleyecek

Rusya Merkez Bankası’nın (MB) nisan ayı toplantısına ilişkin yayımladığı özet rapor, son aylarda sürekli değerlenen rubleye dair banka yönetim kadrosu içinde önemli görüş ayrılıkları olduğunu ortaya koydu.

14.05.2025 08:22Güncelleme: 14.05.2025 08:27
İstanbul’daki Rusya-Ukrayna görüşmeleri ve merkez bankası faiz kararı, rublenin geleceğini belirleyecek
16px
32px

RBC'nın haberine göre, banka yönetiminin çoğunluğu, rubledeki istikrarı ve değer kazanımını sıkı para politikasıyla, yani yüksek politika faiziyle açıklarken; bazı üyeler, bu durumun esas olarak jeopolitik beklentilerden ve özellikle İstanbul'da yapılması planlanan Rusya-Ukrayna müzakerelerinden kaynaklandığını savunuyor. Rublenin değerlenmesi, aynı zamanda 2025'in ilk çeyreğinde enflasyonun düşmesinde de belirleyici oldu.

Merkez Bankası 25 Nisan’daki toplantısında politika faizini rekor düzeydeki %21 oranında sabit tuttu. Banka, faiz kararıyla ilgili gerekçeleri açıklarken, yüksek faizin hem ithalat talebini azalttığını hem de yerli yatırımcıları ruble cinsi varlıklara yönelttiğini belirtti. Kurul üyelerine göre, bu durum döviz talebini baskılayarak ruble üzerindeki yukarı yönlü baskıyı güçlendiriyor.

Ocak-Nisan 2025 arasında ruble, dolar karşısında %20 oranında değerlendi. Bu değerlenme, Merkez Bankası’nın ana hedefi olan enflasyonun kontrol altına alınmasında da etkili oldu. Mevsimsel düzeltmeyle yıllıklandırılmış enflasyon oranı yılın ilk çeyreğinde %8,3 olarak ölçüldü; bu oran, 2024 sonundaki %12,9’a göre önemli bir gerilemeyi ifade ediyor.

Ancak rubledeki güçlenmenin yalnızca faizle açıklanamayacağı görüşü de dikkat çekiyor. Özellikle Kremlin’in 15 Mayıs’ta İstanbul’da doğrudan barış görüşmeleri yapılması yönündeki önerisi ve ABD’nin buna bağlı olarak yaptırımları ağırlaştırma veya hafifletme yönünde alacağı kararlar, piyasalarda büyük beklenti yarattı. Analistler, rublenin seyrinin bundan sonra daha çok dış gelişmelere bağlı olacağını düşünüyor.

Finam’dan Nikolay Dudçenko, piyasaların artık “faizden çok jeopolitik gelişmeleri fiyatladığını” belirtiyor. Özellikle Batı’nın 30 günlük ateşkes talebine Rusya’nın vereceği yanıt ve olası ABD yaptırımları, ruble üzerinde belirleyici olacak.

Buna karşın MB’nin para politikasında ani bir gevşeme beklenmiyor. Freedom Finance Global’den Natalya Milchakova’ya göre, haziran ayında %1 ila %1,5 puanlık bir faiz indirimi ihtimali olsa da bu durum, rublede ciddi bir değer kaybı yaratmayacaktır. Çünkü uzmanlara göre, piyasaların tepkisi reel faiz oranına, yani nominal faiz ile enflasyon farkına bağlı. Şu anda reel faiz %14 seviyelerinde, bu da ruble varlıkları cazip kılıyor. Ayrıca Çin yuanının arz-talep dengesine bağlı dalgalanması da yerli yatırımcıların döviz yerine rubleye yönelmesine katkı sağlıyor.

Son olarak, yabancı yatırımcıların kısıtlandığı bir ortamda dahi iç piyasada “carry trade” benzeri mekanizmaların sınırlı ölçekte de olsa devam ettiğini belirten uzmanlar, yüksek faizlerin ruble cinsinden mevduatları cazip kıldığını vurguluyor.

Dolar bazlı faiz oranlarının %2’yi, yuan bazlı faizlerin ise %5’i geçmediği ortamda, Nisan 2025 itibarıyla ruble mevduatlarında en yüksek faiz oranı %19,79 olarak ölçüldü.

Uzmanlara göre rüRublenin kaderi, bundan sonraki süreçte hem Merkez Bankası’nın faiz patikası hem de İstanbul’da başlaması beklenen müzakerelerin sonucuna bağlı olarak şekillenecek gibi görünüyor. Bua göre, müzakerelerin olumlu sonuçlanması, kısa vadede rubleye destek sağlayabilir, ancak ithalatın hızla artması ya da yeni yaptırımlar gibi olumsuz gelişmeler orta vadede baskı oluşturabilir.

patronlardunyasi.com

editörün seçtikleri
Türkiye-Florida-Malta hattında bir Tatlıcı davası
Türkiye-Florida-Malta hattında bir Tatlıcı davası#Uğur Tatlıcı