Işıklar, Kalecik'te 'Şato' kurdu

Işıklar, Kalecik'te 'Şato' kurdu

FİNANSMAN SIKINTISINI GEÇEN AY ÇÖZEN IŞIKLAR HOLDİNG, ŞARAP İŞİNDE BÜYÜYOR.

Işıklar, Kalecik'te 'Şato' kurdu
16px
24px
26.04.2006 00:00
ABONE OLgoogle

Işıklar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık, "Fransızların şarap üretimi konusundaki deneyimlerinden yararlanmak ve yaşadığımız krizin şarap işimizi etkilemesini önlemek için Fransızlarla ortaklık kurduk. Yarı yarıya olan ortaklığımızda şarap fabrikamıza yatırım yaptık" dedi. Şato Kalecik şaraplarının özellikle Japonlardan büyük ilgi gördüğünü söyleyen Işık, geçen yıl bu ülkeye 10 bin şişe şarap ihraç ettiklerini, yoğun ilgi karşısında bir de Japonca internet sitesi kurduklarını açıkladı.

120 bin dönüm bağda 60 bin asma var

Altı yıl önce 505 dönümlük arazi üzerinde şarap işine başlayan ve bağ içerisinde şarap fabrikası kurarak, Türkiye'nin ilk Şato Şarabı'nı üretmeye başlayan Rıza Kutlu Işık, 2002'den itibaren Fransız ortağı ile birlikte bu alana daha fazla yoğunlaştı. Kalecik Karası üzümünün yanı sıra Fransa'dan getirilen Cobernet Sauvignon, Carignon, Merlot, Syrah, Tannat üzüm tohumlarını eken ve 4 rekolte geçiren Rıza Kutlu Işık, "2002'de ürettiğimiz şarabımız bitti, şimdi 2003'leri tüketiyoruz" dedi. 2002 yılında 12 bin şişe şarap sattıklarını ve bu rakamın her yıl yükseldiğini belirten Işık, bu yıl 50 bin şişe şarap satmayı hedeflediklerini belirtti. Kalecik'te 120 bin dönümlük bağ içerisinde 60 bin asma bulunduğuna dikkat çeken Kutlu Işık, "Fransız danışmanlar her ay gelerek bağda tek tek kontroller yapıyorlar. Zaten bağbozumu yapıldığı gün şarap dönüşümü başlıyor. Buna şahit olmak çok güzel bir duygu. Bu özellik Şato tarzı şarap üreticilerinde oluyor. Yani bağın içerisinde tesisin yer alması büyük avantaj" diye konuştu.

Japonya ve ABD'den büyük ilgi

Şato Kalecik markalı şarabın Japonlardan büyük ilgi gördüğünü söyleyen Rıza Kutlu Işık, son yıllarda bu ülkeye ihracata başladıklarını açıkladı. Üretimlerinin yarısını dış piyasaya sattıklarını belirten Rıza Kutlu Işık, "Japonya'nın yanı sıra Amerika'ya da ihracat yapıyoruz. Geçen yıl sadece Japonya'ya 10 bin şişe şarap sattık. Bu yıl bu rakam iki katına çıkacak" dedi. Almanya ve Fransaya'da şarap ihraç etmek istediklerini söyleyen Işık, "Bunun için temaslarımız sürüyor. Önümüzdeki günlerde sonuçlanacak" dedi. Kalecik fabrikasında 8 kişilik daimi ve 40 kişilik de geçici bir kadro oluşturduklarını belirten Işık, 600 bin dolar yatırım yaptıkları şarap işinde iddialı olduklarını ifade etti. Yaşadıkları sıkıntılı süreçte bile şarap işini ihmal etmediklerini söyleyen Işık, "Fransızlarla ortak olmamızın nedeni de buydu. Hem onların bu alandaki deneyimlerinden yararlanmayı hem de kriz sürecimizde bu işten vazgeçmemeyi istedik" dedi. Şarapta kendilerine 10 yıllık bir hedef belirlediklerini söyleyen Işık, bu süreç içerisinde 300 bin dönümlük bağda yıllık 150 bin şişe şarap üretmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Bartın'da kiremit üretecek

Asia Debt Management (ADM) ile anlaşarak borçlarını yapılandıran Işıklar Holding, ambalajın yanı sıra inşaat ve taahhüt alanlarında işlerine devam ediyor. Türkiye'de bir ilke imza atmaya hazırlandıklarını söyleyen Işık, Bartın'daki tuğla tesisinde Architon adı verilen kiremit üretimine başlayacaklarını söyledi. Işık, "Architon kırılmayan, dona dayanıklı, üzerinde gezilebilir ve ülkemizde olmayan bir ürün. Mevcut tesislerimizden birini buna çeviriyoruz" dedi. 65 milyon dolarlık borcu iki yılı ödemesiz 5 yıl vadeye bağlayan Işık, önümüzdeki iki ay içerisinde Işıklar Ambalaj'ın sermayesini 40 milyon YTL'den 80 milyon YTL'ye çıkaracaklarını belirtti.

Deniz Kalendergil/Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde