Dolar
40,2231
0,11%
Euro
46,6897
-0,40%
Sterlin
53,8786
-0,14%
Bitcoin
4.723.188
-2,27%
BİST-100
10.225,48
-1,28%
Gram Altın
4.304,151
-0,34%
Gümüş
37,79
-0,93%
Faiz
43,11
0,00%

"İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nda flaş gelişme

29 sanıklı "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasında Ak Parti'nin isteği kabul edildi

19.12.2011 14:55
Haberi paylaşın
"İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nda flaş gelişme
16px
32px

Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Yeditepe Üniversitesi kurucusu Bedrettin Dalan ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 29 sanıklı "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasının 43. duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin, Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, Tuğamiral Alaettin Sevim, albaylar Sedat Özüer ve Ziya İlker Göktaş, emekli albaylar Dursun Çiçek, Fuat Selvi, Hulusi Gülbahar ve Cemal Gökçeoğlu, sivil memur Mehmet Bülent Sarıkahya, eski Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Deniz Yıldırım ve avukat Serdar Öztürk katıldı.

Duruşmada, bu dava kapsamında tutuksuz yargılanan ikinci "Ergenekon" davasının tutuklu sanığı Hasan Ataman Yıldırım'ın ile Fatih Koca ve Murat Uslukılıç da hazır bulundu.

YAŞ kararıyla Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığına atanan ve hakkında yakalama kararı bulunan Orgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler ve Tümgeneral Mustafa Bakıcı ile kırmızı bülten ile aranan Bedrettin Dalan ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, avukat Muammer Cemaloğlu, AK Parti adına 16 Eylül 2008 tarihinde şikayet dilekçesi verdiklerini ve davaya katılmak istediklerini söyledi. Avukat Cemaloğlu, davaya katılma taleplerinin kabul edilmesini istedi.

Görüşü sorulan savcı Mehmet Ali Pekgüzel de, suçtan zarar gö rme olasılığı nedeniyle AK Parti'nin davaya katılma talebinin kabul edilmesini mütalaa etti.

"Zarar gören biziz"

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, katılma talebine karşı beyanda bulunmak isteyen sanık ve avukatlara söz verdi.

Tutuklu sanıklardan avukat Serdar Öztürk, davanın sahte belgelerle hazırlandığını, bunun da polisler tarafından yapıldığını savunarak, bu talebin kabul edilmemesini istedi.

Tutuklu sanıklardan emekli Albay Dursun Çiçek de, davanın 32 aydır devam eden bir süreci kapsadığını ifade ederek, "Şimdi 'zarar gördüm' diyen bu tü zel kişilik, 32 aydır neredeydi?" diyerek katılma talebinin reddine karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Çiçek, maddi ve manevi olarak davadan kendilerinin zarar gördüğünü savundu.

Bu davayla birleşen "Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri" davasının tutuklu sanıklarından Mehmet Otuzbiroğlu da, Nisan 2009 yılındaki bir andıçta parafı bulunduğu için yargılandığını belirterek, müdahil olmak için başvuran tüzel kişiliğin hangi zarara uğradığını belirtmesi gerektiğini kaydetti.
Otuzbiroğlu, kendi yargılandığı dosyadaki subayların bu talebi kabul etmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Duruşmada söz alan bazı sanık avukatları da, müdahillik talebinin kabul edilmemesini istediler.

Talep kabul edildi

Duruşmaya verilen arada talebi değerlendiren mahkeme heyeti, AK Parti'nin suçtan zarar göreme olasılığı olduğu gerekçesiyle davaya katılma talebinin kabul edilmesini karara bağladı.
Duruşmada, "Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri" davasının tutuklu sanıklarının savunmalarının alınmasıyla sürüyor.

Bu arada, başkanlığını Özese'nin yaptığı heyette, mahkemeye bir s üre önce atanan Nihat Topal ve Mehmet Fatih Uslu üye hakim olarak yer alırken, savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in yanında da savcı Murat Dalkuş hazır bulundu.

Öte yandan, duruşma salonunda izleyiciler ile sanıkların bulunduğu bölüm arasına kilitli metal bariyer konulduğu görüldü. Yeni düzenleme sonucu, daha önceden 3 metre mesafeden yakınlarıyla görüşebilen izleyiciler, artık yaklaşık 5 metre mesafeden konuşabilecekler.