İplik zammına tepki
Pamuk ipliğine son 10 günde iki kez zam geldi. İhracatçılar zamdan rahatsız

Tekstilde en fazla pamuk ve pamuk ipliği tüketen sektörlerin başında gelen örme ve konfeksiyon sektörü, pamuk ipliğine son 10 günde iki kez, toplamda yüzde 10 zam yapılmasından büyük rahatsızlık duyuyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Örme Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Kurt, işlerin yoluna girmeye, konfeksiyoncuların ihracatla nefes almaya başladığı bir dönemde yapılan bu zammın fırsatçılık olduğunu, ayakta kalmaya çalışan örme ve konfeksiyon sektörüne büyük zarar verdiğini söyledi. ÖRSAD Başkanı şöyle konuştu:
“Bir taraftan devletin açıkladığı destek paketleri, bir taraftan doğalgaz fiyatlarında indirim yapılırken, iplik sanayicileri, son 10 güne sığdırdıkları iki zamla, ihracatımızın önüne set çekmiştir. Biz örmecilere göre, bu yüzde %10'luk zammın hiçbir haklı izahı olamaz. Bu yaklaşım, Türkiye'nin konfeksiyon ihracatına, istihdamına vurulmuş bir darbedir”
Kriz nedeniyle büyük sıkıntılar çeken örme ve konfeksiyon sektörünün yeni yeni rahatlamaya başlamışken böyle bir zammın olmasının ihracat yapan sektörlere zarar vereceğini belirten ÖRSAD Başkanı şöyle devam etti:
“Yaşam mücadelesi veren biz örmecileri ve konfeksiyoncular, Nisan ayından itibaren piyasadaki kıpırdanmayla biraz olsun nefes almaya başlarken, bu zam kabusuyla uyanmış olmanın rahatsızlığı içindeyiz. İplikçilerin pamuk üretiminin azalmasını ve pamuk fiyatlarındaki artışı gerekçe göstererek bu zamları yapması haklı bir gerekçe gibi gözükse de, doğalgazda indirim gündemdeyken, dolarda kur aşağı yönde hareket ederken olması, bize göre, doğru bir zaman değil. Derneğimize her yerden telefonlar gelmekte, zamma büyük tepki gösterilmektedir. İplikçilerin bizlerin bu rahatsızlığını göz ardı etmemesi, bizlerin sıkıntılarını anlayarak hareket etmesini bekliyoruz”
Yerli iplik sanayinin her zaman yanında olduklarını dile getiren Fikri Kurt, “Bizler; her zaman yerli iplik sanayicilerimizin yanında olduk. ithalatın patladığı, iplik fabrikalarının bir bir kapandığı bir dönemde, yerli sanayimizi korumak adına ithal malla karşı anti damping uygulanması için elimizden gelen çabayı göstermişken, şimdi ithalatın azalmasını fırsat görerek, geçmişte yapılan hataların benzerinin tekrar sahneye konulmasını anlamakta zorlanıyoruz” şeklinde konuştu.
İÇ PAZARA FARKLI, DIŞ PAZAR FARKLI FİYAT
İplik ihracatında meydana gelen artışlarla birlikte iplikçilerin iç piyasaya göre, daha uygun fiyatlarla dış pazara satış yaptıkları yönünde duyumlar aldıklarını belirten ÖRSAD Başkanı, “Son iki aydır iplik ihracatında bir artış olduğunu gözlemliyoruz. İplikçiler ihracatın, iç piyasa koşullarına göre daha avantajlı olması nedeniyle, iç pazardan daha uygun fiyatlarda satış yaptıklarını yönünde duyumlarımız var. Son zamların da bundan kaynaklandığı sanıyoruz” dedi.
İplikçilere, iç piyasayı ikinci plana iterek, ipliği dışarıya daha ucuz, yerli iplikçilere daha pahalı satmamaları çağrısında bulunan ÖRSAD Başkanı, iç pazarı göz ardı ederek uygulanacak bir politikanın sektöre ve ülkeye ciddi zarar vereceğini söyledi.
ÖRSAD Başkanı sözlerini şöyle tamamladı:
“Tekstil sektörü; iplikçi, kumaşçı, boyahaneci ve konfeksiyoncudan oluşan bir bütündür, bir sistemdir. Bu sistemin parçalarından biri zarar görünce, tüm sistem bundan zarar görmektedir. İplikçilerimizin bunu dikkate almasını, buna göre hareket etmesini hatırlatmak istiyoruz. Gelin sistemin çalışmasına engel olmayalım, Türkiye'ye yeni bir bedel daha ödetmeyelim”