İnternetten işe gireyim derken dolandırılmayın
İnternet, hemen her alanda kullanıcılarına birçok imkan sunuyor. Sanal alemde iş başvurusu da vatandaşların son dönemde sıkça kullandığı alanların başında geliyor. Ancak dolandırıcılar buraya da el atmış görünüyor.

Sahte şirket isimleriyle firmalarına eleman aradıklarını söyleyen kişiler başvuracakların detaylı özgeçmişini istiyor.
Ortalama 20 maddeden oluşan başvuru formlarında başvuru sahibinin A'dan Z'ye her türlü bilgisi isteniyor. İş bulma umuduyla istenen bilgileri dolduran kişi, başına gelenlerden habersiz firmadan gelecek cevabı bekliyor. Ancak art niyetli şahısların eline geçen özel kimlik numaraları yasadışı olaylarda kullanılmaya başlıyor. Bilgilerle internetten alışveriş yapılıyor, sahte kimlik çıkarılıyor, bankalardan kredi alınıp senetlere imza atılıyor. Türkiye'de günde ortalama 20 bin kişi internet üzerinden iş başvurusu yapıyor.
Uzmanlar faks ya da e-posta yoluyla özgeçmiş gönderilecekse sadece isim, soy isim, yaş, doğum tarihi ve yeri ile medeni halin belirtilmesi gerektiğinin ilk aşamada yeterli olacağını belirtiyor.
Uzmanlar baba-anne adı, anne kızlık soyadı, eş ve çocukların adı, nüfus cüzdan bilgileri, nüfus cüzdan suret örneği, ikametgah il muhabiri, acil haber verilecek kişilerin adi, adresleri ve telefonlarının kesinlikle verilmemesi gerektiğini aktarıyor. Uzmanlar bu noktada kalan bilgilerin yüzyüze görüşme esnasında verilmesi gerektiğini vurguluyor.
İnternet Kullanıcıları Derneği İkinci Başkanı Hakan Topuzoğlu son dönemlerde iş başvurularının önemli bir kısmının internet üzerinden yapıldığına dikkat çekiyor.
Ancak dolandırıcıların bu alanda da at koşturmaya başladığını aktaran Topuzoğlu, başvuru esnasında detaylı bilgilerin verilmesinden itinayla kaçınılması gerektiğini belirtiyor. "İş bulacağım umuduyla istenen her bilgi dolduruluyor. Bu çok yanlış." diyen Topuzoğlu art niyetli insanların bu kimlik bilgileriyle birçok sahtecilik olayına karıştığını ve suçsuz insanların canının yandığını aktarıyor.
Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir'de daha önceki yıllarda bu tür olaylarla karşılaşıldığını hatırlatarak vatandaşların dikkatli olmasını istedi.
Özdemir, yüz yüze görüşme yapılmadan kişisel özel bilgilerin verilmesinin sakıncalı olduğunu açıkladı.