Holdinglerde ithal CEO dönemi

Holdinglerde ithal CEO dönemi

HOLDİNGLERDE YERLİ CEO'LAR ÇOK PARA İSTEYİNCE İTHAL CEO'LARA RAĞBET ARTTI

Holdinglerde ithal CEO dönemi
16px
24px
23.10.2005 11:42
ABONE OLgoogle

Türkiye’nin en büyük holdingleri ile uluslararası şirketlerde üst düzey yönetici maaşlarının yıllık 250 bin euro ile 500 euro bin euro arasında seyretmesi, yabancı yönetici talebini artırıyor. Türkiye’de genel müdür pozisyonları için seçme ve yerleştirme yapan dünyaca ünlü beyin avcısı şirketi Amrop Hever’ın Türkiye İş Ortağı Prof. Dr. Yeşim Toduk Akiş, Türkiye’de genel müdür maaşlarının çok yüksek düzeyde olduğunu söylüyor.

Bugüne kadar otomotivden perakendeye, hızlı tüketimden telekomünikasyona kadar pek çok sektörde üst düzey görevler için lider seçen Akiş, “Türkiye, son bir yıldır genel müdür maaşlarında İngiltere ve Almanya’dan sonra Avrupa’daki en pahalı ülke oldu. Önümüzdeki günlerde, yurtdışından daha fazla sayıda yönetici Türkiye’ye çalışmaya gelecek” diyor. Akiş’in anlattıklarına göre, Türkiye’deki çok uluslu şirketler, işe ilk giriş maaşlarını değil, orta ve üst düzey yönetim maaşlarını da yüksek buluyor.

Amrop Hever’ın ücret araştırmasına göre, Türkiye’de genel müdür, fabrika, finans müdürü gibi üst düzey pozisyonlarda çalışan yöneticiler yılda ortalama 350 bin euro kazanıyorlar. Avrupa’da ise ortalama genel müdür ücretleri brüt 150 bin ile 200 bin euro arasında değişiyor.

İstanbul’da çalışmak onlar için çok cazip

Türkiye’ye yeni yatırım yapacak yabancı şirketlerde eğilimin yurtdışından yönetici getirmek yönünde hızla arttığını belirten Akiş, “Eskiden üst düzey pozisyonlarda görmeye alıştığımız yabancı yöneticileri, artık daha fazla orta düzey pozisyonlarda görmek mümkün olacak. Yabancı yöneticilerin yoğun olduğu sektörlerin başında finans, otomotiv, petrol dağıtımı, çimento, gıda, kozmetik, finans ve sigorta gelecek. Ayrıca İstanbul’da çalışmak ve yaşamak yabancılar için de oldukça cazip. Türkiye’ye geldikleri için ekstra ücret talep etmiyorlar” diyor.

Türk yöneticilerin yerini yabancı meslektaşları alıyor. Son dönemde DHL Türkiye, Roche, British-American Tobacco gibi uluslararası devler yönetimlerini yabancılara teslim ettiler.

Express taşımacılık ve lojistik sektörünün lider kuruluşu DHL Türkiye de yeni dönemde genel müdürlük görevini bir İngiliz yöneticiye emanet etti. DHL Türkiye’de 6 yıl boyunca önemli işlere imza atarak ismini duyuran Mişel Akavi’nin 11 ülkeden sorumlu Bölge Direktörlüğü’ne atanmasının ardından DHL Türkiye Genel Müdürü misyonunu Andy Baker üstlenlendi. Türk genel müdürü değiştirip, yerine yabancı yönetici atayan bir diğer şirket de ilaç devi Roche. Türkiye’deki yolsuzluk iddialarının ardından Roche’un uluslararası merkezi Faruk Yöneyman’dan boşalan genel müdürlük koltuğuna Rus George Hadjiev’i atamıştı. Son aylarda bir diğer değişim de British American Tobacco’da yaşandı. Uzun yıllar İngiliz şirketin kurumsal ilişkiler direktörlüğünü yöneten Arzu Örsel’in yerine İngiliz David R. Wilson atandı.

Ayçe Tarcan/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde