Herkes ofisteyken onlar kafelerden iş bitiriyor
Onlar, İstanbul'da "Boğaz"ın, Beyoğlu'ndaki ve büyük alışveriş merkezlerindeki kafelerin müdavimleri... Üstelik Boğaziçi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden mezunlar.

Bu kafeleri mesken edinmelerinin sebebi ise "freelance" olarak da bilinen bağımsız çalışmayı tercih etmeleri. Hepsinin bu tarz çalışmayı tercih etmesinin farklı sebepleri var. Ancak şu bir gerçek ki bağımsız çalışanların sayısı giderek artıyor. Hatta bir dernekleri bile var. Türkiye'deki bağımsız çalışanlar yaklaşık bir yıl önce bir araya gelerek Bağımsız Profesyoneller Derneği'ni kurdu. Dernek, bugün danışmanlık, eğitmenlik, grafikerlik gibi farklı alanlarda çalışan 22 üyesiyle bağımsız çalışanların haklarını savunmayı, aralarındaki işbirliği fırsatlarını geliştirecek projelere öncülük etmeyi ve "Bağımsız Profesyoneller"in mesleki ve sosyal platformlarda temsil edilmesini sağlamayı amaçlıyor.
Bağımsız Profesyoneller Derneği'nin kurucularından ve Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Meriçer Evrenosoğlu, Boğaziçi İşletme mezunu. ABD'de işletme üzerine yüksek lisansını tamamlayan Evrenosoğlu, dönem dönem şirketlere bağlı çalışmış. Yaklaşık bir yıldır bağımsız profesyonel olarak kendi projelerini ve dışarıdan şirketlerin projelerini yürüten Evrenosoğlu, bağımsız çalışanların iş üretebilmek için birlikte hareket etmeleri gerektiğini vurguluyor. Son 10 yılda kurumlarda yapılan pek çok işin aslında kurumlar dışında çok daha verimli, çok daha ucuza, çok daha kısa sürede yapılabildiğinin anlaşıldığını belirten Evrenosoğlu, her zaman uzman oldukları konu üzerine çalışan bağımsız çalışanların işyerleri içinde avantajlı olduğunu ifade ediyor.
Geleneksel istihdam terk ediliyor
Dernek Başkanı Zeynep Tura ise Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği mezunu. Endüstri Mühendisliği üzerine master yapan Tura, 86'dan beri profesyonel iş dünyasının içinde. 97'den bu yana bağımsız çalışan Tura, bağımsız çalışan birinin 3-4 proje ile aynı anda ilgilenebileceğini belirterek şunları söylüyor: "Maalesef günümüz yaşantısında insanlar bir nevi plaza köleliği yapıyor. Monoton bir iş her sabah girip bütün gün bir binada kapalı kalıyorsunuz. Plazalardaki iş tarzından sıkılan insan sayısı giderek artıyor."
Dünyada fenomen haline geldiler
Derneğin kurucularından biri olan Tayfun Demiröz ise eğitimini Avustralya’da geçiren ve 1985 yılında Sydney Üniversitesi’nden mezun olan bir bağımsız profesyonel. Bir müddet bankacılık alanında çeşitli konumlarda çalışan Demiröz, 2001 krizinden sonra serbest çalışma kararı almış. Hâlâ Avustralya'da çalışmalarına devam eden Demiröz, "freelancing"in konsept olarak ABD'de ortaya çıktığını belirtiyor. 80’li yıllarda işsiz kalan deneyimli profesyonellerin mevcut teknolojileri kullanarak kendi seyyar ofislerini kurduklarını ve dışarıdan çalışmaya başladıklarını anlatan Demiröz, firmaların girdi maliyet düşürme yöntemi olarak "outsourcing" ve "downsizing" sürecine girmesiyle birlikte bağımsız çalışanların dünya üzerinde bir fenomen haline geldiğini vurguluyor.
Bağımsızlar firmalar için avantaj
Boğaziçi Üniversitesi mezunu Nurten Meriçer Evrenosoğlu, bir yıl önce faaliyete geçen Bağımsız Profesyoneller Derneği'nin kurucularından biri. Yaklaşık bir yıldır bağımsız profesyonel olarak kendi projelerini ve dışarıdan şirketlerin projelerini yürüten Evrenosoğlu, bağımsız çalışanların işyerleri için de avantajlı olduğunu söylüyor.
Ayşegül Sakarya/Referans