Hazine: Cari açık 6.5 düzeyinde

Hazine: Cari açık 6.5 düzeyinde

ÇANAKÇI: İLK ÇEYREK İÇİN BELİRLENEN PERFORMANS KRİTERLERİ TUTTURULDU.

Hazine: Cari açık 6.5 düzeyinde
16px
24px
29.07.2006 16:04Güncelleme: 11.10.2023 09:33
ABONE OLgoogle

Hazine Müsteşarı Çanakcı ve Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile Ziraat Bankası lokalinde düzenlenen sohbet toplantısında bir araya geldiler. Çanakcı, toplam kamu kesimi faiz dışı fazlası, KİT'ler hariç faiz dışı fazla, sosyal güvenlik kuruluşlarının toplam açığı başlıkları altında üç performans kriteri ile toplam kamu kesiminin genel dengesi başlığı altında endikatif (geçici) hedefin takip edildiğini anlattı. 2005 yılında bu kriterlerden toplam faiz dışı fazlada 2,1 milyar YTL hedefin gerisinde kalındığını, KİT'ler hariç faiz dışı fazla hedefinin sadece 45 milyon YTL'lik bir farkla hemen hemen tuttuğunu, sosyal güvenlik kuruluşları dengesinde yaklaşık 2 milyar YTL'lik bir sapma ortaya çıktığını açıklayan Çanakcı, şöyle devam etti:

 'Endikatif hedef olan toplam dengede öngörülenin çok çok ötesinde bir performans yakaladık. Kamu sektörünün toplam açığı yaklaşık 19,6 milyar YTL olarak öngörülüyordu. Gerçekleşmesi 4,2 milyar YTL oldu. Yaklaşık 15,5 milyar YTL bir performans yakalandı, bu göstergede. 2005 yılı faiz dışı fazla hedeflerinde bir miktar sapma olmasını negatif bir gelişme olarak da değerlendirmemek lazım. Sapmaya yol açan unsurları bu sene ortadan kaldırmak için gereken tedbirleri almış olduk, KİT'lerle, sosyal güvenlik kuruluşlarıyla ilgili tedbirleri bu sene almış olduk. Yüzde 6,5 faiz dışı fazla yüzde 6,2 olacak. Bunu ben olumsuz olarak görmüyorum. Dönem olarak bakmak lazım, son üç yılın ortalamasında 6,5'in biraz üstündeyiz. 3 yıllık dönemde yüzde 6,5 faiz dışı fazla hedefi tutturulmuştur.'

'ÖNEMLİ OLAN TOPLAM DENGE'

Türkiye olarak faiz dışı dengeye odaklanıldığın, ancak faiz ödemelerinin toplam bütçe içindeki payı düştükçe, reel faizler makul düzeylere geriledikçe, toplam dengeye bakmak gerektiğini vurgulayan Hazine Müsteşarı Çanakcı, 'Ben Hazine açısından baktığımda önemli olan toplam denge, benim borçlanma ihtiyacımı belirleyen toplam dengedir. Maastrih kriterini tutturduk dediğimiz bu' diye konuştu. 2005 verilerinin yayımlanmasının gecikmesinin nedenini, netleşmesi, sıhhatli olması, tam bir mutabakata varılmasından sonra yayınlanmasına bağlayan Çanakcı, KİT'ler ve yerel yönetimlerin verilerinin de biraz geç toplanabildiğini söyledi. 'Bu performans, hem faiz dışı, hem toplam dengede, emsalsiz bir performans' diyen Çanakcı, hiçbir ülkenin bu kadar üst üste yüksek bir faiz dışı fazla performansı yakalayamadığını, hiçbir ülkede toplam kamu açığının bu kadar keskin bir şekilde düşürülemediğini vurguladı.

BÜTÇE TANIMI DEĞİŞTİ

Bu yıl yapılan değişiklikle artık konsolide bütçe tanımından merkezi yönetim bütçesi tanımına geçildiğini kaydeden Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakcı, daha önce kapsamda olmayan düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar, özel bütçeli bazı kuruluşların da kapsamın içine girdiğini bildirdi. Dolayısıyla bütçe tanımı ve kapsamının değiştiğini, hedefleri de buna göre yeniden düzenlediklerini belirten Çanakcı, konsolide kamu sektörü için belirlenen hedef 7,5 milyar YTL iken, 9,9 milyar YTL olarak gerçekleştiğini ve üç ayda yaklaşık 2,3 milyar YTL performans sağlandığını bildirdi. KİT'ler haricinde de hedef 7,3 milyar YTL iken, 8,1 miyar YTL gerçekleşmeyle 0,7 milyar YTL performans gösterildiğini kaydeden Çanakcı, toplam dengede endikatif hedefin 3,6 milyar YTL açık olmasına karşın gerçekleşmenin 0,6 milyar YTL fazla ile 4,2 milyar YTL performans elde edildiğini söyledi. İlk çeyrek için belirlenen performans kriterleri ve endikatif hedeflerin tutturulduğunu vurgulayan Çanakcı, yılın ilk yarısı itibariyle de merkezi yönetim bütçesi faiz dışı fazlasının 17,7 milyar YTL hedefe karşılık 20,6 milyar YTL olarak gerçekleştiğini dile getirdi.

benzer haberler
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde