Halkbank'ın karı yüzde 16 arttı
Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, yılın ilk yarısında brüt 426 milyon YTL kara ulaştıklarını belirterek, net karın yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oranında artırarak 304 milyon YTL'ye çıktığını açıkladı.
Aydın, geçen yılın ilk yarısında bankanın net karının 262 milyon YTL düzeyinde olduğunu hatırlattı. Bankanın büyümesini bu yıl da sürdürdüğünü vurgulayan Aydın, kardaki artışın 'karlılık ve verimlilik ilkelerinden taviz verilmemesinin' bir sonucu olduğunu vurguladı.
KREDİLERDE ARTIŞ YÜKSEK
Aydın'ın verdiği bilgiye göre, Halk Bankası, yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre, toplam kredileri yüzde 45 oranında artırarak 9 milyar YTL'ye çıkardı. 2005 yılı sonu itibariyle 27 milyar YTL olan aktif büyüklüğünü de yüzde 21 oranında artırarak 32,8 milyar liraya yükseltti. Aynı dönemde bankanın toplam mevduatı da yüzde 25 oranında artarak 26,2 milyar YTL'ye ulaştı. Halk Bankası Genel Müdürü Aydın, bu gelişmeler sonucunda, bilanço içinde kredilerin payı yüzde 23'ten yüzde 27,5'e çıktığına işaret ederken, 'Bu yıl sonuna kredilerde ilave olarak 2,5 milyar YTL'lik bir artış hedefliyoruz' dedi.
YIL SONU BRÜT KAR HEDEFİ, 1 MİLYAR YTL ÜZERİ
Piyasalarda yaşanan dalgalanmanın Halk Bankasının nihai finansal tablolarında olumsuz bir etki yaratmadığını da vurgulayan Aydın, şöyle devam etti: 'Bilançomuzda kur riski taşınmıyor ve menkul kıymetlerin yüzde 90'lık bölümü değişken faizli menkul kıymetlerden oluşuyor. Faiz oranlarında ve kurlardaki dalgalanmalara karşı oldukça korunaklı olan bilanço yapımızla karlılık ve verimlilik prensiplerimizin Bankamız açısından sürdürülebilirliğini bu dalgalanmalarda test etmiş olduk. Yıl sonu için 2005'e göre yüzde 50 oranında kar artışı gerçekleştirerek brüt karı 1 milyar YTL'nin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.'